Ezt élhetik át az óceán mélyén a tengeralattjáró foglyai

GettyImages-1222507040

Egyre fogy az idő: az eltűnt tengeralattjáróba zárt öt utas ilyen körülmények közt várhatja, hogy kimentsék.

Semmiképp sincsenek kényelmes helyzetben: a merülőeszközben csak kuporogni lehet, felegyenesedni nem, a mozgás meglehetősen limitált. A Titan hivatalos mérete 670 × 280 × 250 centiméter, elején egy nagy kitekintőablakkal, amely az OceanGate, a Titant üzemeltető cég szerint a legnagyobb hasonló mélytengeri eszközben használt ablak. A Titanichoz merülő vízi járműben holnap elfogyhat az oxigén, de az reményt ad, hogy eltűnésének környékén dübörgésre emlékeztető  hangokat sikerült befogni.

A nagyobb komfort érdekében a Titan falait fűtik, és mennyezeti lámpa gondoskodik a belső világításról.

Fedélzeti toalettel is rendelkezik a jármű, amely azonban spártai módon csak egy függönnyel van leválasztva az utastérből.

Ha valaki használja, a tengeralattjáró vezetője elhúzza a függönyt, és zenét tesz be.

Az eltűnt tengeralattjáróval a Titanichoz merültek
Az eltűnt tengeralattjáróval a Titanichoz merültekRalph White / Getty Images Hungary

A mellékhelyiséget azonban csak vészhelyzeti használatra ajánlják, az utasok számára javasolt diétázni az utazás előtt, hogy ez ne okozhasson problémát. A jelenlegi helyzetben valószínűleg rászorulnak a mellékhelyiség igénybevételére – igaz, étkezni az elmúlt napokban nem nagyon lehetett lehetőségük.

A Titan erős külső reflektorokkal is rendelkezik: ezeket akkor használják, amikor a roncsot vizsgálják. A nagy felbontású kamerák is ezt a célt szolgálják: odabenn monitoron figyelhetik az utasok, mi történik kinn. 

A kis járművet egy joystickszerű eszközzel lehet irányítani, ehhez az instrukciók szöveges üzenetek képében érkeznek a kísérőhajóról, mivel a mélyben a GPS nem működik.

Akik fedélzetére szállnak, azok tudatában vannak annak, hogy nem mindennapi utazásra vállalkoznak: mielőtt merülnének, alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy a Titan nem elismert önálló járműként, komoly rizikót jelent a fedélzetén utazni, és a halál lehetőségét is megemlítik. Az utasoknak egyébként nem kell előzetes képzettséggel rendelkezniük: azok, akik a Titanicot vágyják látni, ha hosszan tudnak ülni és létrán is képesek közlekedni, utazhatnak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra