Ilyenek voltak a régi idők farsangjai: ritkán látott fotók

fortepan 44807
Olvasási idő kb. 3 perc

Ha azt gondoljuk, a farsangi jelmezek csak a mi gyerekkorunk óta divatosak, nagyot tévedünk. Több mint száz évvel ezelőtt is bújtak már bohóc- vagy épp kéményseprőruhába a gyerekek, sőt, valójában az ünnepi ruháknak már a múlt században is csak a képzelet szabhatott határt. Meg is mutatjuk.

Ha három dolgot kellene mondanod a farsang kapcsán, melyik lenne az? Talán neked is egyet jelent a fánkkal, a jelmezekkel és a tél végével? Nem csoda: amióta világ a világ, vagy legalábbis mióta farsangot ünneplünk, ez így van.

Vízkereszttől hamvazószerdáig

Hihetetlen, hogy alig vetkőztettük le a karácsonyfát, máris itt a farsang, vagyis a húsvéti nagyböjtöt megelőző időszak. A január 6-i vízkereszttől számított hetek hamvazószerdáig tartanak, a farsang pedig húshagyókedden éri el a tetőfokát. Ekkorra készülnek el a kreatívabbnál kreatívabb ünnepi jelmezek, és ekkorra kerül az asztalra az ínycsiklandó farsangi fánk, no és a finomabbnál finomabb, nem feltétlenül könnyű ételek.

Az Arcanum szerint kövércsütörtökön, vagy másik nevén zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek, és sokat ettek azért, hogy bő legyen a termés, és kövérre hízzanak a disznók.

Az Ipoly menti falvakban sem vonták meg maguktól a jó falatokat, ezen a napon húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek.

Nem volt ez másképp a Mura-vidéki falvakban sem, ahol a káposzta mellett volt szép mennyiségben kocsonya, disznóhús, fánk, amelyeket borral és pálinkával öblítettek le. Ami ezekből az ételekből megmaradt, azt megszárították, porrá törték, és ha volt, beteg jószágot gyógyítottak vele. 

Hasonlóképp volt ez a Bács megyei Topolyán is, csak ott az első fánkot tették el, szárították meg és törték porrá, hogy gyógyszerként a beteg állat ételébe keverjék. 

Bármerre is menjünk Magyarországon, az öregek mind azt mesélik majd, hogy bármit is ettek, annak hamvazószerdáig el kellett fogynia, hiszen ekkor kezdődik a negyven napig tartó böjt. És bármerre is induljunk, bárkit is kérdezzünk, szinte bizonyos, hogy mindenki mesél majd izgalmas farsangi élményekről. Például otthon varrt farsangi jelmezekről, amelyekből már jócskán akadt a múlt században is, sőt, fotók is bizonyítják, hogy bizony izgalmas gúnyákat öltöttünk magunkra már több mint száz évvel ezelőtt is.

Galériánk képei között találsz farsangi emlékeket még az 1910-es évekből is – kattints a képre, és már lapozhatod is.

Ha arra is kíváncsi vagy, hogyan vonatoztunk a szocializmusban, akkor az erről szóló cikkünket nagyon is ajánljuk a figyelmedbe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek