Ez az Év Háza – A sasadi villa titka

A pályázatot évről évre a Magyar Építész Kamara (MÉK) és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írják ki.

„Megkeresett egy fiatal vállalkozó, hogy lakóházat kíván építeni a családja számára, és ehhez már az építési telket is megvette. Amikor közösen megnéztük a helyszínt, azt láttuk, hogy a terep az utca felé lejt, a környezete viszonylag sűrűn be van építve, és a telek jobb sarkában van egy fenyőfacsoport. Az első gondolatom az volt, hogy az attraktív facsoportot helyzetbe kéne hozni, kitüntetett szerepe lehetne a végső kialakításban” – kezdi a történetet Földes László, a Földes és Társai Építésziroda építészmérnöke, a ház tervezője.

Földes László
Máté Balázs

A funkcionális kiosztás hamar kialakult. A gépkocsitároló ment a pinceszintre, a földszinten nappali, étkező, konyha, az I. emeleten hálószobák, a II. emeleten pedig egy gym található, két nagy terasszal. A szinteket a pincétől a II. emeletig felkúszó kétkarú lépcső köti össze egymással. Az alaprajzot „L” alakúra formáltuk, védett kerti teraszt hozva ezzel létre a délkeleti oldalon. Mind a nappali, mind az étkező nagyvonalú üvegfallal kapcsolódik a teraszhoz, melyet a keleti oldalról épp a korábban említett fenyőfacsoport határol le. Ez a három oldalról körbevett terasz fontos eleme a háznak, mivel minden nagyobb helyiségből rálátunk, és márciustól októberig itt mint egy „kültéri nappaliban” élvezhetjük a ház és a természet közelségét (kattintson alább a képgalériához).

A telkünk enyhén lejt, és ezt az adottságot követi a belső térrendszerünk is, amennyiben az étkezőből és az ahhoz kapcsolódó előtérből három lépcsőfokon keresztül tudunk lejutni a nappaliba. Miért jó mindez? Mert így a nappali egy szinten van a környező tereppel, és a belmagassága nagyobb az összes többi helyiségénél, tágasabb, teresebb, kifejezve ezzel a nappali fontosságát a ház térrendszerén belül. A belső terekben jó arányban jelenik meg a hagyományos festett vakolat, a natúr faburkolat és a textillel burkolt akusztikus falfelület.

A kiérlelt belsőépítészeti megoldásokért Kismarty-Lechner Kinga volt a felelős. Vele már több közös munkánk volt kicsitől a nagy léptékig, és ennél a projektnél is egy hullámhosszon voltunk. A ház külleme lépésről lépése fejlődött, minden egyes tervfázisról készítettünk egy balsafa makettet, és azokat az egyeztetéseken bemutattuk a megbízónknak. A hatodik makettet találta mindenki jónak, így végül azt dolgoztuk ki részletesen.

Nagyon szeretem a téglát mint építőanyagot, így a homlokzat burkolásánál is ezt választottuk. A megbízónk aktív részvételével találtunk rá a dán Kolumba téglára, amely arányait tekintve alacsonyabb és hosszúkásabb a szokásosnál, ezért a vele falazott fal megjelenése elegánsabb az átlagosnál. A ház összes homlokzatán végigvonuló téglaburkolatot, az előtetőknél és a mellvédek lezárásánál, látszóbeton szerkezetek egészítik ki, egyensúlyt tartva ezzel a sötét és világos építőanyagok között.

Az építésztervek elkészítésében Lukács Anna kolléganőm volt a segítségemre, akivel jól lehetett együtt gondolkodni, és aki végig alkotó módon vett részt a tervek elkészítésében. Amikor a ház és a kert is elkészült, úgy éreztük, valami összeállt. A megbízóink kaptak egy igényes otthont, az utca pedig gazdagabb lett egy visszafogott, de jó arányú épülettel.

Kurátori méltatás – Szoják Balázs építész, az Év háza-díj kurátora

Földes László épülete egy részletekre kiterjedő és kétségkívül alapos tervezési folyamat eredője. A végeredmény tiszta formáival, minőségi anyagaival és megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és a közvetlen és távolabbi környezete között. A sasadi, nem túl nagy, vízszintes telken pince plusz három szint magas épület született, a kompozíció mégis egyensúlyban van, léptéket tart. Nem túlzó, formálásával néhol láttatni enged, mégis intim. Egyedi aurája és egyénisége van, mégis érzünk benne utalásokat, áthallásokat, amelyek nem idegenek a helyszínétől, sőt. Gondolok itt a háború előtti modernista hagyományokra, vagy letagadhatatlan bauhausos víziókra. A metszett hasáb tömegszerű forma szoborjellegű karaktert és magas minőségű esztétikát kölcsönöz az épületnek. Érződik az energiatudatosság is az anyagokban, szerkezetekben és a benapozás optimalizálásában is. Nem csupán a fentiek miatt tökéletes ez a ház. Azért tökéletes, mert az esztétikán felül messziről áthatja a racionalitás és a funkció. Biztosak lehetünk, hogy az igényes építtető igényeihez precízen illeszkedik. Tágas, de mégsem terjengős. Tiszteletet parancsol, de nem hivalkodik. Halkan példát mutat. Egyszerűen „perfekcionista”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra