Veszélyes is lehet: így manipulálja a fotóidat a Google

GettyImages-1310293181
Olvasási idő kb. 3 perc

A mesterséges intelligenciának köszönhetően kérdés nélkül módosíthatja fényképeidet a Google egyik szolgáltatása.

A fényképezés egy-egy pillanat hiteles megörökítésére szolgál immár több mint száz esztendeje. Nem is olyan régen csak egyes szakmák tagjai voltak képesek a fotókat módosítani, mára az okostelefonok egyes funkcióinak köszönhetően mi is korrigálhatjuk, ha valami nem tetszik rajtuk. 

Szerkeszthetjük a színeket, a fényerőt, elmoshatjuk a hátteret, már ha kellő ügyességgel mozgatjuk a képernyőn az ujjainkat. A Google-nek köszönhetően azonban ehhez már külön applikációra sem lesz szükségünk. 

A képszerkesztés eddig csak speciális programokkal volt lehetséges, bizonyos határokon belül szebbé tehettük az összképet
A képszerkesztés eddig csak speciális programokkal volt lehetséges, bizonyos határokon belül szebbé tehettük az összképetOliver Rossi / Getty Images Hungary

Nem előnyös az arckifejezés? Segít az új Google Pixel

A cég múlt héten kiadott legújabb okostelefonjai, a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro egy lépéssel minden más készülék előtt járnak a fényképek szerkesztését tekintve A mesterséges intelligencia segítségével megváltoztatják az emberek arckifejezését a fényképeken.

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor a csoportképeken egyedül egyvalaki nem mosolyog, pislog vagy éppen ásít – és nem is kell magunknak lenni az összképet negatív irányba befolyásoló résztvevőnek, a Google a felhőben tárolt fotóink alapján ugyanis már képes legújabb készülékein megtalálni a korábban az adott emberről készült képeket, és tökéletessé tenni a rossz időben kattintott fotókat. 

Google Best Take alkalmazása a frissen készült képeken és a régi fotókon is felismeri az embereket, akár évekre visszamenően. Megkeresi a legszebb arckifejezést, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően át is emeli, hogy senki ne lógjon ki a sorból. 
Az eredeti képen kettővel többen álltak az emelvényen
Az eredeti képen kettővel többen álltak az emelvényenUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

 Amikor eltűnt Kamenyev és Trockij

A Szovjetunió egyik leghíresebb felvételén eredetileg kettővel többen szerepeltek. A fotó megörökítette, ahogy Lenin beszédet mond a moszkvai Nagy Színház előtt felállított pódiumon 1920. május 5-én. Az emelvény jobb oldalán Trockij áll a lépcsőn, mögötte pedig Kamenyev. Az eredeti fotó még Trockij hatalma teljében és Lenin életében jelképpé, Oroszország szimbólumává vált. Trockij bukása után azonban soha többet nem jelenhetett meg eredeti formájában, mindannyiszor retusálva jelentették meg, és a kegyvesztetté vált Trockij és Kamenyev nem szerepelt rajta

De nem csak az emberek arcát lehet a Best Take segítségével manipulálni. Az új eszközök azt is lehetővé teszik a felhasználók számára, hogytöröljék, mozgassák és átméretezzék a nem kívánt elemeket a fényképeken, legyen szó emberekről vagy épületekről,a hézagot pedig a környezeti elemeket felhasználva kitölti a program. 

S miként képes erre?

Elemezve a látható környező képpontokat, majd felhasználva a több millió más fotóból gyűjtött tudást, egyszerűen megrajzolja a lehetséges hátteret. 

„Egy egyszerű manipuláció, még esztétikai okokból is, sötét ösvényre vezethet minket” – nyilatkozta a BBC-nek ezzel kapcsolatbanAndrew Pearsall fotós, a Dél-Walesi Egyetem média tanszékének oktatója. 

Bár tehetünk úgy, mintha ilyesmi még soha nem történt volna a fotózás évtizedei során, de voltak már olyan sötét korszakai a történelemnek, amikor a retusálás bevált gyakorlat volt, ha valakinek az emlékét szerették volna kitörölni. Vajon most mi szab gátat a sokkal könnyebb változtatás lehetőségének? 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek