Az ünnep lényege, hogy az amerikaiak az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Erre minden évben máskor kerül sor, az ünnep mozgó dátumos, a lényeg, hogy mindig november 4. csütörtökén kerítenek sort rá. A klasszikus családi ünnep csúcsa a hálaadásnapi vacsora, főszerepben a pulykával, de az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek egyéb finomságok is, amilyen a pulykához felszolgált töltelék, az áfonyaszósz, a krumplipüré, a zöldbab, a sütőtöktorta, de ezt a filmekből és a sorozatokból már úgyis jól tudod.
A vacsorával az emberek megköszönik mindazt, amiért érdemes hálásnak lenni: a családjukat, az egészségüket, a jólétüket. Az esemény jó apropót ad arra, hogy dekoráljunk egy kicsit a természet szépségeivel, a föld színeivel, a narancsos árnyalatokkal, amelyek még egyszer megvillanhatnak, mielőtt kezdetét venné a kopár tél.
Az asztalközepet ilyenkor virágkompozíciók, gazdagon rakott gyümölcsöstálak díszítik és/vagy bőségszaru, ami nálunk ritkán használt, mégis nagyon dekoratív kosárforma, mely a görög mitológiából származik. A bőségszaru, melyből zöldségek, gyümölcsök ömlenek ki, a jólét, a termékenység és a szerencse jelképe, melyet a bika szarva szimbolizál.