Az 5 legkínosabb lakberendezési baki, amit kerülj el!

A lakberendezés sokak hobbija, de azért néha csúsznak hibák a számításba, pláne, ha nem szakértő az illető. Írásunk az otthonszépítés ingoványos talajára kalauzol, és célja, hogy a legdurvább hibákat elkerüld.

1. Nem figyelni az arányokra: Elemi baki, ha azt hiszed, a régi lakás bútorai minden esetben megteszik. Ha a lakásod nagyobbra cseréled, valószínűleg a bútoraid kicsik lesznek, ha kisebbre, akkor nagyok, vagy sok bútor zsúfolódik össze egy helyen. Kezdj tiszta lappal, ragaszkodj a kedvenceidhez, a régi darabokat pedig árusítsd ki egy garázsvásáron, hogy ezzel helyet adj az újaknak.

Loftba költözni becsapós. Kifűteni is egy vagyon, de bebútorozni is.
Loftba költözni becsapós. Kifűteni is egy vagyon, de bebútorozni is.alvarez / Getty Images Hungary

2. Ideiglenes bútorokkal élni évekig: Sokan áltatják azzal magukat, hogy amíg össze nem jön a pénz az igényüknek megfelelő bútorra, megelégednek valamiféle félmegoldással. Ágy helyett csak matracot vesznek, és azon alszanak évekig, esetleg megvesznek impulzusvásárlásként valami félgagyi darabot, hogy ne kongjon a szoba az ürességtől. 30 fölött indokolhatatlanok a félmegoldások, amelyek végül évtizedekre kérnek helyet maguknak az otthonodban. Jegyezd meg jól: a tábori hangulat ennyi idősen már nem menő!

3. Nem törődni a fókuszpont megválasztásával: A fókuszpont tulajdonképpen az a mágnes, ami magához vonzza a tekintetet, amit egyből észreveszünk, ami karakterizál egy szobát vagy helyiséget. Lehet ez egy kályha, egy csillár, egy festmény, egy érdekes formájú ülőgarnitúra, egy szép szőnyeg vagy bármi olyasmi, ami egy adott helyiségben képes elvinni a show-t. Ha egy ilyen sincs, az is baj, ha túl sok van, az is. Legalább egyet kellene találnod!

Serleg virágokkal: íme egy tökéletes fókuszpont
Serleg virágokkal: íme egy tökéletes fókuszpontTom Merton / Getty Images Hungary

4. Keverni az anyagokat: Az anyagok sokfélesége fárasztó egy lakásban. Elnehezíti az enteriőrt. Fém, fa, bőr, műanyag mixe túlzónak hat egyszerre. Maradjunk egy anyagnál, és ha az a fa, azt is gondoljuk át, mert fa és fa között is van különbség, színben, erezetben, megmunkálásban. Rímeljen egymásra az asztal, a fapadló, a bútor, a beépített szekrény nem csak anyagában, felületkezelésében is.

5. Alulvilágítani: Egy fényforrásra támaszkodni, ami ráadásul felülről jön, a lehető legnagyobb öngól. A világítás legyen réteges, ekkor a fényforrások különböző magasságba kerülnek. Kalkulálj ilyenkor padlóvilágítással, hangulatfénnyel, állólámpával, csillárral. A világítás ökölszabálya szerint tíz m2-re 100 wattnyi fénnyel számolj, ezt oszlasd el több fényforrás között. De vigyázz, a búra használata máris fényveszteséget jelent, úgyhogy csak okosan!

Példa a réteges világításra
Példa a réteges világításraonurdongel / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra