18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kihantoltatta, és feleségül vette halott szerelmét a portugál király

GettyImages-539874616
Olvasási idő kb. 6 perc

Az igaz szerelem a sírig, sőt, olykor még azon túl is tart – utóbbiban hitt I. Péter középkori portugál király, aki kihantoltatta, feleségül vette és hivatalosan is királynéjává emelte meggyilkolt szeretőjét. A bizarr eset hátterében szappanoperába illő intrikák álltak.

Menyasszonya helyett annak udvarhölgyébe szeretett bele a trónörökös

1340-ben Doña Constanza Manuel de Villena, a gazdag kasztíliai mágnás, Juan Manuel de Villena lánya Lisszabonba érkezett, hogy hivatalosan bemutassák jövendőbelijének, a Burgundiai-házból származó portugál király, IV. (Bátor) Alfonz húszéves fiának és trónörökösének, Péternek. A frigy a korabeli szokások szerint előre el lett rendezve a nemesi családok között, és az ifjú párnak semmilyen beleszólása nem volt a dologba, egy apró bökkenő mégis közbeszólt: Constanza kíséretével tartott Inês de Castro nevű, 15 éves udvarhölgye, aki első pillantásra magára vonta a leendő vőlegény figyelmét.

Péter fülig szerelmes lett a szőke, kék szemű és szintén befolyásos, grófi családból származó Inêsbe, apja azonban megtiltotta számára a házasságtörő viszonyt, ugyanis – saját fiatalkori baklövéseiből tanulva – jól tudta, mennyi bajt hozhat az uralkodóház fejére egy-egy balkézről született gyerek. A trónörökös természetesen fittyet hányt a tiltásra, és miközben feleségével teljesen érzelemmentes kötelességházasságban élt, Inês karjaiban kereste a boldogságot. Amikor megszületett Péter és Constanza fia, Ferdinánd, az asszony cselt eszelt ki, hogyan szerelje le a nem kívánt riválist: Inêst tette meg a gyermek keresztanyjának, a korabeli katolikus szokások szerint ugyanis ezzel családtaggá emelte őt, vagyis férje házasságtörő kapcsolata ezentúl bűnös, vérfertőző viszonynak számított.

I. (Kegyetlen) Péter (1320–1367) portugál király
I. (Kegyetlen) Péter (1320–1367) portugál királyHulton Archive / Getty Images Hungary

A király nem tűrte a gyalázatot, bérgyilkosokat fogadott

A trónörökös kedvét még ez sem szegte, továbbra is zavartalanul hódolt szerelmének, mígnem apja, Alfonz király közbe nem lépett: a dühös uralkodó száműzte Lisszabonból és a coimbrai Szent Klára-apácazárdába utaltatta Inêst, remélve, hogy a távolságnak köszönhetően örökre vége szakad a tiltott románcnak, azonban csalódnia kellett, Péter a zárdában is gyakran meglátogatta szerelmét. 1345-ben, miközben harmadik gyerekét hozta világra, Constanza váratlanul meghalt gyermekágyi lázban; Péter a tragédiát inkább megváltásnak fogta fel, otthagyta a királyi udvart, Coimbrába költözött, és megkérte Inês kezét.

Alfonz király természetesen nem hagyta jóvá fia házasságát, ezért a frigy nem számított hivatalosnak; Péter és Inês azonban a formaságokkal nem törődve boldogságban, igazi házaspárként éltek együtt majdnem tíz évig, és négy gyerekük is született. A boldogság sajnos nem tartott örökké, a portugál nemesség egy része ugyanis nem igazán nézte jó szemmel a trónörökös bűnös viszonyát és a kasztíliai befolyás növekedését – köztük Inês apjának és családjának egyre jelentősebb hatását – a portugál udvarban. A nemesek rendszeresen azt hánytorgatták fel Alfonznak, hogy Inêstől született fattyú unokái veszélyeztetni fogják családja öröklési rendjét: a vérig sértett és feldühödött uralkodóban végül elpattant a húr, felségárulással vádolta, és halálra ítélte Inêst.

Inês de Castro meggyilkolása (18. századi illusztráció)
Inês de Castro meggyilkolása (18. századi illusztráció)Phas / Getty Images Hungary

Ugyan Péter tudott a szerelmét sújtó ítéletről, nem tett különösebb óvintézkedéseket Inês védelmére; 1355 januárjában egy vadászat miatt elutazott Coimbrából, ezt kihasználva három, Alfonz által felbérelt portugál nemes betört a kolostorba, és karddal leszúrta Inêst. A történet egyik változata szerint a király maga is a bérgyilkosokkal tartott, azonban amikor meglátta az unokáit, úgy döntött, nem képes jó szívvel vérengzést rendezni; inkább kisétált a teremből, és annyit mondott három kísérőjének, tegyenek, ahogy jónak látják.

Halála után lett Portugália királynéja a szépséges Inês 

Szerelme halála lesújtotta és feldühítette Pétert, aki azonnal apja ellen fordult: szövetséget kötött névrokonával, I. Péter kasztíliai királlyal, illetve Inês családjával, és háborút indított Alfonz ellen. Két évvel később a 66 éves uralkodó meghalt – halála előtt kibékült a fiával, és visszavette őt az örökségébe –, így Péter végre Portugália trónjára léphetett. Az újdonsült király egyik első intézkedésével kihantoltatta a Szent Klára-kolostorban eltemetett néhai kedvesét, majd posztumusz feleségül vette (ezúttal hivatalosan), és Portugália királynéjává tette: a fényűző külsőségek között megtartott szertartáson Inês Lisszabonba szállított tetemét pompás, előkelő viseletbe öltöztették, és a nemesi családok küldötteinek jelenlétében megkoronázták; a hagyománynak megfelelően az alattvalóknak még a holttest kezét is meg kellett csókolniuk.

Inês (Ágnes) királyné sírja
Inês (Ágnes) királyné sírjaBestTravelPhotography / Getty Images Hungary

A halott királynét ezután uralkodónak kijáró méltósággal újfent eltemették a napjainkban a világörökség részének számító hatalmas alcobaçai ciszterci kolostorkomplexumban. Péter azonban továbbra sem tudta túltenni magát szerelme halálán, mely brutális tettekre ragadtatta: felesége két gyilkosával (a harmadik illető sikeresen elmenekült) extrém kegyetlenséggel végzett, nyilvánosan, nagyszámú érdeklődő tömeg színe előtt kitépette a szívüket. Soha többet nem házasodott meg, azonban gyakran hajlott a féktelen, orgiákkal egybekötött mulatozásokra, melyek gyakran vérengzésbe torkolltak – nem véletlenül érdemelte ki a kortársaktól a Kegyetlen előnevet.

Kegyetlen Péter végül tíz év uralkodás után, 1367-ben hunyt el, mindössze 46 évesen; örökébe törvényes fia, Ferdinánd infáns lépett. A királyt végrendelete szerint örök szerelme, Inês de Castro mellé temették el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek