A történelem legriasztóbb betegségétől zombivárossá vált Nápoly

GettyImages-850949182

A bujakórként is elhíresült szifilisz középkori változata sokkal veszélyesebb volt, mint a még ma is terjedő betegség.

A reneszánsz Olaszország történelmének kevésbé fényes időszaka az, amikor a bujakór szinte fékezhetetlenül kezdett el terjedni: a szuperszifilisznek Nápoly volt a kiindulópontja, de néhány év alatt gyakorlatilag a teljes földgolyón elterjedt, három év alatt egészen Indiáig ért, és borzalmas tünetekkel járt.

Így terjedt el a világon a bujakór

VIII. Károly az 1400-as évek végén döntött úgy, hogy 30 ezer fős seregével, mely a világ változatos tájairól összetoborzott zsoldosok tömegéből állt, hadba indul az olasz csizmán. 1494 augusztusában indult el a hadjárat, amely hiába ütközött ellenállásba, a következő év februárjában már Nápolyt is leigázta.

Egy efféle és főként egy ilyen méretű hadsereg leginkább egy kisebb mozgó városhoz hasonlított:

a katonákhoz sokféle ember csapódott, például prostituáltak, akik a győztes csatát követően gondoskodtak a katonák szórakoztatásáról.

Nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy terjedni kezdjen egy betegség először még csak a hadsereg köreiben, később aztán egész Nápolyban. Ezt nevezték francia betegségnek, nápolyi betegségnek, bujakórnak és sok egyébnek is: a szifiliszről van szó, természetesen.

A bujakór következménye volt az ilyen típusú elváltozás az arcon
A bujakór következménye volt az ilyen típusú elváltozás az arconpicture alliance / Getty Images Hungary

Szuperszifilisztől vált zombivárossá Nápoly

A betegség lefolyása eltért a maitól: kezdetben a nemi szerveken jelentkeztek bőrelváltozások, amelyeket a másodikban fázisban láz követett kiütésekkel, valamint ízületi és izomfájdalommal kísérve. Ez már nagyon kellemetlen volt, de még közel sem a legrosszabb, ami jöhetett. Az csak ekkor következett: az érintettek teljes testét elborították a kelések, amelyek gennyedzettek és bűzlöttek is.

Ezekből idővel fekélyek alakultak ki, melyek nem kímélték az érintettek arcát sem.

Mélyen beették magukat a szifiliszes betegek húsába, sőt, csontjaikig hatoltak. Az ajkak, az orr és a szemek is eltorzultak, a láz és a fájdalom pedig minden eddiginél erősebben gyötörte a betegeket, akik szája és torka és elfekélyesedhetett – sok esetben ez volt a halál oka.

A betegség elhatalmasodása akár évekig is tarthatott, Nápoly utcáin pedig megjelentek a csontig hatoló sebekkel, fekélyekkel borított, erőtlen, kúszni-mászni képes élőholtak. Ez volt az igazi reneszánsz zombiapokalipszis: legalább kannibalizmus nélkül.

Évszázadokon át maradt gyógyíthatatlan

Ilyen volt a szifilisz valósága
Ilyen volt a szifilisz valóságaWikimedia Commons

Nápolyból aztán kiverték a francia sereget, de bizonyos értelemben ekkorra már késő volt: a rengeteg, a legkülönbözőbb országból érkező zsoldos hazavitte magával a betegséget, amelyet aztán a világ különböző tájain különböző elnevezésekkel illettek. Az 1500-as években már Magyarországon is jelen volt a szuperszifilisz, melyet az emberek nemcsak nápolyi vagy francia betegségnek, de ízlés szerint (az oroszok) lengyel kórnak vagy (a franciák) spanyol betegségnek is neveztek. Kínai himlő, portugál betegség, brit vagy keresztény betegség: minden egyes ország saját ellenségképének megfelelő nevet adott a rettenetes kórnak.

A középkoriak szerencséjére a betegség néhány év alatt megszelídült valamelyest, és kevésbé súlyos tünetekkel járt, azonban még évszázadokat kellett várni addig, hogy ellenszerét, a penicillint felfedezzék. 

Ennek köszönhetően a szifilisz jó ideig az emberek életének velejárója maradt: zombihordák helyett azonban rizsporos paróka és púder fedte szifiliszes előkelőségek töltötték meg az utcákat.

A betegség eredetére nem derült fény: egy teória szerint Kolumbusz matrózai vitték magukkal haza az Újvilágból, míg mások szerint korábban is létezett, csak ekkora kitörést nem tudott produkálni. Egy harmadik elmélet ázsiai eredetet tulajdonít neki: bárhogy is legyen, az óvszerhasználatot illetően előrelépést jelentett a kórság előretörése: már a 16. század második felében alkalmaztak kezdetleges óvszereket kifejezetten azzal a célzattal, hogy ne terjedjen annyira a bujakór.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra