Ez lesz a jövő? Egy robotápoló már erre is képes

Szabó Eszter

Világszerte hatalmas a munkaerőhiány az egészségügy, azon belül is az ápolás területén – erre a problémára igyekeztek reagálni a tudósok, akik robotápolót építettek. A szerkezet ma már egészen bonyolult feladatot is végrehajt – már mutatjuk is, mit.

A robotápoló kórházi köntösbe tud öltöztetni egy próbababát – írja a New Scientist azt is kiemelve, hogy általában a flexibilis tárgyakat a robotok nehezen tudják kezelni, de egy új megközelítés lehetővé teheti, hogy a robotápolók segítsenek a betegeknek akár az öltözködésben is.

A robotápoló bemutatása során egy professzionális oktatóbábu segítségével szimuláltak egy olyan személyt, aki teljesen elvesztette a felső végtagmozgási funkcionalitását. A mozgásképtelen báb kapcsán a szakemberek először a feladatokat fogalmazták meg, majd utasításokat adtak az intelligens szerkezetnek. 

„Az első szakaszban a robot a sínhez navigál, és megfog egy kórházi köpenyt, ami a sínre van akasztva. A B szakaszban a robot teljesen kihajtja a ruhát a levegőben, majd a C szakaszban körbejárja a kórházi ágyat, felemeli a beteg mindkét karját, és a köpeny ujjába dugja. A D szakasz, az utolsó művelet során szétteríti a ruhát a páciensen, hogy az teljesen eltakarja a felsőtestet” – áll a kapcsolódó tanulmányban. 

A kétkarú robot képes megfogni az összehajtott kórházi köntöst, és felöltöztetni egy ágyon fekvő orvosi próbababát. A technológia még nem áll készen az embereken való használatra, de fontos kísérleti lépést jelent a kórházi robotápolók bevezetése felé.

Fan Zhang és Yiannis Demiris a londoni Imperial College-ben olyan forgatókönyv szerint tesztelték robotjukat, amely nagyon hasonlít az Egyesült Államok egészségügyi ellátásában gyakori vizsgafeladatok egyikéhez, amelyben a gyakornok nővérnek nyitott hátú köpenyt kell a gyenge vagy lebénult karú személyre öltenie. Ember helyett azonban egy orvosi képzésre tervezett próbababát használtak.

A hajlékony tárgyakkal, például egy köntössel, rendkívül nehéz a robotoknak dolgozni, mivel azok alakja és mérete könnyen változik attól függően, hogy hogyan vannak épp leterítve. Az új, jól működő módszer lényege az, hogy ahelyett, hogy a teljes ruhát követni próbálná, a robot csak azokra a kulcsfontosságú pontokra összpontosít, amelyeket meg kell értenie, és kezelnie kell.

A tervezőpáros először betanította a robot mesterségesintelligencia-vezérlőrendszerét a probléma számítógépes szimulációjával, mielőtt bármilyen fizikai kísérletet végrehajtottak volna. A kiképzést követően a robot az esetek 90,5 százalékában sikeresen felöltöztette a szimulált pácienst.

Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra
Ez lehet a megoldás a munkaerőhiányraPhonlamaiPhoto / Getty Images Hungary

Mehmet Dogar, a Leedsi Egyetem szakembere azt mondja, hogy a ruha kulcsfontosságú pontjainak azonosítása és az összes többi pont helyének nagyrészt figyelmen kívül hagyása „jó megközelítésnek tűnik”.

„Amikor az ember felveszi a saját ingét, és átdugja a kezét az ujján, nem tudja pontosan, hol van a ruha többi része, igaz?” – tette fel a kérdést arra utalva, hogy az emberéhez hasonló gondolkodásmódnak a robotoknál is működnie kell.

Ennek ellenére Dogar azt mondja, hogy a robotápolók bevetésének ideje még mindig messze van.

„Ezek nagyon specifikus kutatások, amelyeket épp vizsgálunk, és az ápolók sokkal, de sokkal többet és többfélét dolgoznak ennél”

– mondja.

„Ha fogod ezt a robotot, és egy igazi kórházba helyezed, akár csak erre az egy feladatra is, gyakran meghibásodik az egyes helyzetek és problémák sokfélesége miatt. Nem hiszem, hogy azt mondhatnánk, hogy a robotápolók használatának gyakorlata a közelben van, de ezek mind fontos kutatási kérdések, amelyeket fel kell tennünk, és meg kell vizsgálnunk, hogy afelé haladhassunk” – zárta összefoglalóját. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra