Az 5+1 legmenőbb program a ma startoló Design héten

003

New Standards mottóval rendezik meg idén a Budapest Design Weeket (BDW), ami több másik városban is csaknem 200 programmal várja az érdeklődőket. Ez már a tizennyolcadik ilyen alkalom, és október 17-ig tart. A rendezvény központi témája ezúttal a New Standards, ami annyit tesz, hogy az események fókuszában a világjárvány utáni „new normal”, azaz „szép új világ” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek. Átböngésztük a programot, hogy neked már ne kelljen.

„Ez alatt a tíz nap alatt az új attitűd megmutatkozik a social design, a service design, a product design, a digital design, az interior design és a fenntarthatóság többi területén is” – fogalmazott Osvárt Judit, a BDW kurátora.

A rendezvénysorozat egyébként idén is két fő programtípusból épül fel, ezek a saját, illetve a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week által befogadott események. A nyitókiállítás a központi témát körbejáró „New Standards” lesz a Société Budapestben, amely 30 fiatal, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be. Ezek többsége terv vagy prototípus, és jól illusztrálják az új generáció felelős gondolkodásmódját a jövőnkkel kapcsolatban. Nézzük tehát, hogy mi az, amit idén bűn lenne kihagyni!

1. Divat a home office korában 

Ha mindened a divat, nem maradhatsz ki a Divat a home office korában című programból, hiszen lehet, hogy otthon kényelmes a mackónadrág, de nem mindegy, hogy abban is lépsz-e ki az utcára. Vagy tudd meg, hogy mit érdemes felvenni, ha mégis megtartanád a kényelmes viseletet, hiszen a home office térnyerése, valamint az évről évre meghatározóbb egészség- és testtudatosság az ún. activewear és leisurewear, vagyis a sport- és szabadidő-ruházat korábban soha nem látott népszerűségét hozta el.

Továbbá keresik a választ olyan kérdésekre is, mint hogy hogyan reagál a divatipar a társadalmunkban zajló változásokra, vagy éppen arra, hogy lehet-e ezeket a folyamatokat előre látni, lehet-e velük tervezni, és milyen gyorsan lehet reagálni az olyan vis maior helyzetekre, mint egy világjárvány. 

2. Nézegess esküvői ruhákat, ha éppen férjhez menni van kedved 

Mileji Claudia fiatal divattervező 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). Első bemutatkozó menyasszonyiruha-kollekciója ez „ELUSIVE Bridal Collection 2022” nevet kapta, amelyet most kiállításon tekinthetnek meg az érdeklődők. 

3. Vagy egyszerűen csak nézz bele a jövőbe!

Az Ugrás a jövőbe! című online alkotói pályázattal a 7–10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg a MOME, amikor arra kérte őket, hogy mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek bármilyen tárgyat, alkalmazást vagy éppen szolgáltatást. A versenyre több mint 150 csapat jelentkezett, majd az első fordulóban továbbjutott tíz csapat a terveit egy MOME-s designerhallgató és egy oktató segítségével fejleszthette tovább a második fordulóban.

4. Ládafia – Éltető hagyományaink

Az sem baj, ha mostanában nem különösebben izgat a jövő, mert foglalkozhatsz hagyományokkal is, ha éppen úgy tetszik. A program kulcsszavai a kortalanság és a minőség, a Magyar Divat Szövetség Egyesület pedig azért rendezi meg a programot, hogy hagyományainkat változatlan formában megőrizze, vagy éppen minőségi módon meg is újítsa. Lesz itt szó elfeledett receptekről, örökölt ruhatárról, a terek és a berendezések változásáról és változatosságáról a generációk tükrében.

5. Designban a jövő

Ki ne akarná, hogy a vállalkozása ne csak úgy döcögjön, hanem szárnyaljon? A designnak több köze van a vállalkozásodhoz, mint gondolod, és ha nem hiszed el, ott a helyed a jövő hét keddi programon, amelyet Szombathelyen tartanak meg – ami azt jelenti, hogy talán egy kellemes ebéd is belefér az aznapi programba. 

Az érdeklődők a programon megismerhetik a design szerepét és jelentőségét a termékötlettől kezdve az eladásig zajló folyamaton át, az egyéni designötlet levédésének és forgalmazásának módjáig. A rendezvényen a részvétel ingyenes, nincs előzetes regisztrációhoz kötve, de azért nem árt, ha megteszed, akár ide kattintva

+1 Ha te is csinálnál valamit

Táskát is készíthetsz, ha van kedved. Készítsd fel magad, hogy itt vágni, anyagokat párosítani, ragasztani, és valószínűleg varrni is fogsz. Közben persze megismerheted a szakma titkait, és természetesen lesz egy új, saját készítésű táskád is. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra