Van, ahol 11 évesen még pelenkában járnak iskolába a gyerekek

GettyImages-1300026191

A szakértők szerint nemcsak egészségügyi, hanem sok esetben kényelmi oka is van annak, hogy a gyerekek túl sokáig, akár még kisiskolás korukban is pelenkát viselnek.

Megkongatták a vészharangot a svájci pedagógusok, akik arról panaszkodtak, hogy egyre több olyan gyerek van az iskolákban, aki még mindig pelenkát hord.

Az idősebb diákok is pelenkában járnak iskolába

A Svájci Pedagógusszövetség vezetője szerint a probléma oka nem más, minthogy a gyerekek túl fiatalon, akár már négyévesen is elkezdik az iskolát. Emellett a szakember úgy véli, hogy a szülők nem készítik fel megfelelően a gyermekeiket a szobatisztaságra.

Egyre több tizenéves gyerek is pelenkában jár iskolába
Egyre több tizenéves gyerek is pelenkában jár iskolábaFotoDuets / Getty Images Hungary

A szakértő hangsúlyozta: nemcsak a túl korai iskolakezdés jelent gondot, hanem az is, hogy ma már egyre több idősebb diák is pelenkafüggő lett, aminek elsősorban nem egészségügyi okai vannak. A pedagógusszövetség vezetője elmondta, volt olyan esete, amikor egy 11 éves gyerekről derült ki, hogy pelenkában jár iskolába.

A szülők szerint ez nem probléma

Egy gyermekfejlesztési szakértő szerint annak, hogy az iskolákban egekbe szökött a pelenkát viselő gyerekek száma, az az oka, hogy a szülők nem tanítják meg az önállóan vécéhasználatra a fiatalokat. 

A nevelési szakemberek tapasztalatai szerint az iskolások körében olyan természetesnek számít a pelenkaviselés, mintha fehérneműt hordanának.

A szülők egyáltalán nem tekintik problémának, hogy kitolódik a pelenkás korszak. Sőt úgy gondolják, ez a gyerek kényelme szempontjából is jobb, mert így reggel egy kicsit tovább alhat, és a kirándulást sem zavarja meg a mosdókeresés.

A tanárok nem dadusok

A tanárok aggasztónak érzik a kialakult helyzetet, egyáltalán nem örülnek a szülők pelenkához való hozzáállásához, és őket teszik felelőssé a szobatisztaság nagyfokú hiánya miatt. Mindemellett a pedagógusok nem gondolják, hogy a feladataik közé tartozna, hogy cseréljék a diákok pelenkáját.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra