Életmentő lehet, mégis alig hallunk róla: ez az eszköz segít az időseknek

GettyImages-165292944

Egyre bővül az idősek védelmére alkotott eszközök száma, ám mégis kevés jut el ezek közül a célközönséghez, hiszen az internet hiába van kéznél, ha pont az nem ért hozzá, akinek az ott meghirdetett programok szólnak. Összegyűjtöttük tehát a biztonságos öregkort segítő eszközöket, hogy ne kelljen szeretteitekért aggódnotok.

A múló évek számtalan olyan aprósággal keseríthetik meg idősödő szeretteink életét, amik ugyan nem közvetlenül életveszélyesek, de hatással vannak a mindennapok kényelmére. Történnek azonban olyan változások is, melyek ténylegesen veszélybe sodorhatják a sok esetben egyedül élő, közvetlen napi kapcsolatokkal nem rendelkező szépkorúakat. Az alábbi technikák az ő biztonságuk érdekében születtek. 

Nincs is drágább kincs a családunknál, nem csoda, hogy szeretnénk mindent megadni idősödő felmenőinknek is. Az öregedő rokonokról való gondoskodás azonban az aktív éveikben járó családtagok számára nemcsak lelki kihívásokkal jár, hanem sokszor a logisztika, a fizikai jelenlét is nehézségekbe ütközik. 

Az okoseszközök segítségével mindig tudni fogjuk, hogy idős rokonaink jól vannak-e
Az okoseszközök segítségével mindig tudni fogjuk, hogy idős rokonaink jól vannak-eLeoPatrizi / Getty Images Hungary

Minden körülmények között biztonságban

Nem is feltétlenül kell valamilyen komoly betegség ahhoz, hogy extra figyelemre legyen szükség éltesebb rokonainkkal kapcsolatban. Már maguk a múló évek és az öregedés természetes folyamatai olyan negatívumokkal járhatnak együtt, ami miatt folyamatosan aggódhatunk értük. Ha pedig emellé extraként betegségek is társulnak, tényleg kiemelt figyelemmel szeretnénk feléjük fordulni. 

Ez azonban nem mindig egyszerű. A családi fészekből kirepülő gyerekek sokszor több száz vagy ezer kilométerre költöznek, saját családot alapítanak, kisgyermekeik logisztikáját intézik, dolgoznak. Közben pedig szeretnék idősödő szeretteiket is a lehető legnagyobb biztonságban tudni.

A digitális világ ebben lehet nagy segítség, összegyűjtöttük azokat az apróságokat, melyek komoly segítségül szolgálhatnak, ha nem tudunk minden pillanatban jelen lenni ott, ahol épp szükségünk van rá.

Alzheimer, Parkinson-kór, csontritkulás, memóriazavarok, egészségügyi problémák. Amíg nem érintik közvetlenül szeretteinket, el sem tudjuk képzelni, milyen következményekkel járhatnak a mindennapokban. Egy egyedül élő idős ember számára minden pillanat életmentő lehet, ha bármi baleset éri. 

Okosóra

A legegyszerűbben beszerezhető segítő eszközök egyike a kis, óraként is funkcionáló, valójában azonban – árától és minőségétől függően – az idő kijelzésén kívül számtalan funkciót magában rejtő készülék. Idős rokonaink valószínűleg abban a korban nőttek fel, amikor a karóra viselése általános volt, így talán nem olyan megterhelő digitális verzióra cserélni. A világító számlap a szembetegségek esetén is segíthet a pontos idő ismeretében, de jelezheti nekik, ha telefonálunk, nekünk pedig azt, hogyha a viselő pulzusa megváltozik, netán elesik. Van, amelyik közvetlen segélykérő üzenetet is tud küldeni.

Lokátor appok

Amennyiben rokonunk okostelefont használ, a helyadatok megosztása életmentő lehet. Elég egy véletlen rossz pillanat, a demens betegek egy része képes az otthona közvetlen közelében eltévedni. A helymeghatározással azonban – amennyiben telefon van nála – mindig tudhatjuk, merre jár. Az okostelefon már önmagában fontos információk tárháza lehet, hiszen a gyakran hívott telefonszámok mellett segélykérésre is használható egy gombnyomással, illetve képes a tulajdonos minden orvosi adatát, vércsoporttól a tajszámon keresztül az orvosi leletekig eltárolni. Éljünk ezekkel a funkciókkal, s állítsuk be akkor is, ha a tulajdonosa csak telefonálásra használja. 

Egyetlen rossz mozdulat is elég, az időben észre nem vett balesetek végzetesek is lehetnek
Egyetlen rossz mozdulat is elég, az időben észre nem vett balesetek végzetesek is lehetnekLightFieldStudios / Getty Images Hungary

Esésfigyelő

Sokszor előfordul az évek múlásával ,hogy az egyensúlyérzék nem megfelelő, a lábak zsibbadnak, és nem érzékelik a környezetet – például cukorbetegek esetében –, és elesnek, elcsúsznak, ami nagyon komoly veszélyeket rejthet magában. A telefon ettől ugyan nem tudja megóvni őket, de értesítheti a kontaktként megadott személyt arról, ha a telefon mozgásának sebessége alapján feltételezhető, hogy gyors helyzetváltozás történik. Ha csak leejtik a mobilt, de aztán rövid időn belül újra kézbe kerül, az app néma marad, ha viszont tartósan hosszú ideig nincs semmi változás, telefonálhat vagy írásos jelzést küldhet beállítástól függően. 

A magyar találmány

Az idősek életét megkönnyítő digitális technikákkal foglalkozó gerontechnológiai cégek már évtizedek óta folyamatosan fejlesztik a biztonságot nyújtó technikákat. Az idén tavasszal bevezetett, időseknek szóló szolgáltatás az idős lakosság védelmét célzó kormányzati program egyik sarokköve, mely országos lefedettséget kínálva igyekszik ingyenes segítséget nyújtani a szépkorúaknak. 

A Gondosórát minden 65 év feletti magyar állampolgár igényelheti.

„A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása, ugyanis sokszor az önellátás mellett is szükség lehet külső segítségre. A Gondosóra program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik” – áll a szolgáltatás központi ismertetőjében. 

A kézen vagy nyakban viselt apró eszköz a nap 24 órájában elérhető ügyfélszolgálattal való kapcsolattartást támogatja, egyetlen gombnyomással kérhet segítséget a viselője. A vonal másik végén szolgálatot teljesítő diszpécser GPS-lokátorral képes a bajba jutottak pontos helyzetét bemérni és a segítséget a helyszínre küldeni. Mivel egyetlen, jól látható és nagy méretű gomb található csak az eszközön, könnyen hozzáférhető a rosszul látó, netán remegő kezű felhasználók számára is. Akkumulátora napokig aktív, egyszerűen feltölthető, a merülést is egyértelműen jelzi, elegendő időt hagyva a töltésre. Segítségével meghosszabbíthatjuk szeretteink otthonukban töltött idejét, hogy ne kelljen idő előtt bentlakásos intézményi szolgáltatást igénybe venni. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra