A főváros közepén áll az elhagyatott épület: senki sem tudja, mi lesz a sorsa

GettyImages-1193316449
Olvasási idő kb. 3 perc

Ránézni is félelmetes a Bangkok kellős közepén álló felhőkarcolóra, amely első pillantásra pont olyan, mint a thaiföldi főváros legtöbb hórihorgas építménye. Ám egy dologban mégiscsak különbözik a többitől: abban, hogy ember az épület egyetlen emeletére sem teheti be a lábát.

Szigorúan tilos belépni a 49 emeletes Sathorn Unique-ba, amely eredetileg egy 659 lakásos társasház lett volna 54 kiskereskedelmi üzlettel, de sosem készült el. Az épület ugyan magabiztosan áll a főváros központjában, a Saphan Taksin BTS magasvasút-állomás közelében, de igazi lakók helyett legfeljebb csak kísértetek járnak benne.

A legnagyobb is lehetett volna

A 185 méter magas felhőkarcoló építésébe nagy reményekkel kezdett bele Bangkok, hiszen a Sathorn Unique lehetett volna az egyik legnagyobb társasház a thaiföldi fővárosban. Az építkezésbe hihetetlenül sok pénzt fektettek, és 80 százalékban már el is készült, amikor beütött az 1997-es pénzügyi válság. A bangkoki ingatlanpiac összeomlott, a finanszírozó pénzügyi cégek csődbe mentek, és több mint 300 építkezést le is állítottak. Köztük a Sathorn Unique-ét is.

Bangkok kellős közepén áll az elhagyatott felhőkarcoló
Bangkok kellős közepén áll az elhagyatott felhőkarcolóSupanut Arunoprayote / Wikimedia Commons

Tilos a belépés!

Noha a gazdaság azóta helyreállt, a két mélyszinttel együtt 49 emeletes, Szellemtoronyként emlegetett építményhez azóta egy ujjal sem nyúltak.

A felhőkarcoló állapota folyamatosan romlik, és bár a kíváncsi turistákat határozottan arra kérték, hogy ne lépjenek az épületbe, a legtöbben erre fittyet hánynak.

A biztonságosnak cseppet sem mondható emeleteken készített felvételekből jól látszik, hogy egy jól elkapott pillanatért még a legveszélyesebb helyekre is felmásznak – persze csak az után, miután megvesztegették az épületet „védő” őröket.

Pazar a kilátás a Szellemtoronyból, de felmászni a tetejére nem életbiztosítás
Pazar a kilátás a Szellemtoronyból, de felmászni a tetejére nem életbiztosításAlexander Blecher / Wikimedia Commons

Babonás helyiek

Az ürességtől kongó, komor Sathorn Unique épülete körül megannyi babona kering a helyiek körében. Többen úgy vélik, hogy a felhőkarcoló Bangkok egyik legkísértetiesebb helye, egyfelől azért, mert a helyén egykor egy temető volt. Ezt a hitet még tovább erősítette a néhány évvel ezelőtti eset, egy svéd férfi tragikus, önkéntes halála az épület 43. emeletén. Mások azt gondolják, hogy a torony nemcsak a városképet rontja, hanem a szomszédos Wat Yan Nawa nevű buddhista templomra is rossz fényt, pontosabban árnyékot vet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek