Így képzelték el a jövőt a tudósok – a 10 legnagyobb tévedés

GettyImages-97236880

Az emberiséget mindig is érdekelte, mit hoz majd számára a jövő – ám akármilyen hihető forrásból is származtak az egyes jövendölések, vaskos tévedések akadnak bőven köztük.

Elég egy régi sci-fit megnézni, hogy átláthasd, mekkorát tévedett sok ponton az emberiség saját jövőjével kapcsolatosan: megmosolyogtatóan sokat vagy éppen nevetségesen keveset gondoltak arról, mire lesz képes az ember a kétezres években. Vannak ugyanakkor tudományosabb alapokon nyugvó tévedések is bőven: tudósok, szakemberek is félreértették a jövőt. Lássuk a legnagyobb bakikat!

1. Az internetnek nincs jövője

A kezdeti időszakban nem mindenki látta át, mi mindenre lehet képes a világháló: Robert Metcalfe, a 3Com számítógépgyártó cég vezetője például azt gondolta, hogy szupernóvaként már 1996-ban katasztrofális összeomlás következik be, az internetet pedig aztán el is felejti az emberiség.

Miután te is az interneten, talán épp egy okoseszközön olvasod ezeket a sorokat, pontosan látod, mekkorát tévedett.

Az 1999-es nemzetközi Internet Konferencián saját kinyomtatott szavait turmixolta le valamilyen folyadékkal Metcalfe, majd megitta a furcsa keveréket, ezzel is elismerve, mekkora bakot lőtt.

Nagy tévedés volt azt hinni, hogy az ember elvan tévé nélkül… Getty Images Hungary
Nagy tévedés volt azt hinni, hogy az ember elvan tévé nélkül… Getty Images Hungarythethomsn

2. A jövő nem a tévéé, meg fogjuk unni

Darryl Zanuck, a 20th Century Fox producere azt gondolta 1946-ban, hogy nagyjából fél év alatt meg fogják unni az emberek a televíziózást. Lehet, hogy ma már nem az akkori sztenderdeknek megfelelő televíziókon nézzük a sorozatokat, de a mozi vetélytársa megmaradt.

3. A netes vásárlás is tévedés, nem működik

Ma már furcsa elképzelés, hogy egykor azt gondolták, az internetes vásárlás sem tudja sokáig megőrizni vonzerejét: akkoriban azt hitték, a nők számára annyira fontos, hogy a kiszemelt árukat kézbe is vegyék, hogy gyorsan leszoknak erről.

Két tévedés egyben: a vásárlást nem csak nők intézik, és a neten köttetett üzletek máig is népszerűek, nemcsak a házhoz rendelt ebédek vagy repjegyek, de ruhadarabok, elektronikai eszközök és annyi minden más terén is.

4. Minden munkánkat robotok veszik át

1982-ben az Omni Future Almanac azt írta, otthonainkban és a gyártóiparban is minden szerepet a robotok vesznek át. Nos, abban igazuk volt, hogy egyre több részfolyamatot automatizálunk, sok gyárban pedig valóban robotok végzik a munka oroszlánrészét, de a robotapokalipszis még messze van.

5. Folyton a lábunkat lógatjuk

A Time magazin már 1966-ban azt vizionálta, hogy miután a fenti tézis teljesült, az embernek gyakorlatilag nem is kell dolgoznia, így ideje 90 százalékában pihenhet. Sajnálatosan ez nem így van.

6. Vakáció a Holdon

1960-ban Eric Anderson, a Space Adventures vezetője arról beszélt, hogy

2020-ban már a Holdat megkerülő űrhajóutakon vakációzunk.

Elon Musk azt is mondta, hogy 2020-ra embert visz a Marsra: egyelőre mind a kettő álom.

Ha 150 évet nem is élünk, tartalmasabban töltjük azt az időt, amink van, akár öregkorban is
Ha 150 évet nem is élünk, tartalmasabban töltjük azt az időt, amink van, akár öregkorban isKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

7. Nem lesz több megfázás

Az arkansasi dr. Lowry McDanie abban reménykedett, hogy 2000-re a megfázásokat okozó rhinovírusok már nem keserítik meg az emberek életét. A valóságban 160 törzs fertőz bennünket továbbra is vidáman, de jelenleg nem is ezek a vírusok jelentik számunkra a legnagyobb problémát a mindennapi életben.

8. Az ember 150 évet él

Bernhard Strehler biológus elég nagyot állított azzal, hogy 1974-ben kijelentette, hamarosan 150 évig élnek majd az emberek, amire a társadalomnak fel kell készülnie. Mindez mostanáig nem következett be. A kutatók szerint valóban ez lehet az emberi élet határa, de a legtovább élő ember eddig 122 évet élt meg.

9. A C, az X és a Q eltűnnek

Ezekre a betűkre nincsen szükség, jelentette ki John Elfreth Watkins, a Smithsonian Intézet mechanikai technológiakurátora. A Q és az X még talán érthető, de mit vétett szegény C?

10. És főzni sem kell

Sok háziasszony örülne, bár valószínűleg hamar ráunnánk a szárított és porított ennivalókra, melyeket a jövő számára jósolt Waldemar Kaempffert, a New York Times tudományos szerkesztője. A valóságban az ínyencségeket máig örömmel fogyasztjuk: még jó, hogy ez a jóslat sem vált be!

Azért vannak olyan dolgok is, amit jól láttak a múlt században: ha ilyen típusú jóslatokra is kíváncsi vagy, olvasd el ezt a cikkünket is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra