A kézműves gin mellé dukál a jó minőségű tonik, de ilyet nehéz a piacon beszerezni. Ezért is jutott eszébe a ginlepárló üzemet működtető házaspárnak a saját tonikját előállítani. Sokat gondolkoztak azon, hogy mi legyen az alapanyag, pedig az a szemük előtt volt mindig.
Így történt, hogy a leselejtezett karácsonyfára esett a választásuk.
A karácsonyfa újrafelhasználásának módja
A Balti-tengeren fekvő észtországi Saaremaa szigetén a megoldás szó szerint a sziget fővárosának, Kuressaarének a közepén állt: a város karácsonyfája. A környezetbarát projektet egy észt publicista házaspár, Maarit Pöör művésztanár és Tarmo Virki újságíró indította el, akik 2019-ben, három évvel azután, hogy megalapították a Lahhentagge Distilleryt Saaremaa-ban, létrehozták az Estonic Sodát.
„A karácsonyfák újrahasznosításán elég sokat gondolkodtunk, de a legtöbb hazai fa a szobákban túlságosan kiszárad ahhoz, hogy bármilyen íze megmaradjon. Amikor rájöttünk, hogy a városközpontokban lévő hatalmas fák nem száradnak ki, nyilvánvaló volt, hogy meg kell állapodnunk a várossal” – meséli az egyik tulajdonos. Kuressaare alpolgármestere kezdetektől fogva támogatta a projektet.
Észak-Európában jellemző, hogy a köztéri karácsonyfák hatalmasak, és az éghajlat jóvoltából nagyon sokáig frissnek és élőnek tűnnek. Viszont az ünnepi szezon végeztével ezeket is leszedik, és ilyenkor merül fel a hasznosításuk kérdése. Ennek az ötletnek a megvalósításához a leszedés után összenyomkodják a tűket és az ágakat a kivonatokhoz, amit néhány napig érlelnek más hozzávalókkal, mielőtt az italok esszenciáját leszűrnék, hogy aztán szénsavval és vízzel hígítsák, majd végül palackozzák.
Fából készült tonik
Az üdítőitalt három ízesítéssel lehet kapni: lucfenyő, boróka és Pärnu Suvi (szó szerint „Pärnu nyár”, utalva az „Észtország nyári fővárosának” tartott városra). Ezek a Saaremaa területén bőségesen megtalálható lucfenyő vagy ezüstfenyő karácsonyfák tűleveleiből és ágaiból, valamint borókafákból készülnek.
Egy 17 méter magas karácsonyfa elegendő kivonatot szolgáltat ahhoz, hogy akár 40 000 darab 2,5 dl-es Estonic Soda palackot megtöltsön.
Az Estonic Soda átlátszó Pärnu Suvi változatát ezüstfenyő-kivonattal és citromhéjjal dúsítják, ami frissítő, citrusos ízt ad neki, míg a világossárga színű lucfenyő változat hasonlóan pikáns a kardamomnak és a citromhéjnak köszönhetően. A Juniper Estonic Soda viszont a koriander, a mandarinhéj és a borókafa kivonatának hála mélyebb aranyszínű árnyalatú, amit alkotóik különösen frissítőnek és a karácsonyi hangulat ízével átitatottnak írtak le. Az üdítőket úgy tervezték, hogy alkoholos koktélokhoz is alkalmazhatók legyenek, például egy klasszikus gin-tonikhoz.
Észtország, karácsonyfák, fenntarthatóság
Ez a tonik különösen illik Észtország kultúrájába, ami régóta kötődik a karácsonyfákhoz.
Állítólag Észtország volt az első ország, amely nyilvános tereire karácsonyfákat állított.
Az észt mondák szerint a Feketefejűek Testvérisége nevű kereskedőegylet először 1441-ben állított fát a tallinni városháza főterén, bár ezt a szomszédos Lettországban található Riga városa vitatja, amely azt állítja magáról, hogy ő a nyilvános karácsonyfa valódi szülőhelye.
Nem az Estonic Soda az egyetlen zöldvállalkozás, amely népszerűsíti Észtországot. Az ország a Yale 2022-es környezetvédelmi teljesítményindexén a világ 14. legkörnyezetbarátabb nemzetének bizonyult.
„Nagyon tetszett az ötlet, hogy a karácsonyfánk lehetőséget kapjon arra, hogy az ünnepek után is folytassa útját, hogy egy helyi, minőségi termék részévé váljon” – nyilatkozta büszkén a polgármester. „A koncepció emellett tökéletesen illeszkedik Saaremaa zöld szigetként való megítéléséhez, és remek példája az újrahasznosításnak. Saaremaa számára nagy hírnevet hozott, és mondhatni, hogy a karácsonyfa újrahasznosítása hagyománnyá vált.”
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés