Ez történik a szervezetben, ha leállsz az ivással: 6 sorsfordító előny, ami miatt megéri lépni

GettyImages-1363798297

Ha a májad szenved, te is szenvedni fogsz. A jó hír, hogy ha időben leállsz az alkohollal, az okozott károk egy része még visszafordítható lehet.

A máj legalább olyan fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben, mint a szív vagy a tüdő: részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, valamint egy sor nélkülözhetetlen vegyület előállításában is. Erre a szervre hárul a méregtelenítés terhe is. A legtöbb toxint – beleértve az alkoholt – a máj bontja le, mielőtt azok eljuthatnának a szervezet más részeibe. Lássuk, hogyan hat rá az ivás, és milyen előnyökkel járhat, ha a józanság útjára lépsz.

1. A máj elkezd regenerálódni

Az italozás az elfogyasztott alkoholmennyiség függvényében különböző mértékű májkárosodást okozhat, ami a zsírmáj kialakulásától kezdve a májgyulladáson át a cirrózisig, vagyis a májzsugorodásig terjedhet. Fontos azonban tudni, hogy a károsodás a legtöbb esetben visszafordítható.

A túlzott alkoholfogyasztás májkárosodást okozhat
A túlzott alkoholfogyasztás májkárosodást okozhatAh86 / Getty Images Hungary

A máj lenyűgöző regenerációs képességekkel rendelkezik, ezért ha felhagysz az ivással, megtörhet a krónikus gyulladás ciklusa, csökkenhet a zsíros lerakódások mértéke, az enyhébb májsérülések pedig fokozatosan meggyógyulhatnak.

2. Normalizálódik a vércukorszint

A túlzott alkoholfogyasztás miatt a máj elveszítheti inzulinérzékenységének egy részét, ez hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához, amely a 2-es típusú diabétesz egyik előszobájának tekinthető. Az alkohollal való leállás révén viszont a májad fellélegezhet egy kicsit, ami segíthet helyreállítani vércukorszint-szabályozó szerepét, és ezáltal csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

3. Javul a vérnyomás

Az alkohol akkora megterhelést jelent a máj számára, ami az egész keringési rendszerre kihatással lehet, és végül akár szívelégtelenséghez is vezethet. Mivel az alkoholfogyasztás gátolja a megfelelő véráramlást, a férfiaknál merevedési zavart okozhat, míg a nőknél megzavarhatja a menstruációs ciklust, ami ovulációt idézhet elő. Ha tehát leteszed a poharat, azzal nemcsak a vérnyomásod javulhat, hanem (férfiként) a szexuális teljesítményed is.

4. Megszűnik az alkohol által okozott arcpír

Ha valami nem stimmel a májaddal, az a bőrödön is látszani fog, így az italozás csak ront a helyzeten. Mivel az alkohol elősegíti a hisztamin felhalmozódását, amiről úgy tartják, hogy kitágítja az ereket, súlyosbíthatja az arc kipirosodását is – különösen azoknál, akik hajlamosak a rosaceára.

Az alkoholfogyasztás abbahagyása enyhítheti a bőrpírt.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az alkohol vizelethajtó hatású, ami azt jelenti, hogy fakóvá és dehidratálttá teheti a bőrt. Bár eltarthat egy darabig, mire a bőr újra hidratálttá válik, az alkoholfogyasztás elhagyása javíthatja megjelenését, és visszaadhatja régi ragyogását.

Ha leállsz az ivással, szebb lesz a bőröd
Ha leállsz az ivással, szebb lesz a bőrödYana Tikhonova / Getty Images Hungary

5. Javul az alvásminőség

Lehet, hogy úgy érzed, hogy az alkohol segít elaludni, de cserébe felborítja az alvásciklusodat, ezért ha iszol, másnap biztosan nem fogsz kipihenten ébredni. Újabb érv amellett, hogy megbarátkozz a józansággal, vagy legalább a mértékletességre törekedj.

6. Csökkennek a depressziós tünetek

Azoknál, akik sokat isznak, 40 százalékos eséllyel jelentkezik a depresszió vagy annak jellemző tünetei. Az alkoholfogyasztás ugyanis olyan genetikai markereket vált ki, amelyek növelik a depresszió kockázatát. A tanulság: ahelyett, hogy alkoholba fojtanád a bánatod, a problémáid gyökereit próbáld kezelni. Az is természetes, ha egyedül nem sikerül, ebben az esetben ne félj szakemberhez fordulni segítségért.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra