Átlagban 41 ezer forintot költünk - 3 tipp, hogy jól dönts a Black Friday őrületében

GettyImages-872561010
Olvasási idő kb. 4 perc

A Black Friday őrületében nehéz megállni, mégis érdemes: ma nemcsak a gigának hirdetett akciók napja van, hanem a Ne vásárolj semmit nap is. Ne hagyd, hogy az impulzusvásárlás felesleges kiadásokba hajszoljon ezen a napon!

Válság ide, infláció oda, a magyarok fele tervezi, hogy Black Friday alkalmából valamivel gazdagítsa háztartását – derült ki a Loginet és a Reacty Digital reprezentatív felméréséből. Az átlag magyar 41 ezer forintot tesz félre annak érdekében, hogy ezen a napon gyorsan el is költse, ami növekedést jelent a 2021-es adathoz képest. A kutatás szerint arra készülünk, hogy a dolgok még drágábbak lesznek, mint most, így elkezdődött egyfajta felhalmozási folyamat.

A Black Friday nagyon vonzó lehet

Ruha, háztartási gépek és háztartási, valamint vegyi áruk: a tervek szerint ezekkel pakolják majd meg Black Friday alkalmából kosarukat a magyar fogyasztók. Hogy milyen őrületre lehet ma számítani, azt jól előre jelzi az eMAG előre hozott Black Fridayjének eredménye: november 18-án lehetett már vásárolni akciós kínálatukból, ahol

összesen 375 ezer termék kelt el több mint 10 milliárd forint értékben.

Laptopot, tévét, de még kazánt is vettek egymillió forint fölött a vásárlók, volt olyan perc, amelyben 4000 megrendelést adtak le: úgy tűnik, válság és infláció ide vagy oda, a fogyasztók készültek erre a napra. Kérdés ugyanakkor, mennyire megfontolt és előre meghozott döntések alapján vásároltak be, és fognak bevásárolni a mai napon…

Lehet, hogy szuper a Black Friday-ajánlat, de tényleg szükséged is van arra a termékre?
Lehet, hogy szuper a Black Friday-ajánlat, de tényleg szükséged is van arra a termékre?ArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Van mit átgondolni vásárlás előtt

Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa szerint az általuk készített tesztek iránti érdeklődésből az látszik, hogy a tudatosság szintje javul, ugyanakkor tény az is, hogy a november és a december még mindig igen erős időszakok a vásárlások tekintetében. Fontos lenne ugyanakkor, hogy még ha az év ezen időszakára is időzítjük valamilyen árucikk beszerzését, megfontoltan tegyük azt.

„Az impulzusvásárlás nem támogatandó:

sokkal okosabb, hosszabb távon jobb befektetés, ha átgondoltan választjuk ki azt, amit megveszünk,

nem pedig azért választunk valamit, mert tetszik a színe” – mondta el Dénes Júlia a Dívány kérdésére. A Black Friday és a Ne vásárolj semmit nap kapcsán egyaránt azt az üzenetet szeretnék átadni mindenkinek, hogy tudatosan igyekezzenek dönteni vásárlásaikról.

A becsapós akcióknak leáldozott

A jó hír az, hogy ha az előre kinézett, energiatakarékosnak minősített gépet egy Black Friday-akcióban szimpatikus áron találod meg, akkor az ott akciósnak feltüntetett ár már nem becsapás: Dénes Júlia elmondása szerint egy májusi szabályozás értelmében már nem követhető az a gyakorlat, miszerint az akció előtt egy héttel felviszik a termék árát, melyhez így „akcióban” a normál áron juthatsz hozzá.

Még ezzel együtt se csak az ár alapján dönts: nem mindegy, hogy az objektíve olcsó hűtő vajon tényleg energiatakarékos-e, és az sem, hogy valóban szükséged van-e rá, vagy nincs.

A vásárlás lehetőleg mindig legyen tudatos döntés!
A vásárlás lehetőleg mindig legyen tudatos döntés!Luis Alvarez / Getty Images Hungary

„Felesleges dolgokat felesleges megvenni, és a környezetünket is terheli” – mondja a TVE munkatársa, aki szerint azzal nincsen gond, ha valamivel meg akarjuk magunkat jutalmazni a nehezebb idők beköszöntével, de az nagyon nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt.

„Ha teljesen fölösleges dolgot vásárolunk, azzal van a baj”

 – tette hozzá.

Tippek az okos vásárláshoz

Ha mindezek ismeretében is szeretnél idén a Black Friday alkalmával vásárolni, érdemes megfogadni azt a három tanácsot, amellyel a TVE szeretné a döntésedet segíteni:

  • Óvatosan a csomagajánlatokkal: úgy tűnhet, nagyobb kedvezményhez jutunk, viszont ez nem minden, mivel könnyen lehet, hogy energiahatékonyság terén rosszabbul muzsikáló terméket akar így elpasszolni a kereskedő.
  • Ne márkát, hanem terméket vegyél: attól, hogy egy területen megbízható márkaként tekintesz valamilyen cégre, nem biztos, hogy egy teljesen más jellegű gépe is pont azt hozza, amit elvársz.
  • Élj az online vásárlás előnyeivel: tájékozódj, végezz összehasonlítást, és ne dőlj be az „utolsó darab” és hasonló feliratokban rejlő vásárlássiettetés eszközeinek.

Ha most nem veszel semmit, azzal sincsen gond, sőt: ezzel most tárcád mellett a környezetnek is jót teszel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek