Halászlé nélkül nincs karácsony – íme a hagyományőrző változat, ahogy Andrejszky Zoltán is csinálja

GettyImages-494249362

Ilyen a hamisítatlan magyar halászlé, amely egy karácsonyi asztalról sem hiányozhat. Ha ma nekiállsz, holnap már nem is kell vele bíbelődnöd.

Hozzávalók 10 személyre:

5 kg egész ponty

1,5 kg halaprólék

1 kg vöröshagyma

5 l víz

őrölt pirospaprika ízlés szerint

szárított csípős paprika ízlés szerint

Elkészítés: 

Andrejszky Zoltán hagyományőrző halászléje
Andrejszky Zoltán hagyományőrző halászléje

A pontyot megpucoljuk. Filézőkéssel a farok felől a pikkelyek alá szúrunk, és toló-vágó mozdulattal a pikkelyt egészben lefejtjük. A hasüreget felnyitjuk, a halat kibelezzük, az ikrát és a haltejet félretesszük. (Az epehólyaggal vigyázzunk, mert ha kiszakad, keserű lesz a hal tőle!) A fejét levágjuk, a kopoltyúlamellákat, a szemet, a keserű fogat kivesszük, és a halat alaposan kimossuk, majd kifilézzük. Végül az így előkészített halat besózzuk, és félretesszük.

Egy lábosba először a meghámozott és félbevágott hagymákat, majd a halfejet, az úszókat, a csontot és az aprólékot beletesszük. Négy liter vízzel felöntjük, és kb. 2 órán át főzzük, az első 10-15 percben lobogó, ezután lassú tűzön, míg a fej és a csontok teljesen szét nem esnek. A főzés vége előtt 30 perccel az elpárolgott vizet pótoljuk. Ha a hal szétfőtt, hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a halhúst a csontról leszedegetjük, és a közben leszűrt hallébe tesszük. A levet ismét felforraljuk, és pirospaprikával megszórjuk. Ha valaki csípősen szereti a halászlevet, mehet bele egy kevés szárított csípős paprika is. Fontos, hogy ilyenkor a levet ne kevergessük, mert a pirospaprika az edény szélére tapad, és megég. Ha a lé felfőtt, a félretett és felszeletelt haldarabokat, valamint a félretett ikrát és haltejet óvatosan beletesszük. Közepes lángon kb. 10 percig főzzük, és tálalható is a hamisítatlan magyar halászlé.

A recept forrása:

Andrejszky Zoltán szakácskönyve
Andrejszky Zoltán szakácskönyve

A könyv célja, hogy a szerző Fishing & Hunting tv-csatornán évek óta népszerű Halimádók konyhája című műsorában bemutatott recepteket tematikusan egy könyvbe gyűjtve népszerűsítse a halfogyasztást, felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra, kedvet hozzon egyéni, családi vagy baráti horgászatra, közös főzésre. A könyvben a ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, busa, lazac, tok, angolna, pisztráng, paduc, keszeg életének, szokásainak, táplálkozásainak, fellelhetőségeinek megismerése mellett betekintést nyerhetünk horgászatuk titkaiba is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra