Tönkretette országát a számmisztikával a világ legbabonásabb diktátora

GettyImages-515501482

Számos diktátor és uralkodó rendelkezett felettébb különös szokásokkal és mániákkal, az egyik legfurcsább közülük kétségtelenül a Mianmart (akkori nevén Burmát) negyedszázadon át kormányzó Ne Win tábornok volt, aki beteges módon hitt a számmisztikában, a babonákban, és ezzel totális pénzügyi káoszba sodorta országát.

A brit uralom alól 1948-ban felszabadult Burma függetlenségének első 14 évében demokratikus államberendezkedéssel bírt (még ENSZ-főtitkárt is adott a világnak U Thant személyében), 1962-ben azonban minden megváltozott, amikor egy katonai puccs hatalomra juttatta a radikális baloldali nézeteket valló Ne Win tábornokot. Az 1910-ben (más források szerint 1911-ben) paraszti sorban született, kínai felmenőkkel bíró katonatiszt mindenestül megszüntette a politikai pluralizmust, és egypártrendszerű diktatúrát épített ki, melyben a szocializmus saját maga által megalkotott, egyedi verzióját gyakorolta nagy lelkesedéssel.

Ne Win tábornok (1910–2002), Burma diktátora
Ne Win tábornok (1910–2002), Burma diktátoraKeystone / Getty Images Hungary

Luxusban élt, babonamániája miatt viszont a népe éhezett

A Jobb út a szocializmushoz nevezetű állampárti program keretében az ipart, az üzleti életet és a sajtót államosították, az országot hivatalosan az ún. forradalmi tanács, elsősorban azonban Ne Win saját maga irányította. A tábornok-miniszterelnök (később államelnök) elkötelezettje volt az izolacionizmusnak és különutas politikának, sem a szovjet, sem a nyugati táborhoz nem csatlakozott. A rossz gazdaságpolitika azonban hamar csődbe vitte Burmát, és a népet az éhezésbe sodorta, az elnyomó politika pedig kezdetben kisebb, később egyre jelentősebb tiltakozásokat szült.

Miközben számos burmai polgárnak a napi betevőre is alig jutott, a névleg szocialista Ne Win tábornok luxuséletet élt, vagyona 4 milliárd dollárra rúgott, imádta a fényűzést, a partikat, megszállottan rajongott a golfért és a nőkért. Hatszor nősült, kétszer ugyanazt a hölgyet vezette oltár elé, feleségeivel és szeretőivel azonban kifejezetten kegyetlenül bánt, elég volt egy rossz szó vagy egy gyanús nézés, és iszonyatos dührohamokra gerjedt, melyek során a fizikai bántalmazástól sem riadt vissza. A diktátor azonban hihetetlenül babonás természete miatt vált leginkább hírhedtté − beteges módon hitt a számmisztikában, az asztrológiában és más ezoterikus tanokban.

Ne Win elnök Szuzuki Zenkó japán miniszterelnök társaságában Tokióban
Ne Win elnök Szuzuki Zenkó japán miniszterelnök társaságában TokióbanBettmann / Getty Images Hungary

Hátrafelé járt, és mániákusan imádta a kilences számot

A történetek szerint a tábornok babonából kizárólag hátrafelé volt hajlandó átsétálni hidakon, olykor pedig magánrepülőjével körözött a szülőfaluja felett, miközben a repülő fedélzetén egy falovon ült és hintázott fel-alá (nem tudni, ettől pontosan milyen paranormális közbeavatkozást remélt). Egy alkalommal a csillagjósa azt mondta Ne Winnek, óvakodjon a kutyáktól, ezért attól kezdve akárhová is látogatott országában, előzetesen rendőri, katonai egységeket küldött ki, akik lemészárolták a környék ebeit. Arról is szól a fáma − ugyan erre nincs közvetlen bizonyíték −, hogy a burmai diktátor afféle modern Báthory Erzsébet módjára szeretett delfinvérben fürödni, ugyanis ettől remélte az örök fiatalságot.

1970-ben Burma átállt a jobboldali közlekedésre, melynek oka állítólag az volt, hogy a miniszterelnök ezoterikus tanácsadói úgy nyilatkoztak, az országban túl erős a baloldali politikai irány, valamivel ellensúlyozni kell azt. Egyéb furcsaságai mellett Ne Win megszállottan rajongott a kilences számért, és végül ez a babonás mániája vezetett közvetetten a bukásához. 1987-ben a teljes burmai pénzügyi rendszert felborította, amikor hirtelen jött ötlettől vezérelve visszavonatta az ország fizetőeszközei közül az 50 és a 100 kyat címletű bankókat, és helyettük bevezette a 45 és 95 kyatot. Miért pont 45 és 90? Természetesen azért, mert ezek a számok kilenccel oszthatóak, és számjegyeik összege is épp kilencet ad ki.

A burmai diktátor Richard von Weizsäcker nyugatnémet államelnökkel 1986-ban
A burmai diktátor Richard von Weizsäcker nyugatnémet államelnökkel 1986-banpicture alliance / Getty Images Hungary

Belebukott a számmisztikába

A nagy numerológiai forradalom természetesen a korábbiaknál is jobban hazavágta az ország gazdaságát, az 50-es és 100-as címletek visszavonásával tömegeknek veszett oda a készpénzben tartott megtakarítása, miközben a bűnözők, drogcsempészek és a feketepiac üzérei a korábbiaknál is jobban meggazdagodtak. Az elnöknek egy esetleges népfelkelés megakadályozására is megvoltak a maga módszerei, tükör elé állt, és revolverével lelőtte a saját képmását, miközben (a vérontást szimbolizálva) nyers hússzeleteken taposott, a spirituális védelem azonban ezúttal nem mentette meg őt a bukástól, 1988-ban a forradalommá nőtt országos felkeléshullám 26 év után elsöpörte Ne Win uralmát.

A tábornok lemondott a hatalomról, a színfalak mögött azonban továbbra is aktív maradt, több mint egy évtizeden keresztül tervezte a visszatérést és az országot uraló (ezúttal már szocialista kísérlettől mentes) katonai diktatúra megbuktatását. 2002 márciusában végül Ne Wint és számos családtagját, illetve szövetségesét államellenes összeesküvés vádjával letartóztatták; a 92 éves egykori diktátor házi őrizetbe került, és ott is halt meg kilenc hónappal később, december 5-én.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra