Ezért nem merik máig felnyitni a tudósok az ősi kínai császár sírját

183974456

A világ nyolcadik csodájaként számontartott agyag hadsereg Kína első császárának sírját őrzi. Csin Si Huang-ti Közép-Kínában, a Li-hegy gyomrában, több mint kétezer éve fekszik háborítatlanul, a régészeknek sok fejtörést okozva. A császár nyughelye annyi rejtélyes legendával övezett, hogy feltárását már lassan 50 éve halogatják a kutatók.

Az agyagkatonákat a közeli földből épített piramis alatt nyugvó császár túlvilági védelmére állították hadrendbe. Teljes életnagyságukban, kicsit talán túlméretezve, megtalálhatunk köztük katonákat, parasztokat, lovakat, hivatalnokokat, akrobatákat, lányszobrokat, erőművészeket és zenészeket.

A terrakottakatonák felfedezésük óta szenzációként járják a világot, Magyarországon az első kisebb kiállítás az 1980-as években volt, de tavaly is láthatott belőlük pár példányt a hazai nagyérdemű.

De vajon mit tud a császár mauzóleuma, hogy még mindig titok övezi?

A régészeti lelet felfedezése

1974-ben kútásó parasztok minden idők egyik legfontosabb régészeti felfedezésére bukkantak az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományában, Hsziantól (Xian) 35 kilométere keletre egy szerény mezőn. Ásás közben egy agyagból készült emberi alak töredékei tárultak eléjük. És ez csak a jéghegy csúcsa volt. A régészeti ásatások során kiderült, hogy a mező több árkot rejt, melyekben katonák és harci lovak ezreinek életnagyságú terrakottamodellje áll titkos szoborparkként.

A feltételezések szerint ennek a terrakotta hadseregnek az volt a feladata, hogy őrizze – az i. e. 221-től 210-ig uralkodó – Csin Si Huang-ti, a Csin-dinasztia félelmetes első császárának közeli mauzóleumát. 

Sze-ma Csien történetíró írásai szerint (i. e. 145 – i. e. 90) a mauzóleum építése i. e. 246-ban kezdődött, 700 000 munkás részvételével. A száz évvel később élt történetíró azt írja, hogy az első császár palotákkal, csodás tornyokkal, hivatalokkal, értékes és csodás használati tárgyakkal lett eltemetve, higanyfolyókkal, tavakkal övezve.

De a sírrablókat fenyegető csapdák és higanymérgezés csak egy a sír felnyitása körüli aggodalmak közül.

A császár sírja érintetlen

Eddig összesen kétezer agyagkatonát tártak fel, de becslések szerint összesen nyolcezer terrakottaharcost rejt még a föld. Az első feltárást 1978 és 1984 között mindösszesen 6 hónapig végezték, amikor 1087 agyagszoborra leltek. A 2. számú árok munkálatait nem sokkal később szakemberhiányra és a korszerű, állagmegóvó védelmet biztosító technológia hiányára hivatkozva leállították. Mindezek ellenére 1987 decemberében a sírhely és az uralkodó örök álmát vigyázó agyag hadsereg felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Bár a mauzóleumot körülvevő nekropolisz nagy részét már feltárták, magát a császár sírját még soha nem nyitották fel, annak ellenére, hogy rengeteg legenda övezi. A több mint 2000 éve érintetlen sír feltárása körüli tétovázás egyik fő oka, hogy a régészek aggódnak amiatt, hogy az ásatás során a sírkamra kárt szenvedhet, és ezáltal létfontosságú történelmi információk veszhetnek el. Jelenleg csak invazív régészeti technikákkal lehetne behatolni a sírba, ami nagy kockázatot jelent a helyrehozhatatlan károk okozására. 

Rosszul megválasztott régészeti technológia 

Az egyik legvilágosabb példa a rosszul megválasztott régészeti technológiára a Heinrich Schliemann által az 1870-es években Trója városában végzett ásatás esete. Elhamarkodottságában és naivitásában munkájával sikerült szinte minden nyomát megsemmisítenie annak a városnak, amelynek feltárására vállalkozott. A régészek ma már türelmet gyakorolnak, és nem akarják újra elkövetni ugyanezeket a hibákat.

A tudósok felvetették az ötletet, hogy bizonyos nem invazív technikákkal belenézzenek a sír belsejébe. Az egyik ötlet a müonok, a földi légkörben lévő atomokkal ütköző kozmikus sugárzás szubatomi termékeinek felhasználása, amelyek fejlett röntgensugárként képesek átnézni a szerkezeteken. Úgy tűnik azonban, hogy a legtöbb ilyen javaslat csak lassan kap engedélyeztetést.

A sír feltárásának veszélyei

A sír feltörése sokkal közvetlenebb és a régészekre nézve akár halálos veszélyekkel is járhat. Az ókori kínai történész, Sze-ma Csien egy beszámolójában, amelyet körülbelül 100 évvel a császár halála után írt, elmagyarázza, hogy a sírra olyan csapdákat szereltek, amelyek arra lettek volna tervezve, hogy minden behatolót megöljenek. 

Beszámolója azt sugallja, hogy mérgező folyékony higany áradata fenyegeti a sírrablókat, ami bár elképzelhetetlennek tűnik, de a tudományos vizsgálatok igazolták a magasabb higanykoncentrációt a sír körül. 

Csin Si Huang-ti sírja egyelőre lepecsételve, a szem elől elzártan, de nem elfeledve létezik. Ha azonban eljön az ideje, lehetséges, hogy a tudományos fejlődés végre feltárja a titkokat, amelyeket mintegy 2200 éve háborítatlanul őriz ez a nagyszabású mauzóleum.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra