Ezt élhetik át az óceán mélyén a tengeralattjáró foglyai

GettyImages-1222507040
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre fogy az idő: az eltűnt tengeralattjáróba zárt öt utas ilyen körülmények közt várhatja, hogy kimentsék.

Semmiképp sincsenek kényelmes helyzetben: a merülőeszközben csak kuporogni lehet, felegyenesedni nem, a mozgás meglehetősen limitált. A Titan hivatalos mérete 670 × 280 × 250 centiméter, elején egy nagy kitekintőablakkal, amely az OceanGate, a Titant üzemeltető cég szerint a legnagyobb hasonló mélytengeri eszközben használt ablak. A Titanichoz merülő vízi járműben holnap elfogyhat az oxigén, de az reményt ad, hogy eltűnésének környékén dübörgésre emlékeztető  hangokat sikerült befogni.

A nagyobb komfort érdekében a Titan falait fűtik, és mennyezeti lámpa gondoskodik a belső világításról.

Fedélzeti toalettel is rendelkezik a jármű, amely azonban spártai módon csak egy függönnyel van leválasztva az utastérből.

Ha valaki használja, a tengeralattjáró vezetője elhúzza a függönyt, és zenét tesz be.

Az eltűnt tengeralattjáróval a Titanichoz merültek
Az eltűnt tengeralattjáróval a Titanichoz merültekRalph White / Getty Images Hungary

A mellékhelyiséget azonban csak vészhelyzeti használatra ajánlják, az utasok számára javasolt diétázni az utazás előtt, hogy ez ne okozhasson problémát. A jelenlegi helyzetben valószínűleg rászorulnak a mellékhelyiség igénybevételére – igaz, étkezni az elmúlt napokban nem nagyon lehetett lehetőségük.

A Titan erős külső reflektorokkal is rendelkezik: ezeket akkor használják, amikor a roncsot vizsgálják. A nagy felbontású kamerák is ezt a célt szolgálják: odabenn monitoron figyelhetik az utasok, mi történik kinn. 

A kis járművet egy joystickszerű eszközzel lehet irányítani, ehhez az instrukciók szöveges üzenetek képében érkeznek a kísérőhajóról, mivel a mélyben a GPS nem működik.

Akik fedélzetére szállnak, azok tudatában vannak annak, hogy nem mindennapi utazásra vállalkoznak: mielőtt merülnének, alá kell írniuk egy nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy a Titan nem elismert önálló járműként, komoly rizikót jelent a fedélzetén utazni, és a halál lehetőségét is megemlítik. Az utasoknak egyébként nem kell előzetes képzettséggel rendelkezniük: azok, akik a Titanicot vágyják látni, ha hosszan tudnak ülni és létrán is képesek közlekedni, utazhatnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek