18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez a férfi szenvedte el a középkor legbrutálisabb kínhalálát

GettyImages-849945772

A középkorban és a kora újkorban mai szemmel hihetetlenül kegyetlen, embertelen módszerekkel büntették meg az elítélt bűnösöket – a valaha volt talán legkegyetlenebb büntetést nem egy ellenséges uralkodó, hadvezér, lázadó vagy tömeggyilkos, hanem egy szerencsétlenül járt szakács szenvedte el.

Tréfából kevert mérget a levesbe a szakács?

Richard Roose – már források szerint Rouse – előéletéről semmit sem tudunk, személyével kapcsolatban mindössze annyi biztos, hogy 1531-ben a rochesteri püspök, Fisher Szent János (John Fisher) főszakácsaként szolgált. A vértanúhalált halt és később szentté avatott egyházi vezető paprikás viszonyban állt VIII. Henrik angol királlyal, aki mindenáron szeretett volna elválni feleségétől, Aragóniai Katalintól, hogy oltár elé vezethesse szeretőjét, Boleyn Annát, a katolikus hittörvények azonban tiltották a házasság efféle érvénytelenítését.

Február 16-án este a püspök tizenhat vendéget – köztük több koldust – fogadott vacsorára, ahol szokás szerint Roose főztjét szolgálták fel, az este azonban nem várt kellemetlenséggel végződött: a vendégek Fisher kivételével, aki nem evett az asztalnál, rosszul lettek, ketten pedig hamarosan meg is haltak. A rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a levesbe mérget kevertek – természetesen a szakács lett az első számú gyanúsított, letartóztatták, és kínvallatásnak vetették alá.

VIII. Henrik (1491–1547) személyesen választotta ki a kínhalál formáját
VIII. Henrik (1491–1547) személyesen választotta ki a kínhalál formájátEric VANDEVILLE / Getty Images Hungary

A kínzás hatására Roose bevallotta, valóban hozzáadott egy szokatlan adalékanyagot a leveshez, szándékos mérgezés azonban esze ágában sem volt: állítása szerint egy ismeretlentől kapta ajándékba a fűszernek gondolt különös port, és csupán viccből rakta bele a levesbe, azt remélve, a vendégeknek feltűnik majd a furcsa íz. A vád normál esetben gondatlanságból elkövetett kettős emberölés lett volna, a király azonban úgy gondolta, érdemes lehet példát statuálni az eset kapcsán.

Brutális kínhalállal lakolt tettéért

Henrik – aki rettenetesen félt attól, hogy valaki mérget csempész az ételébe vagy italába – törvénymódosítást szavaztatott meg a parlamenttel: a mérgezés átkerült az árulás büntetőjogi kategóriájába, vagyis ettől kezdve egy „egyszerű” gyilkosságnál, emberölésnél jóval súlyosabb véteknek számított. Az új törvénynek megfelelően Roose-t is a szokásosnál sokkal kegyetlenebb büntetés várta, melyet az uralkodó saját maga eszelt ki: a bűnös szakácsot élve megfőzték.

Fisher Szent János püspököt (1469–1535) később szintén árulásért végezték ki
Fisher Szent János püspököt (1469–1535) később szintén árulásért végezték kiBettmann / Getty Images Hungary

Az ítélet végrehajtására London Smithfield nevű kerületében került sor 1532. április 12-én: Roose-t meztelenül egy kötelekkel mozgatott faszerkezethez láncolták, amely két óra leforgása alatt háromszor alámerítette őt – lassan és alaposan – egy forrásban lévő vízzel teli hatalmas üstbe. A jelentős látványosságnak ígérkező kivégzésre nagy létszámú városi tömeg gyűlt össze közönségnek, sokan azonban rosszul lettek a látványtól és a szerencsétlenül járt szakács égzengető sikoltásaitól, ahogyan lassan lehámlott a testéről a bőr, és megfőtt a húsa.

A király bérelte fel, hogy végezzen a püspökkel?

A történészek szerint Henrik nemcsak a potenciális méregkeverőket akarta elriasztani a hihetetlenül kegyetlen büntetéssel, hanem a vele vitában álló egyházra is szeretett volna ráijeszteni azzal, hogy megmutatja, milyen sors vár a királyi hatalommal szembeszegülőkre és felségárulókra. Egyesek azonban úgy gondolják, Roose nem volt vétlen, sőt, maga Henrik bérelhette őt fel, hogy mérgezze meg riválisát, Fisher püspököt. A terv azonban befuccsolt, mivel Fisher – talán azért, mert valaki elárulta neki, hogy megmérgezték a vacsorát – nem evett a feltálalt ételekből, Henrik pedig dühében, bosszúvágytól vezérelve szabta ki az embertelen ítéletet saját bérgyilkosára.

A püspök és a király között hamarosan végleg elmérgesedett a viszony, Fisher nyíltan szembeszállt Henrikkel, amikor a király a katolikus egyházból kiszakadva létrehozta az anglikán egyházat, így lépve át a pápa akaratán, és engedélyeztetve maga számára a válást. Az egyházi vezető ellen lejárató hadjárat indult, többször elfogták, és a Towerbe zárták, végül megfosztották egyházi rangjától, és felségárulás vádjával 1535-ben halálra ítélték. A katolikusok – Morus Tamással és más, Henrik által kivégeztetett egyházi személyekkel együtt – vértanúként tekintettek alakjára; 1935-ben, halála négyszázadik évfordulóján XI. Piusz pápa szentté avatta személyét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra