Híres férfiak, akikkel nem szívesen randiztunk volna: Albert Einstein

GettyImages-517323960

A tudós első feleségének listát írt arról, hogy mit tehet és mit nem tehet meg: a matematikusnő legfőbb feladata az lett volna, hogy rendben tartsa férje dolgozószobáját és ruháit.

Szapioszexuális. Ez a fogalom jelöli manapság azt, ha valaki leginkább az intellektust tartja vonzerőnek; azaz, ha választottja mellett nem a külső megjelenés vagy a belső értékek miatt dönt, hanem az illető esze, tehetsége vagy bölcsessége nyűgözi le. A kivételes intellektuális képességek azonban nem minden esetben párosulnak érzelmi intelligenciával: gondoljunk csak a narcisztikus Picassóra, a bántalmazó Modiglianira, vagy Albert Einsteinre, aki képtelen volt bensőséges szeretetkapcsolatot kialakítani.

Az első szerelem

A Nobel-díjas tudós, aki megismertette a világot a relativitáselmélettel, a magánéletében valószínűleg igencsak nehéz természetű lehetett. A tudós és felesége, a matematikus-fizikus Mileva Maric házassága az 1910-es években megromlott. Amikor Mileva várandós volt második fiukkal, Einstein szerelmes levelet írt első barátnőjének, Marie Wintelernek, akivel 1897-ben szakított: „Minden szabad percemben szívből jövő szeretettel gondolok rád, és olyan boldogtalan vagyok, amilyen csak egy férfi lehet” – írta.

Einstein első feleségével, Mileva Mariccsal
Einstein első feleségével, Mileva MariccsalUniversal History Archive / Getty Images Hungary

Lista a feleségnek

Einstein egyre több időt töltött másod-unokatestvérével, Elsával, akinek Mileva féltékeny természetéről és depressziójáról panaszkodott. Házasságuk 1914-ben mélypontra jutott; Einstein ekkor úgy gondolta, hogy ha készít egy listát azokról a szabályokról, amelyeket feleségének be kell tartania, talán még együtt tudnak maradni. A listán szerepelt többek között, hogy

 • Maric felelős azért, hogy Einstein szobájában rend legyen,
 • naponta háromszor kell ételt felszolgálnia a tudós szobájában,
 • rendben kell tartania férje ruháit és intézni a szennyese mosását,
 • nem használhatja férje dolgozószobáját.

Mindezekért cserébe azonban Mileva túl sok mindenre nem számíthatott. Mint az a lista további részéből kiderült,

 • abba kell hagynia a beszédet, amikor a férje kér tőle valamit,
 • nem várhatja el a férjétől, hogy az otthon üljön vele,
 • azt sem várhatja el, hogy kettesben sétáljanak vagy utazzanak valahová,
 • le kell mondania minden olyan személyes kapcsolatról, amely nem elengedhetetlenül szükséges,
 • nem várhat tőle intimitást,
 • semmiféle szemrehányást nem tehet neki,
 • kérésre tiltakozás nélkül hagyja el a hálószobát vagy a dolgozószobát (amit ugye nem használhat),
 • semmilyen formában ne bírálja a gyerekek előtt.

Mileva Maric kezdetben próbált szexista férje kedvére tenni, később azonban nála is betelt a pohár. Elhagyta Einsteint, és Berlinből Zürichbe költözött két fiával, Alberttel és Eduarddal. Házasságuk 1919-re végképp megromlott, ekkor elváltak. Egyes történészek úgy vélik, hogy a korai években Maric segítette Einstein munkáját, és a tudós ezért cserébe ajánlotta fel neki a Nobel-díj bevételét.

Sőt, állítólag egyszer azt nyilatkozta, hogy „szükségem van a feleségemre, mert ő megoldja helyettem az összes matematikai problémát”.

Einstein három hónappal később feleségül vette Elsát, aki két lányt, Margot-t és Ilsét vitt a házasságba. Elsának sem volt könnyű dolga a tudós mellett, bár listát nem kapott: elsődleges feladata az volt, hogy távol tartsa elfoglalt férjétől a nem kívánt látogatókat, de a Potsdam melletti nyaralójuk építésével kapcsolatos feladatok is rá hárultak. Einstein maga „kényelmi szövetség”-ként írta le ezt a kapcsolatot.

A házastársi hűség fogalma ismeretlen volt a tudós számára
A házastársi hűség fogalma ismeretlen volt a tudós számáraBettmann / Getty Images Hungary

A titkárnő és a többiek

A relativitáselmélet megalkotója nem volt a hűség mintaképe: többször hangoztatta, hogy a monogámia ellentétes a férfiak természetével. Második házasságkötése után nem sokkal viszonyt kezdett titkárnőjével, a nála húsz évvel fiatalabb Betty Neumannal, és arról fantáziált, hogy hármasban fognak együtt élni. De nem Betty volt az egyetlen: az 1920-as évek közepétől 1933-as amerikai emigrációjukig számtalan kapcsolata volt. Például Margarete Lebachhal, akiről azt írta levelében Elsa lányának, Margot-nak, hogy a nők közül valójában csak hozzá kötődik, de ő „ártalmatlan és tisztességes, és nem jelenthet veszélyt az isteni világrendre”. Vagy Estella Katzenellenbogennel, egy német műgyűjtő és galériatulajdonos nővel; továbbá mostohalánya barátnőjével, Ethel Michanowskival (aki állítólag Angliába „üldözte” a tudóst), de tudunk még két Toni nevű nőről is.

Einstein, a munkamániás

Amikor – már Amerikában – Elsa megbetegedett, Einstein együttérzés helyett a munkába menekült, ráadásul az is kiderült, hogy eredetileg nem is Elsát, hanem a lányát, Ilsét szerette volna feleségül venni. Úgy tűnik hát, hogy Einstein nem volt képes hosszú és stabil érzelmi kapcsolat kialakítására egyetlen nővel sem, de ezt nem élte meg hiányosságként: úgy vélte, az erkölcs nem isteni eredetű, hanem emberek hozták létre, rá pedig ez nem vonatkozik. Mentségére legyen mondva, hiányosságát idővel maga is felismerte: „Csodálom apádat, hogy egész életében egyetlen nővel maradt. Ez olyan vállalkozás, amelyben kétszer is kudarcot vallottam” – írta élete végén egy fiatal ismerősének.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra