5+1 gyönyörű hazai vízesés, ahova idén ősszel el kell látogatnod

Megdöbbentő szépséggel nem csak a Dél-Amerikai őserdőkben vagy a thai partokon találkozhatsz, itthon is rengeteg gyönyörű hely lehet az úti célod. Azt ajánljuk, hogy ősszel látogass hazai vízeséseket.

Mi a legjobban ősszel szeretünk kirándulni, amikor magunk mögött tudhatjuk a kánikulát, és az erdő új is arcát mutatja. Ezúttal vízesések a célpontjaink, amiket kisebb-nagyobb túrákkal érhetsz el.

1. A bükki Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés a szilvásváradi Szalajka-völgy kihagyhatatlan látnivalója. Van, aki szerint a nevét a fátyol formájú vízpermetről kapta, és van, aki úgy gondolja, hogy a csipkéhez hasonlóan mintás mésztufa lépcsőkről, amiket a karsztforrásból eredő patakok hoztak létre. A mohás kövekkel és magas fákkal szegélyezett vízesést az erdei kisvasút Gloriette állomásától érheted el néhány perc sétával.

2. Az Ilona-völgyi vízesés a Mátrában

Az Ilona-völgyi vízesés különlegessége, hogy Magyarország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga (nála csak a mesterségesen létrehozott lillafüredi magasabb). A hozzá tartozó 6,5 kilométer hosszú tanösvény az Ilona-völgy jellegzetességein át vezet, aminek utolsó állomása a vízesés. Ha gyalog érkezel, busszal Parádfürdőig juthatsz el, ahonnan a zöld turistajelzés visz tovább.

3. A Visegrádi-hegység Ördögmalom-vízesése

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#spring #green #rocks #ourmoodydays #nature_sultans #almostperfect_spring #forest #nikontop #nikon_photographers #nikonphoto #comewithme #nature_perfection #nature_brilliance #nature_sultans #naturelovers #naturelover #naturephotography #theworld_thru_youreyes #nature_whisperers #nature_wizards #pocket_allnature #hiking #hikingadventures #water #moss #pocket_waters #mik #ig_hungary #walking #getoutside

Olyó (@timeturner13) által megosztott bejegyzés,

A Visegrádi-hegységben található Ördögmalom-vízesést Visegrádtól 2,5 kilométerre találhatod meg a Malomkerti-völgyben. Megközelítheted autóval is, de a piros turistajelzés gyalogosan is elvezet a vízeséshez. Ha folytatod az utad a piros jelzésen, 2 kilométer után eljuthatsz a Kaán-forrásig is.

4. Tündér-lépcső a Mecsekben

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#mecsek #trail #hiking #spring #rainfall #ferdevízesés #april

judlorin (@jud_lorin) által megosztott bejegyzés,

Vagy más néven ferde-vízesés, de mi jobban vonzódunk a romantikus elnevezésekhez. A Mecsek Óbányai-völgyében található vízeséséhez gyönyörű túra során juthatsz, ami erdőben és patakparton visz.

5. A Budai-hegység Jegenye-völgyi vízesése

A Jegenye-völgyi vízesésre a Budai-hegységben, a Les-hegy és a Felső-patak-hegy lábánál található Jegenye-völgy alsó szakaszán bukkanhatsz. Ez a hegység legmagasabbról alázúduló vízesése, melynek tetejére kiépített lépcsős szakaszon juthatsz el, körülötte több turistaútvonal is vezet. Az 1930-as években az alsó része strandfürdőként is működött egészen a második világháborúig, ma már csak az egykor épített gát romjait találhatod itt. A zuhatagot Budapestről a 64-es busszal közelítheted meg.

+1: Lillafüredi vízesés

A lillafüredi vízesés
A lillafüredi vízesésShutterstock

Bár nem természetes képződmény, a lillafüredi Magyarország legnagyobb esésű vízesése, a Palota-szálló építésével egy időben alakították ki. Télen sem érdemes kihagyni, a megfagyott vízoszlop gyönyörű látványt nyújt. A sétányról könnyen elérhető, a korlát menti ösvényen a vízesés alá, az Anna-mésztufabarlang felől pedig a lábához juthatsz. 

Ha pedig őszi kirándulás, a legszebb hazai várakat is vétek volna kihagynod:

Oszd meg másokkal is!
Mustra