7+1 egy város, ahol jól lehet sörözni

Megtudjuk, hogy a sörturista hová utazzon, ha sokféle, vagy kiemelkedő minőségű söröket szeretne inni. Aki pedig gyorsabb megoldásra vágyik, annak a budapesti sörözőajánló lesz a segítségére.

Mivel nem vagyunk annyira szerencsések, hogy körbeutazzuk a világot azért, hogy kiderítsük hol lehet a legjobbat sörözni, kénytelenek voltunk olyan forrásra támaszkodni, akik megtették. A Frommers.com utazási portál gyűjtéséből indulunk ki, de akiknek épp ebben a pillanatban nincs pénzük/idejük/kedvük külföldre utazni, azoknak ajánlunk egy-két remek budapesti lehetőséget is.

Kedves nem-budapesti olvasók! Azért szerepelnek a gyűjtésben kizárólag budapesti sörözők, mert mi csak ezeket ismerjük. De biztosak vagyunk benne, hogy számtalan remek hely van máshol is, ezért kérünk benneteket, hogy ha tudtok ilyet, feltétlenül írjátok meg kommentben. Köszi előre is.

Mielőtt megveszi a repülőjegyét - ad hoc közvéleménykutatásunk eredménye a budapesti sörfelhozatalról

Természetesen a minta nem reprezentatív, mert facebookon és szerkesztőségi levelezőlistán tudakozódtunk. A kérés az volt, hogy az elsődleges szempont ne az legyen, hogy milyen a hely hangulata, vagy hogy kedves-e a pultoslány. Ezúttal azt akartuk megtudni, hogy hol lehet nagy választékban, különleges söröket inni. Íme a válaszok:

Szinte mindenki megemlítette a Batthyány tér mellett lévő Belga Sörözőt. Sokan javasolták a Lánchíd budai hídfőjénél levő Apátsági Sörözőt, a Rómain lévő Fellini Római Kultúrbisztrót, a Piritós Pubot a Kazinczy utcában, valamint a Colombo Café és éttermet. Egészen friss újdonság a Skanzen, ami nem hivatalos söröző, hanem úgynevezett közösségi dohányzóhely. a Skanzen lakáskocsma, és a másik különlegessége, hogy csak házi készítéső, magyar söröket csapolnak. A megnyitón ezekből kétfélét lehetett megkóstolni, a fóti Keserű Mézt és a csobánkai Fekete Bárányt. A nevük mindenesetre sokat ígérő.

Aki otthon szeretne sörözni, az menjen el Zuglóba, a Különleges Sörök Boltjába és vásároljon be. Sajnos a honlapjuk éppen nem működik, de róla, és néhány további sörlelőhelyről készült egy részletes írás a Dining Guide-on.

Dublin, Írország

Pint of Guinness

Nem meglepő, hogy a Frommers gyűjtése Írországgal kezdődik. Hiszen amellett, hogy még a gyerkőcök is tudják, hogy mi Írország leghíresebb exportcikke (a Guinness), a sörözés Dublinban a mindennapi élet része. Bár a sör nem olcsó, a pubok és a sörözők mégis mindig tömve vannak vidáman sörözgető írekkel.

Egy igazi sörturista nem hagyhatja ki a Guinness Gyármúzeum meglátogatását, ahol a neves márka történetét ismerhetik meg a látogatók, valamint sört is kóstolhatnak a világhírű csupa üveg ablakú Gravity bárban. Aki szeretne alaposan felkészülni a sörutazásra, annak a dublinpubscene honlapot érdemes megnéznie. Ez egy fantasztikus portál, nemcsak hogy minden söröző fel van sorolva, (ráadásul még elhelyezkedésük szerint is szűrhetőek) de listázva vannak a szálláshelyek is, vagy olyan lehetőség is van, hogy az árak szerint válogasson valaki a kocsmák között. Egy külön menüpontban pedig csajos és fiús sörözőprogramok sokasága is várja az érdeklődőket.

München, Németország

Állítólag Münchenben évente 125 millió gallon sör fogy el. Mivel egy (amerikai) gallon 3,8 liternek felel meg, aki egy kicsit is jó fejszámolásban az már tudja is, hogy ez 475 millió liternek felel meg. Ez nem kizárólag a helybeliek érdeme. Megnéztem, és ha az agglomerációt is belevesszük, akkor 3,1 millióan lakják a várost, ami annyit tesz, hogy lakosonként (a csecsemőket is beleértve) évente 153 millió liter sört kellene a polgároknak meginnia Németország harmadik legnagyobb városában, ha...

Ha nem itt kerülne sor minden évben az Oktoberfest-re, melyen turisták százezrei vállalják önként, hogy besegítenek a hatalmas mennyiségű sör elfogyasztásában. (Már megvan az idei, a 179. Oktoberfest időpontja, szeptember 22.-étől október 7.-éig.De talán érdemes várni egy évet, a 180. valószínűleg még az átlagosnál is nagyobb buli lesz.)

Az Oktoberfesten elég sokan szoktak lenni
Az Oktoberfesten elég sokan szoktak lenni

Aki nem szereti a tömeget, de a sört igen, az ne a fesztivál idején menjen, hanem valamikor máskor. És ha már ott jár, ne hagyja ki a világ legöregebb sörfőzdéjének, a Weihenstephannak a meglátogatását. Hiába öreg a sörfőzde, a honlap fiatalos és játékos, egy kicsit kárpótolja azokat, akik éppen most nem tudják személyesen is tiszteletüket tenni.

Amszterdam, Hollandia

A legismertebb sörmárkák (Amstel, Grosch, Heineken, stb.) szinte mind holland kézben vannak, így Amszterdam nemcsak a sajt, hanem a sör kedvelőinek is paradicsom. Aki ott jár, az mindenképpen látogasson el a Cracked Kettle nevű italboltba, itt ugyanis több, mint 500 féle sört árusítanak. Ezt szerintem végignézni is komoly feladat, nemhogy kiválasztani azt a néhányat, amit hazavinne az ember. Erre azonban nincs is szükség, mert szerencsére a világ minden országába szállítanak. (Ebben a pillanatban éppen nem működik a webáruház, de a honlapon azt ígérik, hogy hamarosan ismét lehet majd rendelni.) Akit bosszant, hogy csak a polcokon nézegetheti a söröket, az sétáljon át az út túloldalára a Café Gollembe, ahol ha nem is öt, de 200 palackos sör közül válogathat, köztük a híres, Trappista kolostorban készült Westvleteren márkát is.

Prága, Csehország

Hát igen, a csehek szeretik a sört, ezt mi is jól tudjuk. Azt viszont meglepően olvastuk az eredeti gyűjtésben, hogy a fő sörivő városok közül itt lehet a legolcsóbban sörözni. A sörök sokszor csak feleannyiba kerülnek, mint kicsit nyugatabbra. A cseh sör nálunk is népszerű, és hogy mi a titka, arról a pragaisorozok.hu oldalon olvastunk egy jó kis cikket. Ha valaki bizonytalankodna azzal kapcsolatban, hogy melyik cseh sört kóstolja meg, annak pedig egy cseh sör tesztet találtunk, amit a Deluxe magazin készített.

A PilsnerUrquell gyár díszkapuja - igaz, ez a gyár nem Prágában van
A PilsnerUrquell gyár díszkapuja - igaz, ez a gyár nem Prágában van

Brüsszel, Belgium

Augustijn

Belgium a sörözés Mekkája. Ez a mondat pedig egyáltalán nem közhely, mert gondoljanak bele, 800 fajta sör van, amit folyamatosan gyártanak, de hogyha az egyes alkalmakra készített különleges variációkat is hozzászámoljuk, akkor a 8700-at is eléri a belga sörfajták száma. (Jó, lehet, hogy a Mekka akkor sem a legszerencsésebb metafora alkohollal kapcsolatban.) De az a lényeg, hogy rengeteg van, és ennek következtében sok az olyan hely is, ahol sörözni lehet. A kezdő sörturistákat ne tévessze meg a café felirat, Belgiumban ez csapszéket jelent.

Az egyik leghíresebb brüsszeli söröző, a Delirium Café, ahol – a honlapjuk szerint - állítólag 2400 fajta sört szolgálnak fel. Ez csodálatosan hangzik, de ha véletlenül járt már ott valaki, akkor árulja már el, hogy tényleg így van-e? És ha igen, akkor hogy néz ki az itallap? És mennyi ideig tart, amíg valaki dönt?

Zárásként pedig egy jó hír a belga sör szerelmeseinek. Augusztus 31. és szeptember 2. között rendezik meg – immár 14. éve ­– a Belga Sörhétvégét, a brüsszeli Grand Place-on, - aki az Oktoberfest-nél kisebb és barátságosabb fesztiválokat szereti, annak ide érdemes eljönnie.

Beer vending machine in Hokkaido, Japan

Tokió, Japán

Nem, senki ne higgye, hogy lemaradt valamiről és időközben Tokió a sörturizmus fő célpontjává vált. Csupáncsak érdekes megnézni, hogy hogyan néz ki a sörözés egy, a mienktől nagyon eltérő kultúrában. A sör nem olcsó, viszont bárki hozzájuthat (a 18 év alattiak is) mert nemcsak vendéglátóhelyeken és üzletekben, hanem utcai automatákból is árusítják. Ennek az az egyik fő oka, hogy igaz ugyan, hogy Japánról nem a sör jut eszünkbe először, de ettől függetlenül azért a japánok nagyon szeretnek sörözni.

A sörözőkben egyébként elsősorban helyi söröket kínálnak, bár sok esetben a turisták kedvéért ott vannak a nemzetközi márkák is. A Sapporo nevű japán sör talán az egyetlen, amit világszerte ismernek. Ha valaki olyan szerencsés, hogy Tokióban járva még sörözni is van ideje, az nézze meg a Popeye nevű helyet, ahol állítólag 40 féle csapolt sört lehet kapni.

Hanoi, Vietnam

Vietnam és a sör kapcsolata mindössze a vietnámi háborúig eredeztethető vissza - az amerikai katonák miatt hirtelen nagyon sok sör került az országba, a helyi lakosok pedig megszerették. Annyira, hogy ma már egész Ázsiában itt lehet a legjobb és legolcsóbb söröket vásárolni. A legnépszerűbb vietnámi márkák a San Miguel, a Tiger 333, és a Bia Saigon.

Igazi különlegesség a Bia Hoi, azaz friss sör, egy könnyed ital tartósítószerek nélkül, amit minden nap frissen főznek le és szállítanak a vendéglátóhelyekre.

Hanoiban a sörözésnek van néhány rituáléja is. Például jégkockával isszák, és ha baráti társaságban vannak, akkor mindig a barátnak töltenek először. Amikor a koccintásra sor kerül, azt kell mondani, hogy tram phan tram. Ez – remélem - azt jelenti, hogy 100 százalék, és nyilvánvalóan nem az ital alkoholfokára vonatkozik, hiszen az a vietnami sörök esetében csupán 3 százalék körül mozog.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek