Így lehet rengeteget keresni a semmittevéssel

Mármint valakinek – neked valószínűleg marad a heti 40 óra. Újabb mémtöri: a műfaj alfája az internet őskorából, a gonoszul csintalan mosoly, amit az emberiség örökre megjegyzett.

A trollfész nemcsak hogy a leghíresebb, de a legnagyobb bizniszt hozó mémfajta, amely 2008-ban indult útjára, amikor egy oaklandi illusztrátor, Carlos Ramirez rövid képregényt rajzolt, hogy ábrázolja „a trollkodás céltalan természetét”. A képet ez év szeptemberében feltöltötték a deviantART nevezetű művészeti közösségi oldalra. A művész hozzátette, képregényhőst próbált alkotni Rape Rodent, azaz Erőszakoló Rágcsáló néven, ebből született ez a korcs arc.

A következő hónapokban Ramirez rajza rendkívül gyorsan vált ismertté és az internet trolljának univerzális emoticonjává, hamarosan pedig a cool face nevet aggatták rá. Nem sokkal később az Urban Dictionary szócikkében már trollface-ként hivatkoztak rá, és ezzel a névvel lett széles körben ismertté: számtalan közösségi oldal népsége készítette el a saját, a trollkodás mesterségét csúcsra járató képeit.

A mém, ami tejel

2011 júliusában egy e-mail képernyőképe járta körbe a Redditet, amelyben Carlos Ramirez a trollfész jogtalan felhasználását említi egy bizonyos fórumon, majd követeli a törlését. A művész ugyanis levédette alkotását, a hivatalos dokumentumokat még csatolta is leveléhez.

Persze a Reddit online társadalma nem futamodott meg, de a Whynne álnéven fórumozgató Ramirez is válaszolt a posztolt e-mailre: „Tudjátok, mi tesz boldoggá még? Széttrollkodni a Redditet, és látni ezt a szarkavarást, ami kialakult belőle.”

Ugyanakkor Ramirez teljesen komolyan gondolta, hogy az ő tulajdonát képezi a kép, az internet nem tudta teljesen „államosítani”. Pár évvel később egy online videójátékot töröltek azért, mert felhasználta a híres trollfész rajzát.

2015-ben interjút is készített vele egy online magazin, amelyben Ramirez elmondta, hogy összesen eddig körülbelül 100 ezer dollárt keresett a mémmel különféle felhasználások miatt. A fent említett játékkal kapcsolatban is megszólalt:

„Az emberek szólnak, ha a trollfészemet valahol felhasználják. Ránézek, de ha kis dolog, akkor nem zavar. Túl sok lenne nekem is, és amúgy is, az emberek szórakozzanak. Ha nem lesz belőle pénzük, akkor nem nagy dolog.

De ha egy játékot tesznek közzé egy közkedvelt platformon úgy, hogy az én képemet használják hozzá, akkor azt kevésbé lehet figyelmen kívül hagyni.

Egyet lehet vele érteni, ugyanakkor támadni is lehet. Kié egy mém? Az alapvető jogok szerint természetesen van egy alkotó, főleg, ha filmből vett jelenetről van szó. De azt saját tulajdonba helyezni, ami az internet népe által állandóan mutálódik és szinte lekövethetetlen?!

Oszd meg másokkal is!
Mustra