A halálfej motívumát valójában nem a kalózok használták leginkább

GettyImages-95583065

Az emberi koponyából és alatta két keresztbe rakott lábszárcsontból álló halálfejszimbólumot a modern populáris kultúra elsősorban a kalózokhoz köti, illetve gyakran találkozhatunk vele halálos veszélyt jelző táblákon. De vajon tényleg a tengeri haramiák használták elsősorban ezt a kissé riasztó jelképet? Honnét ered a halálfej motívuma valójában?

Az őskeresztények így figyelmeztettek a halál elkerülhetetlen mivoltára

A koponya plusz két lábszárcsont motívum kialakulását egyes történészek az ókori Egyiptomig vezetik vissza, ahol az elhunyt fáraókat halotti maszkjukon a mellükön keresztbe tett, jogart tartó kézzel ábrázolták (a leghíresebb hasonló ábrázolás természetesen Tutanhamon fáraó Kr. e. 14. századból származó aranymaszkja). A szimbólum valódi eredete azonban inkább a keresztény legendához köthető, mely szerint Krisztus megfeszítésekor a lábánál az első ember, Ádám csontjai hevertek a porban – a hiedelem hatására az emberi csontok hamar a memento mori, vagyis a halál elkerülhetetlen mivoltának szimbólumává váltak, a késő római korban pedig már számos helyszínen, például az őskeresztények által használt katakombákban találkozhatunk a mai halálfejmotívummal azonos koponya-lábszár csontok ábrázolásával.

A középkorban többek között a templomos lovagrend tagjai használták a halálfej-ábrázolást, mely egy szabadkőműves-legenda szerint az utolsó templomos Nagymester, a IV. Fülöp francia király által máglyán kivégzett Jacques de Molay csontjait szimbolizálják. A történet úgy tartja, Molay halála után a rend három templomos lovagot küldött a Nagymester földi maradványainak felkutatására és megmentésére, a lovagok azonban csak a férfi koponyáját és két lábszárcsontját találták a feltételezett sírban. A középkor vége felé – a 14–15. században – a halálfejmotívum szinte teljesen kikopott a használatból, hamarosan azonban új értelmet nyert a tengeren ólálkodó haramiáknak köszönhetően.

Halálfejmotívum egy Brüsszelben talált középkori sírkamra falán – Chasseur de Coul / Getty Images Hungary
Halálfejmotívum egy Brüsszelben talált középkori sírkamra falán – Chasseur de Coul / Getty Images HungaryColors Hunter 

Nem minden kalóz lobogóján szerepelt a halálfej

A hajóskapitányok naplóikban gyakran apró halálfejet tettek a tengeren meghalt legénységi tagok neve mellé, egyesek úgy tartják, ez ihlette a kora újkori kalózokat, hogy zászlójukra vegyék a motívumot, mely a kifosztandó hajók parancsnoka és legénysége számára figyelmeztető jelzésként szolgált, már messziről és egyértelműen a(z ellenállás esetén bekövetkező) halál közeledtét jelezte. Mások szerint a fekete lobogóra pingált-varrt fehér koponya-lábszár csontok szimbóluma, angolul Jolly Roger (kb. „Vidám Roger”) mögött nem kell ennyire konkrét jelentéseredetet feltételezni, a kalózok pusztán a sokkhatás miatt választották a csontos motívumot, úgy gondolták, ezzel tudják legjobban megfélemlíteni ellenfeleiket.

A kalózok fekete lobogója – és számos egyéb motívum, melyeket a modern populáris kultúra (gyakran tévesen) a kalózokkal hoz összefüggésbe – Robert Louis Stevenson nagy sikerű ifjúsági regénye, az 1883-ban megjelent A kincses sziget nyomán kerültek be a köztudatba. A gyakori hiedelemmel szemben a Jolly Roger valójában csupán egy volt a kalózok által használt zászlók közül, és nem is a legnépszerűbb: a különböző lobogókon többek között (egész alakos) csontvázak, lándzsák, kardok, átszúrt szívek, (a halál eljövetelére emlékeztető) homokórák és egyéb motívumok jelentek meg, általában minden híresebb kalózkapitány saját, egyedi dizájnú zászlóval rendelkezett. A hagyomány szerint a „klasszikus” halálfejes lobogót első ízben a 17. század első felében kalózkodó ír Edward England kapitány használta.

Jolly Roger szimbólum egy régi hajó oldalán a Seychelle-szigeteken
Jolly Roger szimbólum egy régi hajó oldalán a Seychelle-szigetekenMassimiliano Finzi / Getty Images Hungary

A mérgeket és a halálos veszélyt jelöljük vele

A halálfejmotívumot manapság leggyakrabban valamilyen veszélyre való figyelmeztetésként használják, például magasfeszültségű villanykerítésre vagy mérgező vegyszer dobozára teszik – ez a modern jelentése természetesen szintén a memento mori szimbolizmusból eredeztethető, és először a 19. században vált bevett szokássá. 1829-ben New York államban törvényben írták elő, hogy minden veszélyes anyag csomagolását, dobozát vagy üvegét figyelmeztető jelzéssel kell ellátni – néhány évtizeddel később már a halálfej számított a leginkább elterjedt (egyben legegyszerűbb, legfrappánsabb) hasonló jelzésnek, mely népszerűségét a mai napig őrzi.

A halálfej többek között megtalálható a számítástechnikában használatos egységes karakterrendszer, az Unicode szabványosított karakterei között, de napjainkban gyakran használják sportcsapatok, rock- és punkegyüttesek is. Népszerűsége régóta töretlen, és nem is tűnik úgy, hogy ez a közeljövőben megváltozna.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra