Haute couture 2018: még menő a láthatatlan ruha

Elképesztő új minták, formák és színek jönnek divatba. Nézd meg, mit tervezett a Chanel vagy a Dior!

A férfi divathét és a 2018-as őszi-téli kollekcióit felvonultató roadshow között tartották meg az év egyik legdivatosabb eseményének tartott haute couture hetet Párizsban, ahol elsősorban azokat a darabokat mutatják be, amiket a különféle díjátadókon és filmfesztiválokon viselnek majd a sztárok. A hajtás után megnézheted, hogy mit tervezett a Chanel, a Dior, a Jean Paul Gaultier, illetve készítettünk egy válogatást a mi kedvenceinkről is!

Ilyen lenne egy spontán "összedobott" Chanel kollekció?!

Karl Lagerfeld tavaly még olyan pesszimistán látta a divatvilág jövőjét, hogy legszívesebben kilőtte volna azt az űrbe, bár ez egyfajta trend is volt a luxusmárkák körében. Az új haute couture kollekció ezzel ellentétben egy határozottan optimista, romantikus, ám klasszikus Chanel kollekció lett tele csillogó pasztell árnyalatokkal. Mi szerettük a menyasszonyi ruhatrendekbe is simán beépíthető ezüst kezeslábast és az átlátszó sarkat kapott rózsaszín tweed csizmát. Lagerfeld a Vogue.com riporterének elmondta, hogy mennyire örül Emmanuel Macron megválasztásának és azt is megtudtuk, hogy mivel ő nem marketingszakember, ezért a kollekció tervezése során a spontaneitás vezérelte.

Bejött a Dior feminista politikája

Kis túlzással, de mondhatni, hogy “kedvező helyzetbe” került a Dior azzal, hogy az elmúlt pár szezonban (amióta Maria Grazia Chiuri a vezető tervező) beállt a feministák mellé, bár ennek valahol ellentmond, hogy többek között a Diornak köszönhető, hogy a fiatal színésznők és celebnők körében mára teljesen általánossá vált a pucér ruha viselése a vörös szőnyegen. Tehát valóban felmerül a kérdés, hogy mitől és miben vesznek valakit komolyan a vörös szőnyegen.

A 75. Golden Globe díjátadón például feketébe öltözve álltak ki a #MeToo illetve a #TimeisUp (Lejárt az idő) mozgalom mellett a színésznők, de úgy tűnik, hogy a Dior nem érte be ennyivel és még több hírességet látna feketébe öltözve a báli szezonban. Ennek tudatában a francia divatház új haute couture kollekciója a szürrealizmus jegyében készült, az egyik fő inspirációforrás pedig az argentin születésű francia avantgárd művész, Leonor Fini munkássága volt, aki gyakran extravagáns ruhákkal és fejdíszekkel fejezte ki identitását. A galériára kattintva megnézhetitek a javarészt fekete-fehér, ezüst és arany színeket kapott szürrealista kollekciót!

A 60-as éveken nosztalgiázott Jean Paul Gaultier

A ready-to-wear kollekcióknak búcsút intő tervező a Diorhoz hasonlóan beépítette kollekciójába a fekete-fehéret, de inkább a Bridget Riley féle Op Art stílus felől közelítette meg azt és szerencsére nem esett Austin Powers-es túlzásokba. Egyes kritikusok némi politikai véleménynyilvánítást is kihallottak a hatvanas éveket idéző couture kollekcióból, de napjainkban miért is lenne az annyira meglepő? Szerethető neon színek és pszihedelikus minták a galériában, katttintsatok!

+1 Kedvencek

A felhozatalt elnézve nem kopnak ki az áttetsző estélyik, divatban marad a rózsaszín, a nadrágkosztüm, a kezeslábas, illetve felkapott lesz a tüll és a neonzöld a szezonban. A galériára kattintva mutatjuk, hogy mit terveztek az olyan nagyágyúk, mint a Schiaparelli, a Valentino, az Elie Saab vagy Iris Van Herpen!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek