Minek nekünk Tony Stark, amikor itt van a Gazdagréti Batman!

Unod már, hogy minden amerikai szuperhősökkel van tele? Hogy elfeledkezünk az igazi magyar értékekről és a hazai ízekről? Hogy Gotham árnyékában eltűnik Gazdagrét? Hogy a hollywoodi effektek elveszik a teret a balatoni pofonosztótól? Ha ezekre a kérdésekre dobban a szíved, akkor neked írtuk ezt a cikket!

Tudvalevő, hogy a rendszerváltás nemcsak politikai, de kulturális változást is hozott. Már előtte is tekingettünk a Nyugat felé, persze csak az osztrák adókról felvett és aztán tovább másolt kazettákon keresztül, de a Terminátor azért németül is menő volt. Aztán egyszerre viharként söpört végig országunkon a Nyugat szele, s lassanként eltűntek a magyar szuperhősök. Pedig ők mindmáig köztünk élnek!

Csak a hollywoodi hősökkel van tele a mozi
Csak a hollywoodi hősökkel van tele a moziT.C.D / VISUAL Press Agency / Northfoto

A magyar tenger Bud Spencere

A hazai közönségnek nem volt elég az olasz pofonosztó, kellett nekünk Ötvös Csöpi és Kardos doktor párosa is, akik földön-vízen-levegőben is megtesznek mindent azért, hogy a Balaton partjain garázdálkodó gaztevőket rács mögé dugják. Először egyébként kételkedve nézték „fentről” a bunyózó magyar nyomozó történetét, sőt a vezetés nem is engedte A Pogány Madonnában, hogy a bűnöző magyar állampolgár legyen.

Szocialista ember ugyanis nem lehet ilyen.

A nyelvi akadályok miatt persze külföldi sem lehetett, így egy nyugatra emigrált magyarban találták meg a megoldást. Bujtor István egy rádióinterjúban egyébként elárulta: annak idején maga Bud Spencer mondta neki, hogy csináljon egy „piedonés” filmet itthon, így ült aztán a rendezői székbe mind a hét alkalommal.

Az ötlet bevált, A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba remek nosztalgikus szórakozást nyújtanak, még akkor is, ha a három Zsaruvér és Csigavér-filmre azért kevésbé szívesen emlékszünk.

Nem ő választotta a Batman-életet, a Batman-élet választotta őt

Ő csak egy hétköznapi nyomdász. Családapa, szerető férj, aki sosem gondolta, hogy óvó szárnyával valaha Budapest egyik legfontosabb lakótelepét fogja védeni. Nem gondolta, hogy életek és sorsok fognak függeni tőle. És nem gondolta, hogy feleségének éppen 10 ezer forint dugipénze lesz egyszer, amivel ő majd be tud szállni az internetbe.

A Szomszédok igazi sztárja, Vágási Feri nem ismeri szüleit, árvaként nevelkedett, állami gondozásban (ne feledjük, az amerikai Batman, Bruce Wayne is szülők nélkül nevelkedett!). Ahogy a denevérember, úgy Feri is mindig ott terem, ahol épp baj van. A Gazdagréti Batman feltette életét arra, hogy megóvja szeretett szomszédságát a katasztrófáktól és tragédiáktól, hogy egy szép, új világot hozzon el. Bár néha úgy érzi, ez még messze van, ő sosem fogja feladni! Amíg pedig ő jelen van, addig van remény. Idézzük hát Batmant:

„Van úgy, hogy az igazság nem elég, és az emberek többre vágynak. Hősökre van szükségük, akiknek feltétel nélkül hihetnek.”

Kill Bill: A kezdetek

Mondjuk ez lehetne a Linda másik címe, ha azt képzeljük el, hogy a sikoltozásáról híres magyar taekwondo mester Beatrix Kiddo fiatalkori énje. Bár lazán vett ez a kapocs, a kifogyhatatlan lendület, ami e két karakterből árad, szinte ugyanolyan erővel bír. Céljuk persze más, hiszen míg Beatrix – vagy nevezzük a Menyasszonynak – Billt akarja megölni, mert az lemészárolta férjét és családját, addig Linda még kissé hebrencs módon fut a gazfickók után. Jellemük ugyanakkor rendkívül hasonló: a távol-keleti szellemiség, amely mindkettejüket körüllengi, kézzelfogható és egyértelmű kapcsolat köztük.

Feltesszük ezért a merész kérdést: vajon lehetséges-e, hogy Linda a Kill Bill előzménysorozata? Vagyis pontosabban: a Kill Bill a Linda folytatása? Vajon lehetséges-e az, hogy az egykoron őszinte csodálattal és jóért való küzdelemmel felvértezett Linda Szerednyey Béla Zsigulijából kiszállva az élet cudar útján megtépázott Menyasszonnyá alakul át? Meredek teóriák ezek, legszívesebben megkérdeznénk Gát Györgyöt és Quentin Tarantinót, mit gondolnak erről.

Az űr, a legvégső határ

Ennek végtelenjét járja az Haldor-01 űrhajó, melynek feladata, hogy megvédje a dexek és színek eredetéről szóló tanításokat, mellyel el lehet érni a mindenség úrnőjét, Xéniát. Aki nem követte az Űrgammákat, az most nem értett ebből semmit. A '90-es évek Magyarországára is eljutott a Star Trek, népszerűségét azonban már megelőzte az MTV nagy horderejű ifjúsági sorozata. Az, hogy rajongás övezte, nem kifejezés: az ország lázban égett Xénia iránt. Szó szerint. 1996-tól 1998-ig 75 ezer fős Xénia Láz Egyesület alakult, ezt pedig csak egy csúf politikai botrány tudta derékba törni, mikor a sorozat kapott egy erős balos hátszelet.

Ennek ellenére persze kitörölhetetlen élmény Sörös Sándor (a.k.a. Dexter, illetve Kirk kapitány) és Szombathy Gyula (a.k.a. Sziniszter, illetve Spock tiszt) Haldor-01-es hajójának kalandjai a budapesti fiatalokkal (a.k.a. Zolgok), és bár ez egy jóval sekélyesebb szinten mozgott, mint a néhol filozofikusabb Star Trek, a kapcsolódás elkerülhetetlen volt. A magyar Enterprise mindig is a Haldor-01-es lesz.

A magyarok mindenben az elsők

Persze, hogy ismered ezt az örök igazságot. Ki volt az a német juhászkutya, aki számtalan betörést, lopást, bűntettet kiszimatolt (before it was cool)? Aki töretlen kitartással kapta el a gazfickókat és veszélyt nem ismerve védte gazdáját. Aki talán a legnépszerűbb magyar állat a TV Maci után. Merthogy nem Rex felügyelőről van szó, hanem Kántorról, a rendőrkutyáról. Csupati főtörzs kutyája csupán öt részt ért meg, ám éppen elég benyomást tett a világra, hogy aztán az osztrákok 1994-ben a tévék képernyőjére küldjék a saját Kántorukat, Rexet. A két sorozat kapcsolódása természetesen nincs megerősítve, de mi szilárdan hiszünk abban, hogy ezt is mi adtuk a világnak. Az igazi Kántor egyébként több mint 1 millió forint értékű lopott értéket szerzett vissza (ez az '50-es és '60-as évekbeli forint értékén rendkívül magas ár), sőt a jegyzőkönyvek arról is beszámolnak, hogy 78 ezer kilométert tett meg nyomkeresés közben. 1964-ben hunyt végül el, 11 évnyi szolgálat után. Legenda!

 

Kántor és Csupati
Kántor és Csupati

Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk

Tele vagyunk hősökkel. És persze bűnözőkkel. Minek Hollywoodig mennünk a Tony Starkért, amikor itt van nekünk Sándor Mátyás? Miért szaladunk a moziba a Mad Maxért, amikor nálunk Józsi uralja az országutakat az úthengerrel? Izgatottan várjuk az új Aquaman filmet, miközben bármikor elővehetjük Borus Demeter, a dunai hajós kalandos történeteit… Talán éppen ideje, hogy egy magyar Bosszúállók-filmet gyártsunk, ahol az egész hazai szuperhősbrigád összegyűlik és legyőzi a gonoszt. Valaki megtenné, hogy megpályázza az ötletet a Filmalapnál?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek