Van egy állam, ahol tilos bekötött szemmel vezetni

GettyImages-174111009

Ha azt hiszed, csak vicc, hogy van a világon olyan hely, ahol kikötik, hogy nem csikoroghat az autód kereke, akkor tévedsz. És ez még csak nem is a legkülönösebb közlekedési szabályok egyike, van ennél még jó pár sokkal bizarrabb előírás. Már mutatjuk is.

Ha sokaknál már az is kiveri a biztosítékot, hogy Svédországban a nap 24 órájában fel kell kapcsolni a fényszórókat még azokon a helyeken is, ahol egyébként hónapokig le sem megy a nap, akkor mit szólnának azokhoz a közlekedési szabályokhoz, amelyeket az USA egyes államaiban kell betartaniuk az ott élőknek?! És most nem arra gondolunk, hogy Arizonában törvényellenes cselekedet hátramenetben közlekedni – ez ugyanis csak a jéghegy csúcsa. De lássuk csak tovább!

Csak csikorgó gumikkal ne!

Ha egyszer a Kansas államban található Derby felé visz az utad, akkor jó, ha tudod, mit nem szabad ott csinálnod, ha autóba ülsz. Ha úgy vezetsz, hogy közben csikorog a kocsid gumija, akkor tetemes pénzbírságra, sőt, akár 30 napos elzárásra is számíthatsz.

Egy kansasi városban tilos csikorgó gumikkal közlekedni
Egy kansasi városban tilos csikorgó gumikkal közlekedniKen Redding / Getty Images Hungary

Tiszta kerékkel Minnesotában

Egy kerekekkel kapcsolatos szabály a minnesotai Minnetonkában is van. Súlyos vétségnek számít, ha a sofőr nem tartja tisztán az autóját, tilos ugyanis az utcán vagy az autópályán sáros gumikkal közlekedni. Ha valaki mégis piszkos „talpakkal” állít be a városba, az nem szimplán a közlekedési szabályokat szegi meg, hanem a közt is zavarja, amiért közel 700 ezer forintnyi USA-dollárt kell büntetésként kifizetnie. 

Tilos nyitva tartani a kocsiajtót

Oregonban villámgyorsnak kell lennie a sofőrnek akkor, ha az autója utasait teszi ki valahol, vagy épp rakományt pakol ki vagy be.

Ha túl hosszú ideig van ugyanis nyitva a kocsiajtó, jön a bírság, nem is kevés.

Az ajtó nem megfelelő használata D osztályú közlekedési szabálysértésnek számít, amiért a vétkesnek 90 dollárt, azaz 30 ezer forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie.

Nem szabad káromkodni

Ha Marylandben káromkodni van kedve egy sofőrnek, akkor jobb, ha inkább az orra alatt mormolja el. Az autóból, hallótávolságon belül kimondott otromba szavak ugyanis 100 dollárba, vagyis közel 35 ezer forintba fájhatnak az autóvezetőnek. De akár 90 nap börtön is lehet a vége.

Tilos a duda a szendvicsezőknél

Az arkansasi Little Rock meglehetősen szigorúan veszi a sofőrök dudálási szokásait. A városban 1938-ban vezették be azt a máig hatályos szabályt, amelyben kikötötték: büntethető az a sofőr, aki este 21 óra után megnyomja a dudát a szendvicseket és az italokat kínáló üzleteknél.

Little Rock utcáin tilos 21 óra után dudálni a szendvicsezők közelében
Little Rock utcáin tilos 21 óra után dudálni a szendvicsezők közelébenskaman306 / Getty Images Hungary

Csakis két szemmel az úton

Nem vagy egyedül, ha nem érted, miért kell külön hangsúlyozni, hogy bekötött szemmel senki se vezessen, Alabamában ez mégis egy létező szabály. Az igazsághoz azonban is hozzátartozik, hogy ott minden olyan szigorúan tilos, ami vezetés közben akadályozhatja a kilátást.

Nem lehet szemét az autóban

Nem keveset kell fizetnie a dél-karolinai Hilton Headben annak, aki szemetet tárol az autójában.

A helyi rendelet szerint ez nem is annyira közlekedési kihágás, sokkal inkább egészségügyi törvény elleni cselekedet.

Akármi is ez, a lényeg, hogy ha valaki mégis szabályt szeg, az neki több mint 170 ezer forintnak megfelelő amerikai dollárjába kerülhet, de akár még 30 napos börtön is lehet belőle.

Nincs vetkőzés 

Valószínűleg a városban megforduló megannyi turista miatt hozták meg azt a furcsa szabályt a New York állambeli Sag Harborban, hogy tilos levetkőzni az autóban. Ha valaki mégsem tartja be az előírást, 100 dolláros kiadással biztosan számolhat, de még akár azzal is, hogy 90 napot börtönben tölt.

Csak semmi cirkálás!

Kitéve és betéve illik tudnia annak a sofőrnek a térképet, aki a coloradói Westminsterbe téved, pláne, ha nem akar rosszat magának. Nem ajánlatos ugyanis eltévedni a városban, mert ha egy forgalomirányító ponton valaki háromszor egymás után elhalad ugyanabba az irányba bármely háromórás időszakon belül, este 21 és hajnali 4 óra között, akkor bizony megbüntetik.

A coloradói Westminsterben nem lehet csak úgy cél nélkül kocsikázni az éjszakában
A coloradói Westminsterben nem lehet csak úgy cél nélkül kocsikázni az éjszakábanPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Kormány nélkül nem lehet

Bármennyire is nehéz lenne kormánykerék nélkül autót vezetni, az Illinois állambeli Decatur biztosra ment. A város törvényen kívül helyezte ugyanis a kormány nélküli vezetést, ha esetleg bárki is megfeledkezne arról, hogy a közúti közlekedésben mennyire fontos eszköz is ez.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra