Több tízezer embert mérgezett meg az amerikai kormány a szesztilalom idején

GettyImages-81843297

A szesztilalom idején végrehajtott lépésnek halálos következményei voltak: akik a mérgezett alkoholból ittak, nagy eséllyel meghaltak.

1920-ban meglepő lépésre szánta el magát az Amerikai Egyesült Államok: a 18. alkotmánymódosítással betiltotta az alkoholos italok forgalmazásának lehetőségét az egész országban. Helyi szintű korlátozások már visszafogták ezt megelőzően is az alkoholfogyasztást az országban, ezzel azonban hivatalossá vált, hogy egész Amerikában nem lehet legális forrásból alkoholhoz jutni.

A szesztilalom nem érte el a kívánt hatást

A már meglevő készletek mentek a csatornákba, rengeteg embert taszított munkanélküliségbe a döntés – amely természetesen nem azt az eredményt hozta, hogy az amerikaiak innentől kezdve absztinens életet éltek. Ahogyan sokféle tiltott gyümölcs esetében, így az alkoholnál is csak annyit sikerült elérni a tiltással, hogy most már tisztázatlan és ellenőrizetlen formában szerezte be az a szeszt, aki nem tudott vagy nem akart lemondani róla.

1926 karácsonyán ennek végzetes következménye lett. 

Egy New York-i kórházba riadt férfi érkezett, aki arról számolt be a személyzetnek, hogy a nyomában a Mikulás jár, akitől retteg.

Mire az orvosok rájöttek, hogy alkohol okozza a hallucinációt, a férfi meghalt. Még karácsony estéjén 60 ember érkezett hasonló tünetekkel, akik közül nyolcat nem tudtak megmenteni. Két napon belül már 23 áldozata volt a rejtélyes állapotnak.

Ha a szesztilalom idején alkoholt találtak, kíméletlenül megsemmisítették azt
Ha a szesztilalom idején alkoholt találtak, kíméletlenül megsemmisítették aztHulton Archive / Getty Images Hungary

A mérgezett alkohol viszont pusztított

Persze a kor orvosai számára ismeretes volt a mérgezett alkohol miatt kialakuló megbetegedések jelensége: whiskey-t és úgynevezett gineket sokan pancsoltak, ezek az italok pedig fémekkel és egyéb anyagokkal szennyeződtek. Ami 1926 karácsonyán történt, az viszont más és rosszabb volt mindennél, amit eddig tapasztaltak. A vizsgálódások hamar megtalálták a bűnöst az emberek halála mögött, méghozzá az Amerikai Egyesült Államok kormányának képében.

Ekkor már elég hosszú ideje tartott a szesztilalom ahhoz, hogy az ország vezetése megelégelje a tényt, miszerint a tiltással nem tudják elérni, hogy ne igyanak az amerikaiak.

Elrendelték hát az ipari szesz méreggel történő keverését: a pancsolt italok készítői ezt lopták el a legtöbbször alapanyagként.

Az eredeti cél az volt, hogy ezzel elijesszék az embereket attól, hogy pincékben és pajtákban készített italokat vásároljanak. A célt nem igazán sikerült elérni, viszont 1933-ra nagyságrendileg 10 ezer ember életét követelte az állam alkoholmérgezési programja. Akkor is csak a szesztilalom vége tett pontot az ügyre.

Lecsaptak a titkos műhelyekre
Lecsaptak a titkos műhelyekreullstein bild Dtl / Getty Images Hungary

Még egyszer próbálkoztak volna valami hasonlóval

A törvényhozás leghalálosabb döntése volt ez az USA-ban: a hetvenes években készen álltak volna egy hasonló műveletre, amelyben mexikói marihuánaültetvényeket akartak lefújni növényirtóval. 

Az elképzelés az volt, hogy a szer hatására a marihuánaültetvények kipusztulnak,

de emlegette a kormány a már ismert érvelést is: a szer használatának hírére az amerikaiak majd kevesebb füvet szívnak. Olyan mértékű volt ugyanakkor a felhördülés a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy azt végül elvetették, viszont melegágyát jelenti a mai napig azoknak a konteóknak, mely szerint a CIA mérgezi az országba illegálisan érkező drogszállítmányt.

Bár a szesztilalom előtt valóban aggasztó mértéket öltött az amerikai alkoholfogyasztás, egyrészt az ötlet nem volt etikus, másrészt megoldást sem hozott. Az alkohollal ugyanakkor mindmáig érdemes vigyázni: ha nem megfelelő forrásból származik, otthoni pancsolmány, amelynek nem tudjuk ellenőrizni biztonságosságát, akkor bármikor ölhet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra