A nők helye a konyhában, a férfiaké a kolostorban van?

Megjelent Az árulások című regény

GettyImages-1236643188
Kofrán Eszter

Bridget Collins bestselleríró legújabb regénye, Az árulások kiaknázza a Dark Academia esztétika népszerűségét, és egy rejtélyekkel teli történetet tár elénk.

Bridget Collins, A könyvkötő című nemzetközi bestseller írója újabb regénnyel rukkolt elő, hogy elvarázsolja felnőtt olvasótáborát. Ezúttal egy olyan világba kalauzol el minket, ahol a politika egyre keményebb határokat szab az „elfogadható” és az „elfogadhatatlan” között, ahol a nők helye a konyhában van (de legalábbis a háztartáson belül) és ahol a montverrei elitakadémia poros, öreg magisterei is kénytelenek megalkudni saját eszményeikkel, hogy ne vonják magukra a hatalom haragját: üdv Az árulások világában. És mégis, hihetetlen módon egy nő, Claire Dryden kerül Montverre legtiszteletreméltóbb magisteri székébe, a magister ludi tisztségébe, a nemzeti elismerést övező grand jeau (nagy játszma) vezető pozíciójába. Azonban a legendás Nyárközépi Játszma egyre csak közeleg, és a volt kultúrminiszter, Léo Martin toppan be az akadémiára – vajon az új jövevény és a magister ludi között röpködő korántsem barátságos szikrák lángba boríthatják az egész nemzetet?

Regénybe oltott Dark Academia esztétika

Collins zseniálisan megragadta az interneten népszerű Dark Academia esztétika hangulatát: nemcsak hogy meglovagolta a trendet, de saját kritikáját is belefogalmazta a politikai intrikákkal, régi traumákkal és szerelemmel teleszőtt történetébe. A diákok zenét, művészetet, matematikát, költészetet és filozófiát tanulnak, hogy felhalmozzák a grand jeau-höz szükséges alapvető tudásukat. Ebben a világban olyannyira elismerik ezt a fajta műveltséget, hogy az előkelő tisztviselői pozíciókat is csak azok kaphatják meg, akik rendelkeznek vele. Mi ez, ha nem a Dark Academia vágyálom kibontása, amely a „tanulás a tanulásért” életvitelt gazdagsággal és elismertséggel ötvözi esztétikájában?

Bridget Collins bestselleríró legújabb könyve, Az árulások, kiaknázza a Dark Academia esztétika népszerűségét
Bridget Collins bestselleríró legújabb könyve, Az árulások, kiaknázza a Dark Academia esztétika népszerűségétAz árulások című könyv a 21. Század Kiadónál jelent meg

Továbbá, Montverre elitakadémiája igazi elefántcsonttorony, amely a külvilágtól elzárva a műveltség átadásának szenteli mindennapjait. Szó szerint, hiszen a magisterek nemcsak tanítói a legbriliánsabb – és általában magasabb társadalmi státuszú – fiatal fiúknak, de aszketikus körülmények között, cölibátusban élik életüket. Azonban mégsem tudják magukat az akadémiai tanulmányokba temetni, a külvilág politikai helyzete kikerülhetetlenül, könyörtelenül kopogtat kapuikon, kénytelenek lesunyni fejüket és engedni a követeléseknek.

A Dark Academia „sötét” részét is nagyszerűen hozza a regény. Intrikus elmejátszmák, politikai lavírozások, titkok és manipulációk hálóját eleveníti meg Collins. Ki tudja, milyen titkokat rejtenek Montverre falai, de talán még érdekfeszítőbb, hogy a múlt mit tartogat szereplőink jövőjének.

Azonban Collins nem riad vissza attól, hogy kritizálja a népszerű trendet, amelyet felhasznál könyvének hangulatában, tematikájában. Kiélezi az esztétika felszíne alatt rejlő szexizmust és férficentrikusságot: az egyetlen nő egész Montverrében Dryden, aki csak úgy kerülhetett be Montverre falai közé, hogy a magister ludi posztjára anonim módon beadott pályázattal kellett jelentkeznie mindenkinek. Felvételét rögtön lejárató médiavisszhang üdvözli, illetve Martin is, a másik főszereplő, kedvesen lesajnálóan mondja a nőnek, milyen szerencse, hogy a nő nem járhatott Montverrébe, ugyanis a rivalizáló légkör nem lányoknak való – de akkor mégis miként szerezte meg Dryden a magister ludi szerepéhez szükséges kiemelkedő tudást?

Kinek ajánlott?

Bárkinek, aki szereti a lassan kibontakozó, rejtvényekkel, rejtélyekkel és politikai hatalmi harcok apró rezdüléseivel teli csavaros történeteket. Ha már ledaráltad A Bridgerton család második évadát, és imádtad az „ellenségekből szerelmespár” történetvezetést, ez a neked való regény. Ha viszont nem szíveled annyira a melodramatikus érzelmi világgal megáldott karaktereket, akiket nagyszerű stratégákként állítanak be, majd egyik másik szereplő elől sem tudják elrejteni áradó érzéseiket, inkább keress magadnak valami mást. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra