Túrázz a föld felett, a legszebb magyar lombkoronasétányokon!

Túráztál már több méter magasan, a lomkoronák szintjén? Ha nem, most itt az ideje. Olyan hazai tanösvényeket ajánlunk, ahonnan egy másik nézőpontból ismerkedhetsz meg az erdei élettel.

Még novemberben is nyakon csípheted a lombhullást. Az ősz egyik leggyönyörűbb jelensége, amikor átfúj az erdő fáin a szél, és záporként hullanak alá a színes levelek. A hazai lombkoronasétányokon új perspektívából tapasztalhatod meg, ahogy egy új szintről láthatsz rá az erdei élővilágra is.

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

A Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetében, a monostort körülvevő parkerdő fölé nyúlik a halat formázó, 80 méter hosszú lombkorona-tanösvény, amely kilátóként is működik. Legmagasabb pontja 14 méteren fekszik, lábánál a falu piros tetős házai és a környező mezők, földek terülnek el. A környéken látogatható még az erdei tanösvény és a Boldog Mór-kilátó. A lombkorona-tanösvény kerekesszékkel is bejárható, belépőjegy nincs.

Sás-völgyi lombkoronasétány

A Nyugat-Mecsekben, a Hetvehely mellett fekvő Sás-völgyben épült lombkoronasétányt a faluból közelítheted meg, a piros négyzetet követve mindössze 2,5 kilométeres sétával. A 6 méter magasan fekvő, 50 méter hosszú sétány mentén elhelyezett tájékoztatók segítségével megismerheted a fák élővilágát. A túraútvonalon a gyerekek kipróbálhatják az odú- és fészektanoda rájuk méterezett gólyafészkét, cinke- és denevérodúját. A látogatás ingyenes.

Kaszói lombkoronasétány

A Somogy megyei Kaszó központjából 10 perc sétával juthatsz el a 10 méter magad és 124 méter hosszú lombkoronasétányhoz. A kis pihenőknél kihelyezett táblákról az erdei életről tájékozódhatsz, ha szerencsés vagy, a sétány végén található lesből pedig akár az erdőlakókat is megfigyelheted. A tanösvény megtekintése ingyenes.

Makói lombkorona-tanösvény

A Maros jobb partján található 8-10 méter magasra épített, 200 méter hosszú tanösvényt az építmény parkolójából közelítheted meg. A 10 állomásos sétányon helyet kapott függőhíd, Hagymaterasz és óriás csőcsúszda is, melyet 200 forintért vehetsz igénybe. A kialakított tíz állomáson többek között a Maros hullámtéri erdeiről, az énekes- és ragadozó madarakról, a levegőben terjedő magvakról, spórákról, pollenekről és a lombkoronák éjszakai életéről tudhatsz meg többet. A tanösvény eső esetén zárva tart, ősszel októberig látogatható, tavasszal ismét áprilisban nyit.

Lengyel-annafürdői lombkorona-tanösvény

A 30 méter hosszú és 8-10 méter magas lengyel-annafürdői lombkorona-tanösvény a Sasfészek-kilátóhoz kapcsolódik. A sétány interaktív eszközökkel mutatja be az erdei élővilágot. A környéken kis tó, erdei játszótér és piknikezőhely is található. Az ösvényre nincs belépő, csak a parkolásért kell fizetni Annafürdőn.

Erzsébet-ligeti lombkoronasétány

Gyomaendrőd határában a Hantoskerti-holtággal körülvett földrészen található 15 méteres magasságban az Erzsébet-ligeti lombkoronasétány és kilátó. Ide a teljes árú belépő 500, a kedvezményes 400 forint, jegyet a helyszínen válthatsz.

Ipolytarnóci lombkoronasétány

Az ipolytarnóci természetvédelmi terület játszótere melletti lombkoronasétány az igazi kalandoroknak kínál élményt. Az ösvény alsó szakaszán található kilátó és csúszda biztosítás nélkül, a felette futó szint azonban hevederes biztosítással járható be. A 150 méter hosszú, 8-10 méter magasan található függőhidakon át a Tuzson-toronyból indul a túra 10 és 15 óra között. Belépőket a fogadóépület pénztárában válthatsz, a sétajegy 500, a lombkorona-kiegészítő jegy szintén 500 forint. A terület november 11-ig tart nyitva, legközelebb márciustól látogatható.

A Karcagi Parkerdő lombkoronasétánya

A Karcagi Parkerdő 6 méter magas és 314 méter hosszú lombkoronasétánya 40 interaktív állomáson mutatja be a környék élővilágát. A minden évszakban látogatható tanösvény mellett padok és játszótér is található. A bejárása ingyenes.

Mustra