Az 5+1 legmenőbb program a ma startoló Design héten

003

New Standards mottóval rendezik meg idén a Budapest Design Weeket (BDW), ami több másik városban is csaknem 200 programmal várja az érdeklődőket. Ez már a tizennyolcadik ilyen alkalom, és október 17-ig tart. A rendezvény központi témája ezúttal a New Standards, ami annyit tesz, hogy az események fókuszában a világjárvány utáni „new normal”, azaz „szép új világ” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek. Átböngésztük a programot, hogy neked már ne kelljen.

„Ez alatt a tíz nap alatt az új attitűd megmutatkozik a social design, a service design, a product design, a digital design, az interior design és a fenntarthatóság többi területén is” – fogalmazott Osvárt Judit, a BDW kurátora.

A rendezvénysorozat egyébként idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját, illetve a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week által befogadott események. A nyitókiállítás a központi témát körbejáró „New Standards” lesz a Société Budapestben, amely 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be. Ezek többsége terv vagy prototípus, és jól illusztrálják az új generáció felelős gondolkodásmódját a jövőnkkel kapcsolatban. Nézzük tehát, hogy mi az, amit idén bűn lenne kihagyni!

1. Divat a home office korában 

Ha mindened a divat, nem maradhatsz ki a Divat a home office korában című programból, hiszen lehet, hogy otthon kényelmes a mackónadrág, de nem mindegy, hogy abban is lépsz-e ki az utcára. Vagy tudd meg, hogy mit érdemes felvenni, ha mégis megtartanád a kényelmes viseletet, hiszen a home office térnyerése, valamint az évről évre meghatározóbb egészség- és testtudatosság az ún. activewear és leisurewear, vagyis a sport- és szabadidő-ruházat korábban soha nem látott népszerűségét hozta el.

Továbbá keresik a választ olyan kérdésekre is, mint hogy hogyan reagál a divatipar a társadalmunkban zajló változásokra, vagy éppen arra, hogy lehet-e ezeket a folyamatokat előre látni, lehet-e velük tervezni, és milyen gyorsan lehet reagálni az olyan vis maior helyzetekre, mint egy világjárvány. 

2. Nézegess esküvői ruhákat, ha éppen férjhez menni van kedved 

Mileji Claudia fiatal divattervező 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Első bemutatkozó menyasszonyiruha-kollekciója ez „ELUSIVE Bridal Collection 2022” nevet kapta, amelyet most kiállításon tekinthetnek meg az érdeklődők. 

3. Vagy egyszerűen csak nézz bele a jövőbe!

Az Ugrás a jövőbe! című online alkotói pályázattal a 7–10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg a MOME, amikor arra kérte őket, hogy mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek bármilyen tárgyat, alkalmazást vagy éppen szolgáltatást. A versenyre több mint 150 csapat jelentkezett, majd az első fordulóban továbbjutott tíz csapat a terveit egy MOME-s designerhallgató és egy oktató segítségével fejleszthette tovább a második fordulóban.

4. Ládafia – Éltető hagyományaink

Az sem baj, ha mostanában nem különösebben izgat a jövő, mert foglalkozhatsz hagyományokkal is, ha éppen úgy tetszik. A program kulcsszavai a kortalanság és a minőség, a Magyar Divat Szövetség Egyesület pedig azért rendezi meg a programot, hogy hagyományainkat változatlan formában megőrizze, vagy éppen minőségi módon meg is újítsa. Lesz itt szó elfeledett receptekről, örökölt ruhatárról, a terek és a berendezések változásáról és változatosságáról a generációk tükrében.

5. Designban a jövő

Ki ne akarná, hogy a vállalkozása ne csak úgy döcögjön, hanem szárnyaljon? A designnak több köze van a vállalkozásodhoz, mint gondolod, és ha nem hiszed el, ott a helyed a jövő hét keddi programon, amelyet Szombathelyen tartanak meg – ami azt jelenti, hogy talán egy kellemes ebéd is belefér az aznapi programba. 

Az érdeklődők a programon megismerhetik a design szerepét és jelentőségét a termékötlettől kezdve az eladásig zajló folyamaton át, az egyéni designötlet levédésének és forgalmazásának módjáig. A rendezvényen a részvétel ingyenes, nincs előzetes regisztrációhoz kötve, de azért nem árt, ha megteszed, akár ide kattintva

+1 Ha te is csinálnál valamit

Táskát is készíthetsz, ha van kedved. Készítsd fel magad, hogy itt vágni, anyagokat párosítani, ragasztani, és valószínűleg varrni is fogsz. Közben persze megismerheted a szakma titkait, és természetesen lesz egy új, saját készítésű táskád is. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra