Magyar származású rendezőnek köszönhetjük a világ legszebb szerelmes filmjét

casablancany

„This is the beginning of a beautiful friendship – Ez egy gyönyörű barátság kezdete.” A filmtörténet egyik leghíresebb mondata, amely minden idők egyik legszebb szerelmes filmjében, a Casablancában hangzott el. Ilsa, Rick és Victor szerelmi háromszögén milliók sírták már tele a párnájukat, a romantikus filmdrámát 1943. január 23-ától játszották az amerikai mozik. Te tudtad, hogy a Casablanca hemzseg a magyar vonatkozásoktól?

Minden idők egyik legszebb szerelmes filmje, a Casablanca a második világháború alatt, 1942-ben készült, és a második világháború idején is játszódik, a marokkói Casablancában. Kevesen tudják, hogy alig két hónap alatt forgatták le 1942 nyarán a filmdrámát, amelyben a rendezőn kívül szinte senki se hitt. A magyar származású Kertész Mihály rendezte a három Oscar-díjjal kitüntetett Casablancát, aki Amerikában Michael Curtiz néven futott be világraszóló karriert. És még ezenkívül is sok-sok magyar szál fűződik a klasszikus alkotáshoz.

A leghíresebb szerelmi háromszög 

A Casablanca története bár kissé szövevényes, de annál romantikusabb. A főszereplő, a cinikus Rick kocsmát üzemeltet Casablancában, amely a háború dúlta Európából Amerikába menekülők zarándokháza. Amikor egy házaspár, Ilsa és férje, az ellenálló Victor Laszlo toppan be a kocsmába, Rick döbbenten jön rá, hogy egykori szerelmét, az Ingrid Bergman által alakított Ilsát látja viszont, aki annak idején csúnyán otthagyta őt. Ilsa és férje, a beszédes nevű Victor Laszlo vízumot szeretnének feketén venni, hogy továbbutazhassanak a világháború borzalmai elől. Bár Rick még mindig reménytelenül szerelmes Ilsába, és a nő sem közömbös iránta, végül az életunt bártulajdonos megszerzi nekik a vízumokat, lemond élete szerelméről, és hagyja, hogy tovább repüljön a házaspár Amerikába. 

Ez a szerelmes film a filmtörténet egyik legromantikusabb alkotása
Ez a szerelmes film a filmtörténet egyik legromantikusabb alkotásaMovie Poster Image Art / Getty Images Hungary

Senki se tudta a végét

A film tele van érdekességekkel: összesen hat forgatókönyvírója volt, a felvételek minden napján átírták a forgatókönyvet, már csak azért is, hogy bizonytalanságban tartsák a színészeket a végkifejletről. Maga a főszereplő, Ilsa se tudta, hogy végül felszáll-e férjével együtt a repülőgépre, mindenesetre egy 1942-es filmben igencsak nagy botránynak számított volna, ha a férje helyett a nő a korábbi szerelmével, Rickkel marad.

Ingrid Bergman kissé rigolyás volt

Bár a főszereplőt, Ingrid Bergmant korának egyik legelbűvölőbb színésznőjének tartották, a svéd színésznő nem engedte, hogy rendesen kisminkeljék a forgatásokra, mivel „nem akart olyan díva lenni, mint a többiek”. Az is tény, hogy kizárólag a művésznő bal profilját vehették a kamerák, mivel Bergman csakis azzal volt elégedett. Ráadásul Isabella Rossellini édesanyja jóval magasabb volt, mint a bártulajdonos Ricket megszemélyesítő Humphrey Bogart, ezért „Bogie”-nak tripla talpú cipőt kellett viselnie, cipőtalpára egy közel 8 centiméteres alátétet erősítettek, hogy magasabbnak tűnjön. Emellett a fejtetőre erősített póthajat is viselnie kellett.

A pletyka szerint Humphrey Bogart és Ingrid Bergman nem kedvelték egymást
A pletyka szerint Humphrey Bogart és Ingrid Bergman nem kedvelték egymástSunset Boulevard / Getty Images Hungary

Elnöki csúcstalálkozó a „casa blancában”

Az is a sors fricskája, hogy a háborús antipropagandának szánt Casablancát együtt nézte meg Franklin Delano Roosevelt amerikai és Winston Churchill brit miniszterelnök a Fehér Házban – amely spanyolul casa blanca. A romantikus alkotás egy harmadik elnököt is rabul ejtett: Bill Clinton a kedvenc filmjének nevezte a Casablancát.

Kertész Mihály, a zseniális igásló

Ha szívünkre tesszük a kezünket, kicsit magyarnak is érezhetjük minden idők egyik legjobb filmjét, amely sosem megy ki a divatból. A rendkívül kalandos életű rendező, Michael Curtiz Kertész Mihály néven vándorolt ki az Egyesült Államokba. A Kaminer Manó néven született Kertész már Budapesten is filmrendezőként tevékenykedett, innen először Ausztriába, majd az Egyesült Államokba emigrált. 1927-ben került a Warner Bros. filmstúdió kötelékébe ahol több mint 100 filmet forgatott, Michael Curtizre változtatva a nevét. Állítólag annyira munkamániás volt, hogy sokszor a zuhany alatt is elaludt. A színészeket annyira nem szerette, hogy előszeretettel sértegette őket. 

Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz született munkamániás volt
Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz született munkamániás voltullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Legendásan törte az angolt

És az is Curtiz legendájához tartozott, hogy sosem tanult meg jól angolul, félrefordításain, amit „curticizmusoknak” neveztek és vicces akcentusán egész Hollywood jót derült. Curtizt szokás az egyik legamerikaibb filmrendezőnek nevezni, és bár mindvégig magyarnak vallotta magát, soha nem akart hazalátogatni. Személyiségéről máig se tudni szinte semmit, Curtiz azt akarta, hogy a művei alapján ismerjék meg őt. Spielberg ezt nyilatkozta róla: 

„Nagy hatással volt rám. Gyerekkoromban kezdtem el nézni a filmjeit, és azóta sem hagytam abba.”

Keresd a magyar utalásokat!

Kertész sok mindent elkövetett, hogy magyar utalásokat és színészeket csempésszen élete fő művébe. Elgondolkodtató, hogy miért hívták a háborús ellenálló Victor Laszlót magyar néven, holott a történetben egy cseh ellenállót játszik, aki megszökött egy koncentrációs táborból. A Casablancában magyar színészek is szerepelnek: a hamis útlevelekkel üzletelő Peter Lorre, azaz Lőrincz Péter, aki hatalmas barátja és ivócimborája is volt Humphrey Bogartnak. Lorre addig győzködte Howard Kochot, a Casablanca forgatókönyvíróját, míg Koch őt javasolta a szerepre, a Warner pedig esélyt adott neki. A másik magyar színész pedig Carlt, az osztrák–magyar menekült főpincért játszotta, és Szőke Szakáll néven szerepelt a stáblistán. Szőke Szakállt Gergő Jenő néven ismerte a budapesti közönség, számos kabaréban és varietében fellépett. 1940-ben telepedett le New Yorkban, ahol hamarosan Hollywood kedvence lett, a Casablanca mellett egy másik Oscar-díjas filmben, a szintén Kertész rendezte Yankee Doodle Dandyben is játszott.

Azonnal nézd meg a világ harmadik legjobb filmjét!

A Casablanca pedig a bemutatója óta is örökzöld, sosem megy ki a divatból. Töretlen népszerűségét mutatja, hogy az Amerikai Filmakadémia 1999-ben az Aranypolgár után minden idők második legjobb filmjének nyilvánította, a második helyről tíz éve szorította le A Keresztapa. Az egyik legtöbbet idézett film, s a már említett „Ez egy gyönyörű barátság kezdete” mellett szállóige lett a Rick szájából elhangzott „Fel a fejjel, kölyök!”, amely nem is szerepelt a forgatókönyvben, hanem Humphrey Bogart rögtönözte.

Ha még nem láttad Kertész Mihály főművét, a Casablancát, akkor sürgősen nézd meg egy bekuckózós hideg estén. Ha pedig már láttad, akkor pontosan tudod, hogy itt az ideje újra megnézni!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra