Új pénzt vezetnek be Magyarországon

GettyImages-527847360

Az új pénzérme tegnap került forgalomba, azonban a mindennapokban nem valószínű, hogy fizethetünk is vele. A 3000 forintos érme igazi kuriózum.

A pákozdi csata évfordulója alkalmából bővült a nemzeti emlékhelyeket bemutató pénzérmék sora. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc első győztes csatájának 175. évfordulóján kiadott 3000 forint névértékű emlékérmén a pákozdi Katonai Emlékpark felülnézeti képe mellett a győzelmi obeliszk is látható.

A Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére még 2014-ben indult a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat, melynek tizedik elemeként jelent meg tegnap a pákozdi érme. Az emlékérmét Molnár Mercédesz Dorisz szobrászművész tervezte. 

Az 1848–49-es szabadságharc első győztes csatájára emlékeznek a pénzzel
Az 1848–49-es szabadságharc első győztes csatájára emlékeznek a pénzzelI love takeing photos and i thin / Getty Images Hungary

Az emlékérme 3000 forintot ér

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely az 1848. szeptember 29-i, pákozd–sukorói csata tiszteletére és emlékére készült el 2010-ben. A csata emlékeként a helyszínen még 1951-ben állítottak fel egy obeliszket, ami köré a Magyar Honvédség történetét bemutató emlékparkot alakítottak ki 13 évvel ezelőtt. Pákozd így nemcsak egy győztes csata, hanem a magyar katonai történelem és a Magyar Honvédség közös, központi emlékhelye. Doni kápolnája a második világháború magyar hősi halottai, míg a békefenntartók emlékműve az idegen földön békét fenntartó magyar katonák áldozatvállalása előtt tiszteleg.

A pákozdi csata 175. évfordulójára a Magyar Nemzeti Bank bronzpatinázott emlékéremmel emlékezett meg, melyet bárki megrendelhet a Pénzverde oldalán, illetve személyesen is megvásárolhat a Magyar Pénzverő Zrt. budapesti érmeboltjában. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek