Durva: olvashat a gondolataidban a mesterséges intelligencia

GettyImages-1328784596

A mesterséges intelligencia hihetetlen fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, egy friss kutatás pedig azt bizonyította, hogy akár az emberek gondolataiban is képes lehet olvasni.

Meglepően pontosan rekonstruálta a képeket az AI

A japán Oszakai Egyetem kutatói a német fejlesztésű Stable Diffusion képgeneráló mesterséges intelligenciát használták fel kísérletükhöz, mely normál rendeltetése szerint szöveg alapján hoz létre képeket, ezúttal viszont gondolatokat megfejtve kellett rajzolniaszámol be a Daily Mail. A kutatásban részt vevő négy alany agyát fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) készülékkel tapogatták le, miközben 10 ezer különböző témájú – tájképek, emberi arcok, állatok, satöbbi – képet mutattak nekik; az fMRI-szkennerrel létrehozott felvételeket ezt követően egy különleges algoritmus segítségével betáplálták a képgenerátor AI-ba.

A felső sorban az eredeti, az alsóban az AI által készített képek.
A felső sorban az eredeti, az alsóban az AI által készített képek.Daily Mail

A mesterséges intelligenciának – melyet a kutatók korábban alapos tréningnek vetettek alá, több tízezer képet mutattak neki, melyekhez rengeteg szöveges leírást társítottak, azonban az alanyok által látott képekből egyet sem ismert korábban – az fMRI-felvételek alapján kellett megfejtenie, az illető melyik képet nézte éppen, amikor letapogatták az elméjét. A kutatók meglepetésére a Stable Diffusion képes volt a 10 ezerből nagyjából 1000 képet jelentős, kb. 80 százalékos hasonlósággal reprodukálni.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a fejlett mesterséges intelligencia akár a gondolatolvasásra is képes lehet: tavaly novemberben a Kaliforniai Egyetem tudóscsapata lebénult, beszédre képtelen emberek agyhullámai alapján rakott össze mondatokat és olvastatta fel őket élő egyenesben AI-technológia segítségével.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra