Ezért várjuk nagyon a jövő hetet

Libát eszünk, kékvér módjára főzünk és megnézzük mit gondolt Lady Di, amikor elhatározta, elválik a férjétől.

FILM: Diana hercegnő és Károly herceg házassága már rég zátonyra futott. Az afférokról és válásról szóló pletykák dacára a királynő sandringhami kastélyában békés körülmények között folyik a készülődés a karácsonyi összejövetelre. Evészet-ivászat, lövészet és vadászat van terítéken. Diana jól ismeri a menetrendet. Ám ebben az évben a dolgok egészen máshogy alakulnak majd. A SPENCER a fantázia segítségével mutatja be, mi is történhetett azon a pár sorsfordító napon, amikor Diana elhatározta, hogy elválik. Diana szerepében Kristen Stewart látható, aki a héten coming outolt egyet, erről a Dívány is beszámolt, míg a zenét, amiből a trailerben kapsz egy kis ízelítőt, a Radiohead tagjának, Johnny Greenwoodnak köszönhetjük. Alig várjuk a november 11-i premiert. Csütörtökön irány a mozi!

KÖNYV: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az díszvacsorák fogásaitól a pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek – ezeket láthattuk a sorozatban – és a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak. A gyönyörűen tálalt ételek mellé Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

downton szakacskonyv.png
21. Század Kiadó

ESEMÉNY: Márton-nap a Skanzenben. Mihály naptól Katalin napig (szeptember 29. – november 25.) tartó kisfarsang a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Legismertebb ünnepe a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása kapcsolódik.

Ezt eleveníti fel a Szentendrei Skanzen, ahol Márton-napi népszokások, kézműveskedés, borkóstoló, koncertek és meseelőadások várják a látogatókat a 19. alkalommal megrendezett Szent Márton Újborfesztivál és Libatoron. A Márton-napi mulatságok és népszokások hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg a múzeumban, de bepillanthatnak az érdeklődők a vidám őszi társas munkák, a tollfosztás, kukoricamorzsolás légkörébe is. Megismerhetik Szent Márton életét, érdekességeket tudhatnak meg a liba-kultusz eredetével és vadhajtásaival kapcsolatban.

Kézműves borászatok kínálata mellett az idei szüret újborait is megkóstolhatják. Lesz verses borműhely és sommelier gyorstalpaló. Vándormuzsikusok járják a portákat és találkozhatnak a gyerekek a Langaléta Garabonciásokkal. A Kisbodaki pajtában mesék, koncertek színesítik a programot. A kézműves foglalkozásokon textil liba, őszi ajtódísz, poháralátét mellett libatoll ékszert és Márton-napi lámpást készíthetnek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a vadludak, a bringatúra Márton nyomába ered, a nap végén pedig lámpás felvonulásra hívnak kicsiket és nagyokat.

GettyImages-1226984097
alvarez / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra