6 kevésbé ismert európai gyöngyszem, ahová érdemes ellátogatni

GettyImages-555061869
Berényi Bianka

Fantasztikus európai városokat mutatunk be, ahova érdemes elutazni, és kicsit elmenekülni a világtól, mert itt garantáltan feltöltődsz majd, tömegek nélkül.

Bár most utazni kissé bonyolultabb és több adminisztrációt igényel, mint korábban, azért az élményről ne mondjunk le! Számtalan csodálatos felfedezésre váró hely van Európában, ahova érdemes ellátogatni, és még a turisták sem özönlik el tömegesen. Hat izgalmas és csoda szép európai várost ajánlunk a figyelmedbe, ha már unod a turisták által tömött fővárosokat. 

Nafplio – Görögország

A görögországi peloponnészoszi régióban elhelyezkedő Nafplio tengerparti kikötővárosa egy viszonylag alacsony látogatottságú városka, mégis sok mindent kínál. Az Argolic-öböl mentén található, Nafplio tele van kastélyokkal, kultúrával és régészeti lelőhelyekkel, így Európa egyik leginkább alulértékelt városainak egyike.

Megtalálható itt az Epidaurosz Színház, egy i. e. 340-ben épült ősi helyszín, amely korábban körülbelül 13 000 nézőt fogadott be, és a művészetek általi gyógyulás helyének is tekintették. A jól megőrzött helyszín kifogástalan akusztikájáról ismert, amelyet a kiterjedt építmény meglátogatásakor saját magunk is kipróbálhatunk. Nézzük meg a helyszíni múzeumot, hogy valóban értékelni tudjuk a hely történelmének és építészetének jelentőségét.

Magasan, egy városi dombon állva fedezhető fel a Palamidi erőd, amelyet a velenceiek építettek az 1700-as évek elején. Mássz fel 800 lépcsőn, hogy feljuss a csúcsra. 

Menj vissza az időben, miközben sétálsz a kősétányokon, és áhítattal nézz le az öbölre, no meg a városra nyíló lélegzetelállító kilátásra.

Bruges – Belgium

A jól ismert utazók szeretik Bruges városát kulináris élvezetei, autentikus belga főzetei, gyönyörű csatornákkal szőtt utcái és mesebeli hangulata miatt. A történelmi városközpont az UNESCO Világörökség része, és a művészeti és kulturális élmények lenyűgözik a turistákat, miközben ők falják az ország híresen finom gofriját.

Bruges is csodás európai gyöngyszem
Bruges is csodás európai gyöngyszem

A magyarul Erőszakik néven futó film is játszódik, ami sokat dobott a város hírnevén, de még mindig nem olyan közismert úti cél, mint amennyire megérdemelné azt. Felülről fantasztikus kilátás nyílik Bruges-re, menj fel az ikonikus Belfort (Harangtorony) 366 lépcsőjén, amely még a középkori időkből származik. Számold meg mind a 47-féle harangjátékot, és csodáld meg a nyüzsgő történelmi piacteret alatta. A legjobb tennivalók közé tartozik Bruges-ben, hogy megkóstolható a régió gazdag csokoládéja, vagy elsajátítható a kézzel készített csokoládékészítés művészete. A professzionális csokoládékészítők megtanítják az odalátogatóknak ennek az édes finomságnak az elkészítésének a titkait.

Liverpool – Anglia

A művészetéről, kultúrájáról és zenetörténetéről ismert Liverpool Észak-Anglia alternatívája a legtöbbet London vetélytársaként. Számos UNESCO világörökségi helyszín, egy nyüzsgő vízparti negyed, a The Beatles múzeum, és a város barátságos, kreatív és üdítő hangulata sokrétű felfedeznivalót kínál a turisták számára. Tölts el egy napot Liverpoolban, és fedezd fel a történelmi városközpont nevezetességeit és múzeumait, mint például a Royal Liver Buildinget, a liverpooli katedrálist, a Royal Albert Dockot és a Tengerészeti Múzeumot.

Az egyik legszórakoztatóbb tennivaló Liverpoolban, ha elmélyülünk a Beatles történetében, hiszen ebből a városból indultak világhódító útjukra. Fotózkodjunk a híres Penny Lane-en; látogassunk el a Cavern Clubba, egy népszerű helyszínre, ahol a zenekar gyakran játszott; és tapasztald meg a város teljesen muzikális  lelkét, azon zenei tehetségek szemével, akiket szülővárosukként Liverpool inspirált. Tegyünk egy órát a városon kívül is, hogy szemtanúi lehessünk a walesi Conwy-kastély szépségének, amely az UNESCO Világörökség része és Európa egyik legjobb középkori kastélya. Érezzük magunkat királynak és királynőnek, amikor megcsodáljuk a magasba nyúló tornyokat, amelyek a festői kikötő fölé emelkednek. Ismerd meg az itt lezajlott csatákat, miközben felfedezheted a Snowdonia-hegység hátterében álló kastélyt is.

Bilbao – Spanyolország

Spanyolország északkeleti partján, a gyönyörű Baszkföldön fekvő Bilbao készen áll arra, hogy elkápráztassa kulturális és kulináris kincseivel az oda látogatót. Kényeztessük magunk a pintxos néven ismert autentikus tapasokkal; csodáljuk meg az innovatív architektúrát, amely zökkenőmentesen keveri a régit és az újat; és megtapasztalhatjuk a város művészi hangulatát és változatos városrészeit.

Sétálj Bilbao óvárosában, ahol számtalan építészeti stílus, például barokk, reneszánsz és modernista fog elbűvölni. Fedezd fel a furcsa butikokat, kóstold meg a helyi konyhát, kanyarogj át a történelmi, szűk utcácskákon, és élvezd a spanyol kincsek felfedezését.

Látogasd meg a Vizcaya hidat, amely a Nervion folyó felett húzódik, amely egyedülálló módon egyesíti Portugálete és Las Arenas városait. Ez a „függő” híd a saját UNESCO Világörökség része, köszönhetően annak, ahogyan utasokat és autókat szállít a felvonóval, miközben lehetővé teszi, hogy magasabb hajók is elhaladjanak alatta. 

A Guggenheim látogatása nemcsak a művészet rajongóinak kötelező, hanem mindenkinek, aki a kultúrát szeretné értékelni, miközben Bilbaóban tölt időt.

A Frank Gehry építész által tervezett és épített múzeum kortárs művészeti kiállításoknak ad otthont, és önmagában is lenyűgöző műalkotás. Ha jól érzed magát Bilbaóban, fontold meg, hogy a közeli San Sebastianba indulsz utána, egy tengerparti faluba, ahol körülbelül egyórányira található a gyönyörű vízparti sétány.

Koper – Szlovénia

A szlovéniai Adriai-tenger partján nyugvó, Horvátország és Olaszország között elhelyezkedő Koper városát gyakran figyelmen kívül hagyják a közeli Piran városa miatt. Ennek a középkori kikötővárosnak a gazdag történelme és velencei hatása megér pedig egy látogatást, méghozzá tömegek nélkül.

Koper szilárd kiindulópontja a Tito tér, ahol meglátogathatjuk a Szűz Mária Mennybemenetele katedrálist, a Praetorianus-palotát, és feljuthatunk a harangtorony lépcsőin, amely lenyűgöző kilátással jutalmaz minket. Kanyarogj át a bájos óvárosban, vásárolj a Shoemaker Streeten, kortyolj el egy italt a kikötő mellett, és kóstold meg a helyi finomságokat a Carpaccio tér bolhapiacain.

Koper nagyszerű kiindulópont a környező falvak és természeti látnivalók felfedezéséhez. Körülbelül 45 percre a várostól északkeletre felfedezhetjük Szlovénia különleges másik világát a Postojna-barlangoknál, a Pivka folyó által vájt természet csodáiban. Nézzük meg ennek az öt kilométeres barlangrendszernek a hihetetlen cseppköveit, és gyönyörködjünk! Rázzuk fel az adrenalint egy vadvízi evezési expedícióval a jól ismert Soca folyón. Körülbelül két órára Kopertől élénkzöld vizek várnak arra, hogy kilökjenek a komfortzónánkból, miközben az érintetlen természetben evezhetünk.

Számos csodás hely létezik még Európában a turistákkal zsúfolt fővárosokon kívül is!
Számos csodás hely létezik még Európában a turistákkal zsúfolt fővárosokon kívül is!

Stravanger – Norvégia

Délnyugat-Norvégia ad otthont Stavanger városának.

Fjordok, túraútvonalak, hajókirándulások és végtelen szépség bújik meg a norvég természetben, miközben felfedezhetjük a várost és környékét.

 A történelem olyan látványosságokban mutatkozik meg, mint a 12. században épült stavangeri székesegyház, valamint a megőrzött fa lakótelep. A város a norvég konyha és a kulturális fronton is mélyen elmerül, így ez a méltatlanul alulértékelt európai város nagyon sokrétű úti cél lehet.

Stavanger óvárosában, a konzervmúzeumban tudhatunk meg többet a norvég kultúráról, mielőtt helyi ételeket kóstolnánk a piactéren. Mindenképpen érdemes megkóstolni itt a lazacot, mert ez a világ egyik legjobbja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hívjuk elő a bennünk elő vikinget, miközben felfedezzük a Lysefjordot szárazföldön és hajóval is. Menjünk egy nagy sebességű RIB hajóval, hogy kalandos bepillantást nyerjünk a 25 mérföld hosszú fjordba, ahol vízesésekkel, sziklaképződményekkel és szárnyaló hegyekkel találkozhatunk. A norvég fjordok másik kilátópontjához túrázzunk a híres szószéksziklához (Preikestolen). A lapos szikla elérése és a hihetetlen fjordi táj látványa felejthetetlen élmény mindenki számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra