Ezt kell tudni a januártól várható új adóról

GettyImages-1428441295

A tervek szerint 2024 januárjától megszűnik az Európába való ingyenes beutazás lehetősége az Európai Unión kívülről érkezők számára.

Eredetileg már 2023 májusától életbe kívánták léptetni az ETIAS névre hallgató rendszert, melynek értelmében 

a nem vízumköteles országok tagjainak 7,7 dollárba kerül majd az Európai Unióba való beutazás.

Az unió lakosaira nem vonatkozik majd az adó, ahogyan a jelenleg vízumköteles országokra sem, melyekből a belépés továbbra is vízumhoz kötött marad. Az ETIAS fizetési kötelezettség tehát annak a mintegy 60 országnak a turistáira nézve lesz kötelező, akik jelenleg vízum nélkül és térítésmentesen érkezhetnek, mint például az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emírségek, vagy éppen Japán lakosaira.

Noha az amerikai turisták körében nem örvend népszerűségnek az elképzelés, éppen a náluk már 2009 óta érvényben lévő ESTA rendszer mintájára született, s akként is tervezik bevezetését. Ennek értelmében 

az Európába utazni szándékozóknak egy rövid online eljáráson kell keresztülmenniük,

és fejenként 7 eurót, azaz nagyjából 7,7 USA-dollárt kell fizetniük, mely három éven át, vagy ha az előbb következik be, akkor aktuális útlevelük lejártáig, többszöri belépésre is jogosít majd. (Az Amerikai Egyesült Államokba lépéshez fizetendő ESTA összege jelenleg 21 dollár.)

Az USA turistáira, például, vonatkozik majd az Európába lépőkre kivetett adó
Az USA turistáira, például, vonatkozik majd az Európába lépőkre kivetett adóRichLegg / Getty Images Hungary

Az online kérelem elbírálása percek alatt, de általában maximum 96 órán belül megtörténik, és csak extrém esetben kell egyéb dokumentumok benyújtásának vagy egy személyes elbeszélgetésnek a felmerülésére számítani. Az illetékesek arra figyelmeztetnek, hogy ilyen ritka szélsőséges esetekben az ügyintézés viszont akár 30 napra is nyúlhat, amit repülőjegye megváltása előtt mindenkinek mérlegelnie kell. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra