Ebéd a magasban – egy legendás fénykép háttere

Lunch atop a Skyscraper

Mindenki ismeri a legendás fotót, amelyen egy New York-i felhőkarcoló építésén dolgozó munkások egy szabadon álló gerendán fogyasztják vidáman az ebédjüket, mit sem törődve az alattuk elterülő félelmetes mélységgel. De vajon ki és milyen célból készítette a világ egyik leghíresebb fényképét, tényleg spontán pillanatot örökített meg, és tényleg olyan magasan ültek a képen szereplő alakok?

Az Ebéd a felhőkarcoló tetején vagy Ebéd a magasban című híres fénykép – melyet idehaza is gyakran láthatunk például gyorséttermek, kávézók belső tereiben kifüggesztve – eredetileg a New York Herald Tribune vasárnapi mellékletében jelent meg 1932. október 2-án, és a manhattani 41. utcában található Rockefeller Központ építése közben készült, a leendő felhőkarcoló 69. emeletén, vagyis kb. 260 méter magasságban.

A fényképen tényleg az építkezésen dolgozó vasas munkások láthatók, a fotótörténészek szerint azonban a spontánnak tűnő, felhőtlen jelenet – az ebédelők vidáman trécselnek egymással, kávéznak, az egyik munkás meggyújtja társa szájában a cigarettát – megrendezett, a kép kedvéért lett kitalálva és eljátszatva. A fotó valószínűleg a Rockefeller Társaság megbízásából született, akik reklámozni szerették volna épülő felhőkarcolójukat, és a híressé vált fénykép mellett több másik is készült ugyanezen a napon, ugyanebből a célból, az egyik például egy gerendán megpihenő munkást ábrázol.

Egyesek még arra is gyanakodtak, talán manipulált fotóról lehet szó, a munkások pedig valójában sohasem kockáztatták az életüket a jól elkapott kép kedvéért. A szakértői vizsgálatok azonban úgy találták, hogy ugyan a jelenet megrendezett, a szereplők minden bizonnyal tényleg 260 méter magasan üldögéltek a készítésekor.

A magasban ebédelő munkásokat lencsevégre kapó személy kilétét évtizedekig homály fedte, a lapban ugyanis „név nélküli szerző” munkájaként jelent meg az alkotás. Az idők során számos ismert fotóművészt kapcsolatba hoztak a legendás fényképpel, a leggyakrabban Lewis Hine szociofotósnak tulajdonították a szerzőséget. 2003-ban azonban kiderült, hogy a valódi készítő Charles Clyde Ebbets, akinek munkái számos korabeli újságban, köztük a The New York Timesban is gyakran megjelentek akkoriban.

A fotón szereplő munkások kilétét szintén sokan próbálták megfejteni, az idők során pedig többen állították, hogy felismerték a képen rokonaikat. A tizenegyből nyolc személy kilétét sikerült bizonyítékokkal alátámasztva beazonosítani, többségük bevándorlóként dolgozott az Államokban. A bal oldalon látható férfi az Írországból érkezett Matty O’Shaughnessy, míg a cigarettáját meggyújtó alak a Baszkföldön született Natxo Ibargüen Moneta. Balról a harmadik figura Joseph Eckner névre hallgat, a negyedik Michael Breheny, az ötödik a svéd Albin Svensson, a hatodik Peter Rice, jobbról a harmadik pedig Joe Curtis.

A kép jobb oldalán a szlovák nemzetiségű Gustáv Popovič látható, aki a híres fotó egy példányát később hazapostázta feleségének, Máriának az üzenettel, miszerint „ne aggódj értem, mint láthatod, mindig van ital a kezemben”, utalva a vizespalackra, melyet baljában tart a képen.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra