Hogy lesz egy zsidó kisfiúból Hitlerjugend, majd osztrák építészből az új-zélandi maori lobogó tervezője?

GettyImages-1222731665

Aki szereti az építészetben a merészebb színhasználatot, a merev derékszögek és egyenes vonalak mellőzését, vagy aki már járt Bécsben, annak biztosan nem kell bemutatni a Hundertwasser néven ismertté vált osztrák építész, festőművész és filozófus munkásságát. De vajon azt is tudtuk, hogy a félárván felnőtt fiú később, bécsi professzorként Új-Zélandon a maorik zászlójának tervezője lett?

Az 1928-ban született Friedrich Stowasser zsidó édesanyjával együtt áttért apja katolikus vallására politikai okokból. Az édesapa elhunyt, amikor Friedrich egyéves volt, a gyermek pedig később úgy döntött, hogy származását leplezendő csatlakozik a Hitlerjugendhez. Így vészelte át a II. világháborút, amelyet követően Bécsben tanult, majd olaszországi útja során, Párizsban és Észak-Afrikában is gazdagította művészetét, mellyel a természethez próbálta visszaterelni közönségét.

Életút

Számtalan sikeres bélyeg- és plakátszériát jegyez az osztrák festőművész, építész és filozófus, aki eredeti nevét Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasserre változtatta. E német szavak jelentése: béketeli, esős nap, sötéttarka, száz víz. A „név kötelez”, ugyanis a Bécsi Képzőművészeti Akadémia professzorává vált Hundertwasser egész élete során kereste a békét és a harmóniát a természettel, sötét és tarka színeivel, különös világával, míg talán egy esős napon 71 éves korában a Queen Elizabeth II nevű hajón, a Csendes-óceán „száz vizén”, szívroham következtében életét vesztette.

A fiatal művész műtermében, 1952
A fiatal művész műtermében, 1952Imagno / Getty Images Hungary

Az új-zélandi kötelék

A görbe vonalairól, természetközeli épületeiről, vidám színekkel tarkított alkotásairól híres osztrák művészt szoros kapcsolat fűzte Új-Zélandhoz. 1976-ban telepedett le az ország északi részén, 1983-ban állampolgárságot szerzett. Második otthonának tekintette a szigetet, melyet végső nyughelyéül is választott. Még zászlót is tervezett az országnak, melyben megjelenik a maorik tradicionális nemzeti színe, a fekete és a zöld haraszt. A haraszt a maori nyelvben koru, kultúrájukban pedig csavarodó, körforgásszerű alakjával az életet jelképezi. Hundertwasser 1983-ban megálmodott Új-Zéland-lobogóját Koru zászlóként ismerik, szemben a sokak által kifogásolt eredeti új-zélandi zászlóval, amely még mindig a brit gyarmati időkre emlékeztet.

A Bad Blumau-i termálfürdő
A Bad Blumau-i termálfürdőullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Életmű

Hundertwasser nevéhez világszerte több mint három tucat épület fűződik. Jellegzetes organikus építészeti stílusjegyeiről könnyen felismerhető a leghíresebb bécsi Kunsthaus Wien Hundertwasser Múzeum épülete mellett a Bad Blumau-i termálfürdő, a bécsi távhőszolgáltató Spittelauban, vagy utolsó épülete, a magdeburgi Zöld Citadella. De különleges, egyenes vonalakat megtagadó építményei közt szerepel többek között egy óvoda, egy templom, egy onkológiai centrum és egy közvécé is, mely ugyancsak Új-Zélandon található. Korát megelőzve már évtizedekkel ezelőtt megtett mindent a környezet és természet védelmében. Bay of Islandsen található földjén például százezer fát ültetett, hogy a területet visszaadja a természetnek.

A Hundertwasser Art Centre Whangareiben, Új-Zélandon © Hundertwasser Art Centre/Tessa Paton
A Hundertwasser Art Centre Whangareiben, Új-Zélandon © Hundertwasser Art Centre/Tessa Paton

Nemrégiben, 2022. február végén nyílt meg Bécs után a második legnagyobb Hundertwasser-gyűjtemény Új-Zéland egyik tengerparti városában, Whangareiben. A Hundertwasser Art Center a művész 1993-as tervei alapján készült. A frissen átadott és a helyi lakosság körében is nagy szeretettel fogadott új-zélandi Hundertwasser-múzeum 4 millió euró értékben kap kölcsön grafikákat, festményeket és más Hundertwasser-műveket a látogatók gyönyörködtetésére.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra