Félmillió forint nélkül neki se vágj: így lehet jogsid a 2023-as szigorítások után

GettyImages-1148668434

A legtöbben még fiatalon szeretnék megszerezni a jogosítványt, amíg még könnyen sajátítanak el új ismereteket, és talán a szülőktől is remélhetnek némi anyagi segítséget. Idén szükség is lesz rá, olyan drága lett...

Ahogy az orosz-ukrán háború miatt megdrágult az üzemanyag, a rezsi, a nyomtatópapír, és tulajdonképpen minden, amiért pénzzel fizetünk, ráadásul beütött a KATA módosítása, úgy az autósiskolák is választás elé kerültek: vagy árat emelnek, vagy lehúzhatják a rolót. Így aztán meredeken emelkedni kezdtek az óradíjak, és ez nem az egyetlen akadály a jogosítvány útjában. 

Eleve a KRESZ-tanfolyam akár nyolcvanezer forintba is kerülhet, ehhez jön hozzá a vizsgadíj, az egészségügyi tanfolyam díja, illetve a kötelező minimum 30 óra vezetés, ami - ne legyenek illúzióink - csak keveseknek elég ahhoz, hogy biztonsággal megtanuljanak vezetni és elsőre átmenjenek a vizsgán. Minden bukás újabb sok tízezer forintos kiadást jelent, így az összköltség nagyon könnyen akár hatszázezerre is felugorhat. 

A jogosítvány megszerzése drága mulatság
A jogosítvány megszerzése drága mulatságSladic / Getty Images Hungary

Nem csak drága a jogosítvány megszerzése, nehéz is

Mindezek mellett az Európai Unió új irányelve szerint a jogsi megszerzése után egy évvel még folytatódna a képzés, kötelező lenne részt venni egy emlékeztető oktatáson a balesetek számának csökkentése érdekében. Ez ugyanis nagyon komoly célja az uniónak, mindenképpen lejjebb szeretnék vinni a közúti balesetek számát, ezért is szigorítanak a szabályozáson. A 70 év felettieket ötévente ellenőriznék, alkalmasak-e még a közlekedésre, de ez nem elég: a legtöbb balesetet a friss jogsis fiatalok követik el. Ezért esetükben például felnőtt utastárs jelenlétéhez kötnék az éjszakai vezetést, és minden országban zéró toleranciát vezetnének be az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Meglátjuk, pontosan melyik év melyik hónapjától lépnek érvénybe a szigorítások, de sajnos a drágulást nem az uniónak köszönhetjük, és nem valószínű, hogy bárki meg tudná állítani. Ha ez nem lenne elég, a használt autók is elképesztő áremelkedésen mentek át.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra