Rotschild Klára – A divat királynője, akit a hiúsága vitt a sírba

rotschild-klára-borító
Ványik Dóra

Életében is legendák övezték, amelyek közül – utólag kiderült – jó néhányat ő maga talált ki. Már a 30-as években értett ahhoz, hogyan kell énmárkát építeni, ennek és befolyásos vásárlóközönségének köszönhetően a történelem viharai sem tudták megtörni sikerét.

Amikor jól csengő neve miatt rákérdeztek, hogy Klára nemesi származású-e, mindig azt válaszolta: nem, de hívhat a divat királynőjének. A hatvanas években már turistacsalogató látványosság volt a szalonja, 40 évig volt a csúcson a kelet Diorja. Tervezett ruhát Horthy menyének, Kádár János feleségének és az egyiptomi uralkodó édesanyjának is. Amikor a harmincas években az olasz király Magyarországra látogatott, minden főúri házból Rotschild-kreációt rendeltek. 

Kártérítésből lett a szalon

Ő maga hintette el a fülekben azt a történetet, hogy szó szerint a szabóasztalon született. Valójában nem pontosan így történt, de akár meg is eshetett volna, hiszen szülei szalont vittek, ahol már gyerekkorában magába szívta a szakma szeretetét. Ez a tény azonban megcáfol egy másik mendemondát, miszerint ő maga sem szabni, sem varrni nem tudott. Mivel a család minden tagja besegített a műhelybe, egészen biztos, hogy – Coco Chanelhez hasonlóan, aki állította, hogy egy tűt nem tud befűzni – valójában értett a szabómesterséghez. 

Saját szalont 1934-ben – 31 évesen tudott nyitni –, amelyet egy nagy port kavaró botránynak köszönhetett. A kor egyik aranyifjúja, Somogyi Pál Károly ugyanis egy váltót állított ki édesapja, Rotschild Ábrahám szalonjában, hogy színésznő szereleme ruháit kifizesse. Amikor Klára felkereste a férfit, hogy egyenlítse ki a számlát, válaszként alaposan megrángatta – más források szerint meg is verte – a védtelen lányt. A későbbi divatdiktátor az eset után pszichiátriára került, ám amikor elhagyhatta a kórházat, azonnal beperelte Somogyit. A kártérítésnek köszönhetően aztán a Deák tér 3-as szám alatt, a félemeleten megnyithatta saját ruhaszalonját, amely egy év alatt a legkedveltebb lett a városban. A kor elvárásaihoz képest későn, 28 évesen ment férjhez Glückstahl Pál utazóügynökhöz, aki textilekkel kereskedett. 

Egy híres menyasszonyi ruha… és egy másik

Sikerének egyik titka az egyik legjobb vevője, gróf Edelsheim-Gyulai Lipótné volt, aki mind a négy gyönyörű lányát Rotschild-ruhában adta férjhez. A legnagyobb érdeklődés Ilona lánya kézfogóját kísérte, hiszen ő Horthy Miklós fiához ment feleségül.

Horthy menye Rotschild menyasszonyi ruhában Fotó: MNM Történeti Fényképtár
Horthy menye Rotschild menyasszonyi ruhában Fotó: MNM Történeti Fényképtár

Volt azonban egy másik híres esküvő, amellyel kapcsolatban szintén állította, hogy ő készítette a menyasszonyi ruhát: Faruk egyiptomi király fiának esküvőjén. Utólag azonban kiderült – és ezt a magyar újságok is megírták , hogy az ara valójában egy párizsi szalonból rendelte a ruhakölteményt. Ekkor Rotschild Klára módosított a történetén, és már úgy mesélte, hogy a násznép több tagjának ő gondoskodott a ruhájáról. A róla készült fotókon gyakran látszik egy széles, arany karperec, erről azt mesélte, hogy magától az egyiptomi uralkodótól kapta, hálája jeleként a már említett menyasszonyi ruháért. Simonovics Ildikó  aki Rotschild Klára életét kutatja, és négy éve lenyűgöző kiállítást készített a divatdiktátor életéről a Magyar Nemzeti Múzeumban –, a karperecet kézben tarthatta, és egy szakemberrel meg is vizsgáltatta: kiderült, hogy – míg az esküvő 1938-ban volt – az ékszer legkorábban 1939-ben készülhetett, és Törökországból származik. Az viszont tény, hogy az esküvő után fél évvel Faruk édesanyja és testvérei valóban meglátogatták Rotschild szalonját, és Nazli rendelt is tőle.

A divat királynőjének kreációi az életéről szóló kiállításon Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
A divat királynőjének kreációi az életéről szóló kiállításon Fotó: Magyar Nemzeti MúzeumKardos Judit

A kor vezetőinek feleségét öltöztette 

Magas rangú pártfogóinak köszönhetően a zsidótörvények miatt sem kellett megválnia a szalonjától, bár, hogy biztosan ne vegyék el, Podmaniczky Ilona bárónőre íratta. Csak akkor hagyta abba a munkát, amikor a szalont 44-ben bombatalálat érte, 1945 nyarán azonban már újranyitott. 1949 decemberében, az államosítás idején – valószínűleg valamelyik vendégének közbenjárására –, először az Állami Textilkereskedelmi Vállalat egyik Váci utcai boltjának élére került, majd 1956-ban a Különlegességi Női Divatszalon vezetője lett a híres Váci utca 12.-ben, amely aztán néhány év múlva megkapta a Clara nevet. Arra gondosan ügyelt, hogy mindig a kor vezetőinek feleségeit ültesse bemutatóin az első sorba, így aztán nem meglepő, hogy Kádár János és Tito felesége, sőt, még a Szovjetunió külügyminisztere, Gromiko neje is a Rotschildből rendelt. De itt varratott ruhát többek között Darvas Lili, Váradi Hédi és Psota Irén is. És bár pályája során gyakran érte a vád, hogy valójában csak a párizsi divatot utánozza – évente legalább kétszer utazott a francia fővárosba –, kereskedői vénájához és diplomáciai érzékéhez nem férhetett kétség. 

A híres Clara szalon Fotó: Fotepan/Szabó Lóránt
A híres Clara szalon Fotó: Fotepan/Szabó Lóránt

Évente két bemutatót tartott a kor legelegánsabb helyein, többek között a Gundel étteremben. Utoljára 1976 szeptemberében aratott itt sikert, ám akkor már borzasztó fájdalmakat állt ki. Két évvel korábban – a híresen hiú divatkirálynőn – kezdetleges fogimplantációs műtétet hajtottak végre. Szervezete azonban nem fogadta be az idegen testet, és amellett, hogy rendre kilökődtek a fogak, még folyamatos gyulladásban is volt az állkapcsa. A keleti blokk divatvilágának legfényesebb csillaga csillapíthatatlan fájdalommal küzdött, melynek tragikus hirtelenséggel vetett véget 1976. november 13-án. Ahogyan életét, úgy halálát is legendák lengték körül – sokan merényletet, gyilkosságot hittek a háttérben. (Címlapfotó: index.hu)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra