4 nap a Balaton-felvidéken: tippek, látnivalók, programterv!

Bár a Balaton környékén a nyári kánikulában meg sem lehet moccanni, ősszel mégis hirtelen mellőzötté válik a kedvenc tavunk - méltatlanul. Ugyanis egyre többen dolgoznak azon, hogy a hidegebb évszakokban is izgalmas úti cél legyen.

Épphogy kezdetét vette az ősz, mi már azt számoljuk, hogy mikor pihenhetünk egyet karácsonykor. Ennek valószínűleg a hirtelen támadt hideg is okozója lehet. Szerencsére azonban nem kell sokat várnunk, hogy szusszanhassunk egyet, ugyanis idén október 23. egy négynapos hosszú hétvégével ajándékoz meg minket. Mi meg is terveztük, hogy hogy nézne ki az ideális minivakációnk a Balaton-felvidéken - ezúttal strandolás nélkül.

Első nap: Bemelegítő kirándulás Tihanyban és nagyvázsonyi várlátogatás

Kezdd a napot Balatonfüreden, és reggelizz bőségesen, ugyanis napközben szükséged lesz az energiára. A kikötő melletti Karolina Kávéházban békebeli hangulatban tál omlettet vagy roppanós virslit, ha pedig édesszájú vagy, akkor feltétlenül meg kell kóstolnod a Karolina nagymama örökségéből merített süteményeket. Feljebb a városban, a Zsigmond utcában a századfordulót idéző, kávéházi miliőben kortyolhatod el a kávédat egy szelet klasszikus torta vagy pogácsa társaságában a Bergmann Cukrászdában.

Tihany a Balaton északi partjának kihagyhatatlan állomása.
Tihany a Balaton északi partjának kihagyhatatlan állomása.Shutterstock

Ideje felhúznod a túrabakancsot, a part menti úton negyed órányi autóútra ugyanis a Tihanyi-félsziget természeti csodái várnak. Parkolj a Belső-tónál, és indulj kirándulni a gejzírkúpokhoz és barátlakásokhoz, vagy akár túrázd körbe az egész tavat. A Tihanyi apátságtól bámulatos kilátás nyílik a Balatonra, és ugyan a beépítések miatt a híres tihanyi visszhang nem válaszol majd, ha a völgybe kiabálsz, de a környéken rengeteg éttermet találsz, ahol felmelegedhetsz és megebédelhetsz. Mi a rusztikus Régi Idők Udvara Skanzent és Éttermet ajánljuk, ahol régi, paraszti berendezési tárgyak között nevezhetsz be egy magyaros ebédre.

Délután vedd célba Nagyvázsonyt és a Kinizsi-várat, az egyik leghíresebb középkori erődítményt, ahol egykor maga Kinizsi Pál lakott. Teljes áron 900, kedvezményesen pedig 690 forintért válthatsz jegyet. A toronyból beláthatod a környék erdeit és mezőit, és talán kedvet kapsz a pálos kolostorhoz, az Ilona kápolnához és a Szent Erzsébet kolostorromokhoz vezető körtúrához is.

Második nap: A Balaton-felvidéki állat- és növényvilágtól a Tapolcai-tavasbarlangig

Vasárnap reggel irány a káptalantóti Liliomkert piac! Ha szereted a kézműves termékeket, a helyi finomságokat és a régiségeket, mindenképpen ott a helyed Magyarország egyik legelbűvölőbb piacán. Érdemes korán érkezned, ugyanis délelőtt már élet-halál harc folyik a szabad helyekért a parkolóban. Attól azonban biztosan nem kell tartanod, hogy csak hűlt helyét találod a standoknak, az árusok esőben és fagyban is mindenkit széles mosollyal várnak. A piacon reggelizni és kávézni is tudsz.

Ugyan a második nap a könnyű sétáké, nem árt, ha kényelmes cipőt húzol. Szentbékkállán ellátogathatsz a kőtengerhez. A rövid körkirándulás legizgalmasabb pontja az ingókő: a tíz tonnás sziklatömb csak három ponton támaszkodik az alatta levő kőre, ezért ha ráállsz és teljes testsúlyodat bevetve nekigyürkőzöl, néhány centiméternyit elmozdíthatod.

A gyerkőcök egyik kedvenc programja lehet a Salföld Major, ahol megismerkedhetnek az őshonos magyar háziállatfajtákkal, lovagolhatnak vagy lovas kocsizhatnak. A felnőtt belépő 600, a kedvezményes 500, a 14 éven aluli pedig 400 forint. A major mellett található Pajta Galéria Étterem és Panzióban megebédelhettek, sőt meg is szállhattok.

Ha növényrajongó vagy, akkor a domboldalba épült, lépcsőzetesen kialakított Folly Arborétum és örökzöldjei biztosan elkápráztatnak majd. A borászatában pedig megkóstolhatod a helyi borokat. Felnőtt jegyet 1200, kedvezményeset pedig 700 forintért is válthatsz, de lehetőséged van borozással egybekötött belépőt is vásárolni 2900 vagy 3700 forintért.

Sétálj a tapolcai Malom-tó körül.
Sétálj a tapolcai Malom-tó körül.Shutterstock

Tapolca innen csupán fél óra autóút. Tervezd délutánra a Tapolcai-tavasbarlangot, ahol egy csónakban evezve járhatod be a földalatti barlangrendszert. Felnőtt belépőt 2000, kedvezményeset 1800, 14 éven alulit pedig 1500 forintért vehetsz. Ha kevésbé kalandos kirándulásra vágysz, sétálj az aranyhalakkal teli Malom-tó környékén.

Harmadik nap: A föld alatt és felett

A balatonedericsi Csodabogyós-barlang szuper program lehet, ha a tavasbarlangi csónakázást is szeretted. A Csodabogyós más, mint a legtöbb hazai barlang, ugyanis itt nem utcai ruhában vezetnek körbe az érdekesebbnél érdekesebb sztalaktitok és sztalagmitok között, hanem valódi barlangász felszerelésbe öltöztetnek, hiszen sok szakaszon majd csúsznod-másznod kell. A barlang honlapjának naptárában nyomon követheted, hogy mikor milyen túrákat indítanak, ezekre előre bejelentkezhetsz. Az áruk a hosszuktól és az érkező csoport létszámától függ, fejenként 5-10.000 forinttal számolj.

Kirándulj el a szigligeti várhoz.
Kirándulj el a szigligeti várhoz.Shutterstock

A közelben találod a szigligeti várat is, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, a környék hegyeire és a legelésző állatokra. Felnőtt belépőt 800, 18 éven alulit pedig 400 forintért válthatsz. Estére egy kis badacsonyi borozást ajánlunk a badacsonytomaji sétálóutcán.

Negyedik nap: Kastély és sztúpa

Ha a Balaton észak-nyugati csücskében jársz, nem hagyhatod ki Keszthelyt és a Festetics-kastélyt, ami hat állandó kiállítással és egy szépséges parkkal vár. Októbertől reggel 10-től délután 5 óráig tart nyitva. Október 23-án ingyenes a belépés, de ha másik napon érkeznél, a felnőtt alapjegy 2500, a 26 éves kor alatti belépő pedig 1250 forint.

Ne hagyd ki a keszthelyi Festetics-kastélyt sem. Október 23-án ingyenes a belépés.
Ne hagyd ki a keszthelyi Festetics-kastélyt sem. Október 23-án ingyenes a belépés.Shutterstock

Zalaszántón, Keszthelytől fél órára, belekóstolhatsz a buddhista kultúrába is, ugyanis itt, a Kovácsi-hegy erdei tisztásán találhatod Európa egyik legnagyobb sztúpáját. A parkolótól erdei út vezet a sztúpához.

Oszd meg másokkal is!
Mustra