Felfoghatatlan törvények: így élnek az emberek Észak-Koreában

GettyImages-1634983545
Vermes Nikolett

Az európai emberek számára elképzelhetetlen törvények által szabályozva élik mindennapjaikat az észak-koreai emberek. Sok esetben a lehető legsúlyosabb büntetéssel kell szembenézniük, ha ezeket a törvényeket megszegik.

A 26 milliós népességű Észak-Korea társadalmi-politikai működését az európai ember számára minden bizonnyal meghökkentő törvények révén igyekeznek fenntartani. Ilyen például az, hogy egy kis zenehallgatás miatt börtönbe zárhatják az embert, vagy hogy a nőknek és férfiaknak államilag meghatározott frizurát kell hordani. A számunkra abszurd és elképzelhetetlen szabályok között válogattunk, amely szerint egy egész ország éli mindennapjait.

Börtönbüntetés a zenehallgatás miatt

A kultúra alapvető tényező, ami meghatározza a nemzeti identitást, éppen ezért az ország vezetője arra kötelezi az észak-koreai lakosságot, hogy csak és kizárólag észak-koreai zenét hallgassanak. Aki egy külföldi előadó slágerét játssza le a számítógépen vagy a telefonján, az évekre börtönbe kerül. Ugyanez igaz a filmekre is. Így, aki például megnézné valamelyik népszerű amerikai filmet, az hamarosan a bíróságon találja magát. Az észak-koreai filmművészet felvirágoztatása a jelenlegi vezető elődje és édesapja, Kim Dzsongil számára is kardinális kérdés volt, el is raboltatta a legjobb dél-koreai rendezőt a cél érdekében.

Minden őrült szabályt a vezető hozott
Minden őrült szabályt a vezető hozottGettyImages

Külföldi hívásért halálbüntetés

A nemzetközi hívások kezdeményezése és fogadása súlyos bűncselekmény, ami halálbüntetéshez vezet Észak-Koreában. Bár ez a szabály teljesen abszurdnak tűnik, komolyan alkalmazzák. A jelentések szerint 2007-ben egy észak-koreai gyárfőnök 150 000 ember szeme láttára állt kivégzőosztag elé, miután azzal vádolták, hogy nemzetközi hívásokat kezdeményezett.

A vezetővel szembeni tiszteletlenség végzetes

Bárki, aki jelét adja a diktátorral szembeni nem tetszésének, halállal lakol. Nem arról van szó, hogy nem lehet másik vezetőre szavazni – ugyanis ebben az országban egyedül a vezetőnek van szavazati joga. Ez a törvény sokkal inkább a tiszteletadásról szól, így amennyiben egy ember ásít Kim Dzsongun jelenlétében, azt kivégzik.

A háromgenerációs büntetés

Ha valaki bűncselekményt követ el Észak-Koreában, nem csak őt büntetik meg, hanem a nagyszüleit, szüleit és gyermekeit is. Ezt a szörnyű törvényt azért hozták létre, hogy példát statuáljanak, megakadályozzák a lázadásokat. 

Csak a kormány által jóváhagyott hajvágás engedélyezett 

Minden férfi és nő számra előírás, hogy a kormány által jóváhagyott 28 fodrász valamelyikéhez járhat. Az országban 18 női és 10 férfifodrász van. Bárki, aki otthon vág hajat, ne adj' isten egy maszek fodrászhoz megy, az a legsúlyosabb büntetéssel számolhat.

Büntetik a kirívó frizurát
Büntetik a kirívó frizurátGettyImages

Engedély szükséges az ország fővárosában való tartózkodáshoz

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azt akarja, hogy csak a legsikeresebb, leggazdagabb és legbefolyásosabb emberek éljenek az észak-koreai Phenjanban. Az embereknek külön, az állam által kiadott engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a fővárosba lépjenek. 

A tanulók kötelesek kifizetni a padot, amiben ülnek 

A diákoknak – pontosabban a szüleiknek – fizetniük kell az osztályban lévő asztalokért és székekért, ugyanis a tandíj ezt nem fedezi. Vagyis, aki nem akarja gyerekét az iskolai padlón tanítattni, annak tanévtől tanévre újra ki kell fizetni a bútorok árát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra