A világ legszebb hídjai: a Lánchídnak is köztük a helye

GettyImages-1438722317

Ha nyár, akkor utazás, igaz? Eközben pedig biztosan találkozunk hidakkal. Csakhogy a legtöbb nem csupán egy átkelőt jelent, annál sokkal többet: gazdag történelmű látványosságot, amit érdemes megcsodálni.

Melyik a leghíresebb híd a világon? A legtöbb embernek a Golden Gate híd ugrik be San Franciscóban, nem véletlenül. A meglepően hosszú függőhíd a Csendes-óceánt és a San Francisco-öblöt elválasztó szorost teszi átjárhatóvá. 1933-ban kezdték építeni, s négy év után adták át, akkor ez volt a világ leghosszabb függőhídja. Azóta a második helyre szorult, de ez nem tette kevésbé népszerűvé: a legtöbb embernek magát Amerikát jelképezi, s máig San Francisco szimbólumaként tartják számon. Nézzük, mely hidak érdemelnek még extra figyelmet.

Golden Bridge, Vietnám

Ha maradunk a Golden névnél, gyorsan át kell ugranunk Vietnámba, ahol egy egészen más stílusú, de a maga nemében páratlan és világhírű hidat csodálhatunk meg. Az építményt mintha két óvó kéz tartaná a levegőben, így köti össze Bà Nà Hillsben a felvonóállomást az alatta lévő kertekkel. Az üvegszálból és dróthálóból készült óriási kezek csak úgy tűnnek, mintha kőből lennének, de a megoldás kreativitása tagadhatatlan. Az 1400 méter magasan megépített hídon állva gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre, az alkotók pedig még arra is gondoltak, hogy élő, lila virágokat ültessenek a híd két oldalára, 150 méter hosszan.

Puente de la Mujer, Argentína

Santiago Calatrava építész tervezte a gyönyörű, aszimmetrikus, Buenos Aires-i forgóhidat, amit 2001-ben adtak át. 170 méter hosszú, és csak a gyalogosok használhatják. Neve alapján – spanyolul azt jelenti, a nők hídja – férfiak nem mehetnének át rajta, de ezt persze senki sem tartja be, s nem is a kirekesztés volt a cél az elnevezésnél. A Puerto Madero negyed számos utcája női nevet visel, ezért hívják így a lenyűgöző hidat, ami Buenos Aires egyik kulturális örökségének számít.

Rakotzbrücke, Németország

Rendre keringenek mítoszok szerte Európában az úgynevezett ördöghidakról. Azért nevezik őket így, mert olyan különös, furcsa építmények, melyeket ember nem, csakis az ördög építhetett meg. Persze ez nem igaz a kelet-németországi Görlitzben található Rakotzbrücke hídra, bár a csipkézett kőépítmény, amely tökéletes kört tükröz a vízben, valóban hihetetlenül gyönyörű. 1860-ban építették meg ügyes emberek, a kőbányákból hozott bazaltból.

Ruyi híd, Kína

Nem is egy, hanem három híd olvad össze különös szerkezetben Kína Shenxianju völgyében. A He Yunchang által tervezett, 100 méter hosszú építményt 2020-ban adták át, különlegessége pedig az, hogy egyik részén üvegből készült az alja, a bátrak iszonyatos mélységbe nézhetnek át rajta.

Károly híd, Prága, Csehország

Európa egyik legrégibb hídja, Prága egyik fő szimbóluma. Építése 1357-ben kezdődött IV. Károly király uralkodása alatt, és a 15. század elején fejeződött be. Sokszor rombolta le az árvíz, vagy sérült meg a harcokban a harmincéves háborútól kezdve az 1848-as forradalomig, amikor Windisch-Grätz ágyúztatta. A híd igazi különlegességét a szobrok – szám szerint 30 – adják, amelyek homokkőből, illetve bronzból készültek, a híd testét mészkőből építették. A híd annyira széles, hogy sokszor tartanak rajta rendezvényeket, kiállításokat, vásárokat.

Széchenyi lánchíd, Budapest

Szerencsére a legtöbb összefoglalóból külföldön sem marad ki Budapest büszkesége, a Lánchíd. Az 1849-ben átadott építmény az első állandó hidat jelentette a teljes magyarországi Duna-szakaszon. Széchenyiről azért nevezték el, mert ő javasolta a megépítését, de a költségeket báró Sina György fedezte – a terveket pedig az angol William Tierney Clarknak köszönhetjük. Tíz évig tartott az építkezés, s végül az a Ferenc József avatta fel, aki ellen annyit küzdöttünk 1848-ban. Mégsem ez okozta az eredeti építmény vesztét, hanem a visszavonuló németek a második világháború végén. A felrobbantott hidat 1949-ben nyitották meg. A hírekbe manapság azzal került be, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere autómentessé tette, nagy örömet okozva ezzel a gyalogosoknak és a bicikliseknek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra