119 év után vitték vissza a könyvtári könyvet

GettyImages-1381521896
Vermes Nikolett

Ezek után nem szégyen visszavinni a lejárt könyveket. Más kérdés, hogy nem érdemes várni vele több mint száz évet, hiszen a késedelmi díj igen magas lehet, mint ebben az extrém esetben lett volna, ha nem kedvez a könyvtár az adós örököseinek.

A kötet meglepően jó állapotban került vissza a könyvtárba. Vélhetően egy precíz ember vette ki, akinek az utódai hosszú évtizedekig hozzá sem nyúltak a polcra helyezett könyvhöz. Az olvasmány mégis visszajutott a könyvtárba, méghozzá nem várt módon.

119 évig vándorolt 

Minden a kölcsönzéssel kezdődött. Egy olvasó 1904-ben azzal a szándékkal ment be a Massachusetts állambeli New Bedford-i könyvtárba, hogy kivegye James Clerk Maxwell Elementary Treatise on Electricity című kötetét. A művet átadta számára a könyvtáros, majd hazament vele, de már sosem vitte vissza. A szakirodalom felkerült a polcra a többi kötet közé, benne a könyvtár pecsétjével és a kölcsönzés dátumával. Valószínű, hogy a kölcsönző személy örökösei nem voltak túl nyitottak a műszaki irodalommal szemben, ezért a könyv egyik leszármazottról a másikra szállt. Végül a legutóbbi birtokló egy halom másik könyvvel együtt átadta a New Virginiai Egyetemi Könyvtárnak.

A kölcsönzött könyv meglepően jó állapotban került vissza könyvtárba
A kölcsönzött könyv meglepően jó állapotban került vissza könyvtárbaGettyImages

Visszakerült az eredeti helyére

Az új könyvtárban azonnal észrevették a kölcsönzés dátumát és helyét, majd ahogy minden könyvtárak között kallódó könyvet, ezt is visszaküldték az eredeti helyére, New Bedfordba. A városi könyvtár meglepetten fogadta vissza a jó állapotban lévő kötetet. Az adományozó utódnak nem kellett kifizetni a késedelmi díjat, viszont a tudtára adták, hogy a könyv őrzői 119 év alatt mintegy 2100 dollár összegű tartozást halmoztak fel, ez magyar valutára átváltva közel 700 ezer forint. A könyv ma újra kölcsönözhető. 

A könyvtárak történetében egyedi 

Az eset világszerte egyedinek számít, ugyanis az eddig ismert legextrémebb esetekben is 10-15 évig volt egy-egy kölcsönözött kötet a könyvtáron kívül. Ez is arról árulkodik, hogy sosem késő visszavinni egy könyvet, ki tudja, talán éppen arra van szüksége egy újabb kölcsönzőnek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra