Őszi vártúrák Magyarországon: még 5 vár, amit látni kell!

Nem csak mi, ti is szeretitek a várakat és a hétvégi vártúrákat, ezért elhoztunk még öt helyszínt nektek, amit érdemes meglátogatnotok ősszel.

Az őszi kiránduló idő közeledtével nemrég vártúrákat ajánlottunk nektek, az öt kedvenc úti célunkkal. Szerettétek, olvastátok, ezért elhoztunk további öt várat, amit érdemes megnéznetek, ha az alábbiakba már mind ellátogattatok.

Regéci vár

A Regéci várat 1300 körül építették a Zempléni-hegységben, amit később, 1686-ban I. Lipót császár leromboltatott, ezért ma már csak romjaiban látható. Falai között lakott többek között a Szapolyai-család, Eszterházy Miklós, Zrínyi llona fiával, II. Ráckóczi Ferenccel és későbbi férjével Thököly Imrével. Az 1700-as évekre a várnak már nem volt hadi jelentősége, a környék lakói széthordták lerombolt falait, hogy saját házaikat építhessék fel. A feltárását 1999-ben kezdték meg.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Regéc vára 🏰

T@m@s Schweininger 🇭🇺 (@tomichef83) által megosztott bejegyzés,

Jegyárak: A felnőtt belépő 800, a diák és a nyugdíjas 600 forint. Csoportos jegy 15 főtől váltható, ami diákoknál és nyugdíjasoknál fejenként 500, felnőtteknél 600 forint.

Nyitvatartás: Minden nap 9 és 18 között látogatható, szombatonként egy órával tovább tart nyitva.

Sárospataki vár

A sárospataki vár (Rákóczi-várként is emlegetik), melyet az 1500-as évek első felében épített reneszánsz stílusban Perényi Péter, a magyar nemzeti örökség része. Az épület később Lórántffy Zsófia hozományaként lett Rákóczi-birtok. I. Rákóczi Györggyel ekkor nagyszabású építkezésbe kezdtek. Sárospatakon robbant ki a Wesselényi-összeesküvés felkelése, a Rákóczi-szabadságharc leverése után azonban osztrák-német birtokosok kezébe került a vár.

Az állandó kiállítások mellett a várban meglátogathatod az ágyúöntő műhelyt, a néprajzi kiállítást és a honfoglalás kori régészeti parkot. Érdekessége még, hogy a vár feltűnik az 500 forintos papírpénzünk hátulján is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

My home ❤#sarospatak #hungary #zemplen #castle #river 🏰🇭🇺

e m m a (@emmusofficial) által megosztott bejegyzés,

Jegyárak: Napi jegyet minden látogatható kiállításra teljes áron 4000, kedvezményesen 2000 forintért válthatsz, de külön-külön is megvásárolhatod a belépőket.

Nyitvatartás: A Rákóczi Múzeum hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig tart nyitva. Jegyet legkésőbb 17:15-ig válthatsz.

Diósgyőri vár

A Szinva-patak völgyéből emelkedő szikladombon Anonymus szerint már a honfoglalás idején vár állt, ami a tatárjárás idején pusztult el. IV. Béla aztán Ernye bánnak adományozta a területet, ahol fia, István nádor kezdett építkezésbe, amit Nagy Lajos folytatott az 1300-as évek második felében. Így vált Diósgyőr vára Közép-Európa legnagyobb lovagtermével az ország legszebb várává abban az időben. Később hat királyné jegyajándéka lett, a mohácsi csata után azonban pusztulásnak indult. Feltárása 1962-ben kezdődött meg. Ma már lovagi tornáknak és egyéb programoknak ad helyet a felújított vár.

Jegyárak: A felnőtt belépő 1500, a gyermek, a nyugdíjas és diák 1200 forint. Csoportos jegyek is igénybe vehetők.

Nyitvatartás: A vár október 31-ig minden nap 9 és 18 óra között, november 1-jétől március 31-ig pedig 17 óráig tart nyitva. Szintén november 1-től március 31-ig minden nap óránként jelmezes idegenvezetés indul a felső várudvarban.

Hollókői vár

A hollókői vár a világörökség részévé nyilvánított palóc falu közelében egy kiugró sziklaszakadékon áll. Mindenképpen érdemes megnézned Hollókőt is, ha a környéken jársz. A helyiek kézműves termékekkel és helyi jellegzetességekkel várnak. A csigaház alakú épületet a tatárjárás után kezdték el építeni, az idők során pedig nagyobbra nőtt, ami Csák Máté otthonául is szolgált. A legenda szerint Kacsis András a vár építése közben elrabolt egy szép lányt és bezáratta. Dajkája azonban minden este hollóvá változott, és elhordta az építkezéshez felhalmozott köveket, míg ki nem adták a lányt. Innen a vár neve. 

Jegyárak: A felnőtt jegy 900, a diák és a nyugdíjas 600 forint, 6 év alatti gyerekeknek és pedagógusoknak pedig ingyenes a belépés.

Nyitvatartás: A vár minden nap 10-től 17 óráig tart nyitva.

Monostori erőd Komáromban

A komáromi erődrendszer két vára Szlovákiában, a hozzá kapcsolódó erődök pedig a Duna innenső partján, a magyarországi Komárom területén találhatók. A történelmi Komárom területén már a Római Birodalomban is stratégiai fontosságú erőd állt. Itt épült fel később az Öregvár, ami a törökök elleni küzdelmekben nagy szerepet kapott. Bővülése során a folyó két partján álló építmény a Habsburg Birodalom legerősebb erődrendszere lett. A Monostori erődben ma számos kiállítás látható, többek között a láthatatlan erőd, a lőoktató terem, a hadtörténeti kiállítás, a kenyérmúzeum vagy a szovjet kiállítás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

👌

Martus85 (@mrti32) által megosztott bejegyzés,

Jegyárak: A felnőtt kombinált jegy (ami a Dunai bástyába is érvényes) 1600, tárlatvezetéssel 1800, a diák és a nyugdíjas 1200 forint. Csoportos és családi jegy is igénybe vehető.

Nyitvatartás: Az erőd minden nap 9-től 18 óráig tart nyitva, jegyet 17 óráig lehet váltani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra