Szégyelled, de te is nézted ezeket a sorozatokat

Egyre távolabb van már az a boldog 90-es évek, amikor az internet zajától messze a tévéképernyők előtt tengettük délutánjainkat. Nemrég a magyar vetélkedők felett nosztalgiáztunk, most a kedvenc tengerentúli tinisorozatokból gyűjtöttük össze a legjobbakat.

Valószínűleg ma már nem minden esetben lennénk büszkék arra, hogy ezeken a sorozatokon függtünk. Mert hát bonyodalmaik egyszerűek, mint egy bot, néha nevetségesek is, karaktereik sablonosak és igazából megfogalmazni sem tudjuk pontosan, miért is ültünk órák hosszat előttük. Most, hogy felülünk újra a nosztalgia robogó vonatára, nézzük meg, mik is voltak a 90-es évek legnépszerűbb tinisorozatai!

Dawson és a haverok

A 6 évadot megélt filmsorozat négy, életét egy massachusettsi fiktív kisvárosban tengető barát történetét mondja el. Az első négy évad gimis éveikről, az utolsó két széria pedig egyetemi kalandjaikról szól. A sorozat azért is volt emlékezetes, mert a könnyed kalamajkák mellett előszeretettel szólaltatta meg főhőseit filozofikus témákban. Dawson és gangje gyakorta beszéltek „az élet nagy dolgairól”, mint a szerelem, a lét és a halál. Tudvalevő még, hogy ez a sorozat tette népszerűvé a később három Oscar-díjra jelölt Michelle Williamst, valamint a pocsék színészi képességeiről elhíresült Katie Holmest is. Idehaza 1999 szeptemberétől láthattuk a képernyőkön.

 

Beverly Hills 90210

Tinédzsernek akkor sem könnyű lenni, amikor a gazdag Beverly Hillsben laksz. Ezt bizonyítja Brenda és Brendon, akik Minnesotából költöztek át a kaliforniai városba. Volt szó szerelemről, barátságról és bár limonádé üzemmódban, de érintette az alkohol, a kábítószer, a nem kívánt terhesség és a tinédzserlázadás témáit is. Főszereplői igazi ikonokká váltak világszerte, ami nem csoda, hiszen a Fox csatorna legnézettebb műsora volt 1991-ben, és számtalan külföldi tévéadó is megvásárolta a jogokat (itthon is felváltva vetítették a kereskedelmi csatornák). A sorozat majd’ 300 epizódot ért meg 10 éven keresztül és természetesen a jó bizniszszaglású producerek nem nyugodtak: évekkel később folytatás és spin-off sorozatok is készültek, mint például a hasonlóan népszerű és hét éven keresztül futó Melrose Place.

Buffy, a vámpírok réme

A természetfeletti lények tévéuralma újabb és újabb hullámokban rohanja meg a világot. Így volt ez az ezredforduló környékén is, amikor a tinédzserek képzeletben Buffy mellett harcoltak a sötétség erőivel szemben. Ő ugyanis egyértelműen az emberiség védelmezője, az iskolapadból elvágyó fiatalok pedig könnyen azonosultak a természetfeletti erőkkel felruházott lánnyal. Buffy történetei ugyanakkor más tónust is vetnek, a könnyed tinisorozat mögött néhol egészen bátor horror lapul, ami bár felnőtt szemmel nem tűnik komolynak, gyerekként azért bennünk tartotta az izgalmat. Persze nem a tinédzserproblémákért kapcsoltunk ide, a Buffy egy egészen pörgős, lendületes sorozat volt, ami a címszereplőt megformáló Sarah Michelle Gellart végül valódi sztárrá tette. Érdekessége egyébként, hogy ebben a sorozatban használták először mozgóképen a „google it” kifejezést, amivel az ezredfordulón azért igencsak meghaladta a korát. A Buffy hét évadot ért meg, manapság pedig - nem mellesleg - éppen újra akarják gyújtani a sorozat rakétáit.

 

Szívtipró gimi

Sokan gondolják a tinisorozatok tinisorozatának, minden benne van ugyanis, amire a nagybetűs élet küszöbén toporgó fiatalnak szüksége van. A Beverly Hills 90210 ausztrál verziójának is szokták titulálni, ám míg Amerikában főhőseink a csillogó-villogó életben lubickolnak, itt egy földhöz ragadtabb közegben róják gördeszkáikkal az utcákat. Így sokkal inkább élethűvé és valóssá válik a Hartley High középsuli diákjainak élete, ráadásul a sorozat egy olyan, periférián levő közeget mutat be, ahol a zűrös családi helyzetek miatt hamarabb felnőnek a gyerekek. A sulis bonyodalmak és sablonos szerelmek mellett itt is teret kapnak olyan komoly témák, mint a másság, az örökbefogadás, a drog- és alkoholproblémák, és mindezek nem szájbarágósan, hanem épp ellenkezőleg: a Szívtipró gimi nem éppen leányálom közegébe kirakósként illenek bele. Mindenre elszánt hőseinket hét évadon keresztül követhettük a tévén: idehaza a Magyar Televízió sugározta éveken át.

Sabrina, a tiniboszorkány

A különleges képességekkel megáldott tinihősök korántsem merültek ki Buffyban: Sabrina története igazi szituációs komédiába ágyazott fantasy. A tiniboszorkány 16. születésnapján fedezi fel valódi kilétét, illetve azt is, hogy családja több tagja is mágus. Kiderül az is, hogy a macskája egy száz évre elátkozott boszorka, aki büntetését tölti az állat testében, miután világhatalomra akart törni. A Sabrina, a tiniboszorkány, bár természetfeletti lényeket vonultat fel, konfliktusai többnyire mégis hétköznapiak, a boszorkánylét csupán fűszerezése a tinédzserélet jól ismert fejezeteinek. A sorozat népszerűségéből adódóan a Netflix idén egy sötétebb tónussal megáldott, és okkultizmussal rendesen teletűzdelt folytatást gyártott Chilling Adventure of Sabrina címmel, amit október 26-tól láthatunk.

A 90-es évek számtalan örök érvényű kincset dédelgetett az utókornak. Manapság - amikor a tévé lassan lekörözi a mozit -, ezeket a tévésorozatokat talán már csak nosztalgikus mosollyal tudjuk megnézni. Egy ilyen visszatekintés viszont mindig érdekes konklúzióval járhat, hiszen látjuk, miben változott a világ és főleg a tinédzserek mindennapjai, szokásai. Ebben az évtizedben még okostelefon nélkül szocializálódtak a fiatalok és jobbára internet nélkül nőttek fel. Ezek az ikonikus sorozatok pedig korlenyomatként működnek, és őrzik – ha csak felületesen is - ennek a generációnak a stílusát és életfelfogását.

Őszintén, te melyiket nézted anno ezekből?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek