Fontos, hogy beszéljünk a kamaszok indulatkezeléséről – jön a Láthatáron Csoport új előadása

GettyImages-1151881227

Az iskolai kortársbántalmazás egyre gyakrabban üti fel a fejét Magyarországon is. A kamaszoknak próbálnak segítő kezet nyújtani a Láthatáron Csoport színházi társulat tagjai, akik új, interaktív darabjukkal, a Ketrecharccal szeretnék eljuttatni minél több iskolás számára az indulatkezelés és az erőszakmentes kommunikáció eszközeit.

Sajnálatos módon a „bullying” kifejezés mára már Magyarországon sem ismeretlen szó, ráadásul egyre több kamaszt érint. A „bullying” jelentése nagyjából az iskolai kortársbántalmazásnak fordítható, magyar megfelelője hivatalosan még nincs. A Parlament.hu oldalán 2021. április 9-én közzétett Infojegyzet, amely az iskolai kortársbántalmazásról szól, arról tudósít, hogy 2014-óta a 2017–2018-as tanévre (az Egészségügyi Világszervezet közreműködésével megvalósuló nemzetközi kutatás legutóbbi adatfelvételének ideje) jelentősen, 5 százalékkal nőtt azoknak a 11, 13 és 15 éveseknek a száma, akiket kortársaik legalább kétszer bántalmaztak az iskolában az elmúlt pár hónapban. A bántalmazás aránya a diákok egyes karakterisztikái alapján magasabbnak bizonyult: többek között azt találták, hogy a szocioökonómiai státuszuk szempontjából hátrányos helyzetűek között 26 százalék, míg az előnyös helyzetűek között 17 százalékos volt a bántalmazottság.

A Láthatáron Csoport színházi-nevelési előadása

A Láthatáron Csoport független színházi társulása számára is fontos volt, hogy valamiképp segíthessenek a bullyingolás egyre romló helyzetén. „Egy olyan témával foglalkozhatok végre színházi nevelési területen, amely már régóta foglalkoztat: az erőszakmentes kommunikációval, melynek módszertana nekem személyesen is sokat segített – örülök, hogy most valamennyit tovább tudok adni ebből” – mondta az író-rendező, Szivák-Tóth Viktor.

A Láthatáron Csoport komplex színházi-nevelési, interaktív előadással próbálja segíteni a kiskamaszokat és kamaszokat abban, miként kezeljék a bullyingot, az indulataikat, és hogyan lehet erőszakmentesen kommunikálni egymással. Legújabb darabjuk, a Ketrecharc során a részt vevő diákoknak arra is lehetőségük adódik majd, hogy kipróbálhassák a krízisintervenció és az erőszakmentes kommunikáció kínálta lehetőségeket. Így a diákok megtapasztalhatják az éppen elsajátított új készségeket valósnak tűnő helyzetekben, ám egy védett környezet keretei között.

Ketrecharc – interaktív színházi-nevelési előadással próbál segíteni a Láthatáron Csoport
Ketrecharc – interaktív színházi-nevelési előadással próbál segíteni a Láthatáron Csoport

A Ketrecharc bemutatójára január 26-án kerül sor, további részletekért látogass el facebook-eseménye oldalára.

Ha pedig szeretnél bővebben olvasni a bullyingról, ajánljuk korábbi cikkeink bármelyikét, amelyek ebben a témában születtek: Börtönbüntetés járhat az iskolai bullyingolásért Franciaországban – Na de mi az a bullyingolás?, vagy Időzített bomba a lélekben. Vedd komolyan az iskolai zaklatást!, vagy Bullying már az óvodában. Hogyan támogathatjuk lelkileg a gyereket?, esetleg A gyerekek is tudnak kegyetlenek lenni: Így zaklatják társaikat a fiúk, és így a lányok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra