Miért drága az avokádó?

Az avokádó olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra és kiváló antioxidáns. Gazdag rostokban, káliumban, foszforban, vasban, telítetlen zsírsavakban, B6- és E-vitaminban. Csokis puding, reggelik, saláták, szószok és kenyérfeltétek is lehetnek belőle, vagyis sokszor csak lehetnének, ha nem kerülne ennyibe. De miért ennyire drága az avokádó?

Ja persze, mert messziről érkezik hozzánk? Éppen úgy, mint a kivi, a narancs, a citrom, a banán és sokszor még a paradicsom is, amiknek az ára mégsem ennyire magas. Akkor miért pont az avokádó ilyen drága?

A Mexikóban őshonos, semleges ízű, fényes, zöld külsejű, éretten ráncos, körte formájú gyümölcs fogyasztása akkora trend, hogy hazájában és Dél-Amerika egyes részein ma már erdőket irtanak ki azért, hogy a helyükre ültetvényeket telepíthessenek. Új-Zélandon egyenesen bűnözési hullámot indított el az avokádóhiány néhány éve. 

Na de miért ilyen drága az avokádó?

Több oka is van, és ezek közül csak kettő a magas kereslet és az, hogy nem a szomszédban terem. Az ár alakulásában az is közrejátszik, hogy a z avokádó termesztése rengeteg vizet igényel, hétszer annyit, mint a paradicsomé, ám egyes termőhelyein gyakori a szárazság, így az ára is emelkedik. A hol van belőle elég – például Chilében –, ott sem jobb a helyzet: az állandó öntözés a talajvíz mozgását  tette tönkre.

És ez még nem minden:  Mexikóban a termesztés legnagyobb része az egyik bűnszervezet ellenőrzése alatt áll, amely a gazdákat évek óta arra kényszeríti, hogy adjanak neki az eladásra szánt termésből. Az avokádót a helyiek zöld aranynak nevezik, mivel mára több pénz származik belőle, mint a marihuánakereskedelemből. Így hát minden adott ahhoz, hogy kedvencünk egy kicsit drágábban érkezzen hozzánk a narancsnál. 

Arról, hogy az avokádó gyümölcs-e vagy zöldség, jó hangos vitákat lehet folytatni. Ahhoz, hogy te nyerd, itt a válasz: botanikai szempontból gyümölcsnek számít, akárcsak a paradicsom. Azt egyébként tudtad, hogy smoothie-hoz is felhasználhatod?

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.